Δομικές Ανισορροπίες #4. Σκολίωση, Κύφωση, Λόρδωση

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Οποιαδήποτε δομική σκελετική ανισορροπία αντιμετωπίζεται πριν τη θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Συχνά, μετά τη γενική θεραπεία που αφορά τη σκελετική ανισορροπία, ο ασθενής παρατηρεί σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων του και η τοπική θεραπεία διευκολύνεται. Σε αυτή τη σειρά των 7 άρθρων θα εξετάσουμε πώς μας επηρεάζουν οι ανισορροπίες στους μύες και τον σκελετό.

Σκολίωση Κύφωση Λόρδωση - Human kinetics Μαρούσι

Σκολίωση Κύφωση Λόρδωση

Στο παρακάτω κέιμενο θα διαβάσουμε για τρεις δομικές σκελετικές ανισσοροπίες της σπονδυλικής στήλης Σκολίωση, Κύφωση, Λόρδωση ξεκινόντας με την:

Σκολίωση

Η σκολίωση χαρακτηρίζεται από ένα πλάγιο κύρτωμα της σπονδυλικής στήλης. Ανάλογα με την αιτία, μπορεί να υπάρχει μόνο ένα κύρτωμα ή να υπάρχει και ένα δευτερεύον. Η σκολίωση μπορεί να είναι «σταθερή», σαν αποτέλεσμα μυϊκής ή οστικής παραμόρφωσης ή «κινητή» σαν αποτέλεσμα ανισομερής μυϊκής σύσπασης.

Το πόσο σημαντική είναι η ευθυγράμμιση των σκελετικών και μυϊκών δομών στη διατήρηση της υγείας και στη διαδικασία επούλωσης δεν πρέπει να υποτιμάται. Αν το μυοσκελετικό σύστημα δεν είναι ευθυγραμμισμένο (όπως στη σκολίωση), η πίεση που δέχονται τα όργανα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία τους. Συχνά οι ασθενείς δεν παραπονιούνται για τη σκολίωση και δεν περιμένουν και θεραπεία για κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά, η ειδική θεραπεία που εφαρμόζεται στο κέντρο φυσικοθεραπείας Human Kinetics μπορεί να βοηθήσει με πολλά συμπτώματα που παρουσιάζουν ασθενείς με σκολίωση.

Συμπτώματα Σκολίωσης

Τα συμπτώματα αυτά, μπορεί να είναι μυοσκελετικές ενοχλήσεις στην πλάτη, στον ώμο και τον αυχένα, περιορισμό στην κίνηση, πονοκέφαλος, μούδιασμα στα άκρα, αλλά και πιο εσωτερικά προβλήματα όπως κοιλιακός πόνος, κράμπες. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ειδική θεραπεία για τη σκολίωση μπορεί να ανακουφίσει συμπτώματα γυναικολογικών προβλημάτων, όπως ενδομητρίωση, ινομυώματα, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Θεραπέια Σκολίωσης

Σε παιδιά με σκολίωση η θεραπεία της σκολίωσης σε συνδυασμό με την εκπαίδευση απλών ασκήσεων για το σπίτι, μπορεί να ευθυγραμμίσει τη σπονδυλική στήλη και να περιοριστεί η χρήση κηδεμόνων, ή ακόμα και να αποφευχθεί χειρουργείο στην ενηλικίωση.

Σε ενήλικες με σκολίωση η θεραπεία δε μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις μοίρες των κυρτωμάτων αν πρόκειται για σταθερά κυρτώματα λόγω οστικής παραμόρφωσης. Ο στόχος της θεραπείας σε αυτές της περιπτώσεις είναι η αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου και η ανακούφιση από τα συμπτώματα που δημιουργεί αυτή η σπονδυλική ανισορροπία.

Κύφωση

Η κύφωση χαρακτηρίζεται από μία μεγαλύτερη από τη φυσιολογική καμπύλη στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να προέρχεται από μυϊκή αδυναμία ή από δομικές αλλαγές στα σώματα των σπονδύλων ή στους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Σε αδύναμους νέους, ο μειωμένος μυϊκός τόνος σε συνδυασμό με πολύωρο διάβασμα πάνω από ένα γραφείο μπορεί να προκαλέσει μία αύξηση του κυρτώματος στο θώρακα. Στους υπερήλικες, η οστεοπόρωση και ο εκφυλισμός των μεσοσπονδύλιων δίσκων οδηγεί σε κύφωση που μπορεί να επηρεάζει την αυχενική, θωρακική και οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Οι ασθενείς που παρουσιάζουν κύφωση μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πόνος στον αυχένα, στην πλάτη και στον ώμο. Δευτερεύοντα συμπτώματα της κύφωσης μπορεί να είναι πόνος στο στομάχι, ναυτία, και σφίξιμο στο στήθος.

Συμπτώματα Κύφωσης

Οι ασθενείς που παρουσιάζουν κύφωση μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πόνος στον αυχένα, στην πλάτη και στον ώμο. Δευτερεύοντα συμπτώματα της κύφωσης μπορεί να είναι πόνος στο στομάχι, ναυτία, και σφίξιμο στο στήθος.

Λόρδωση

Η λόρδωση χαρακτηρίζεται από μία μεγαλύτερη από τη φυσιολογική καμπύλη στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να οφείλεται σε αύξηση του βάρους στη περιοχή της κοιλιάς ή να προέρχεται από κάποιο πρόβλημα στους σπονδύλους, όπως η σπονδυλολίσθηση. Επίσης, είναι πιθανό να έχει δημιουργηθεί δευτερευόντως η λόρδωση για να εξισορροπηθεί η υπάρχουσα κύφωση ή κάποιο πρόβλημα στην άρθρωση του ισχίου.

Διάβασε το προυγούμενο άρθρο της σειράς:

Διάβασε το επόμενο άρθρο της σειράς:

Μοιράσου το άρθρο
ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×