Τι είναι η νευροαγγειακή συμπίεση; Νευροαγγειακή συμπίεση ονομάζεται η συμπίεση του νευρικού ιστού και των …

Τι είναι η νευροαγγειακή συμπίεση; Νευροαγγειακή συμπίεση ονομάζεται η συμπίεση του νευρικού ιστού και των …
ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ
Νευροαγγειακή συμπίεση ονομάζεται η συμπίεση του νευρικού ιστού και των αγγείων. Η ανατομική παρεμπόδιση της φυσιολογικής ροής του αίματος και της λέμφου από το κεφάλι και τα άκρα στον κορμό είναι μία βασική αιτία δυσφορίας και παθογένειας. Είναι απαραίτητο για τη θεραπεία να χαλαρώσουν οι περιοχές συμπίεσης όπου υπάρχουν.
Η αναστολή της ροής της λέμφου και της φλεβικής επαναφοράς μπορεί να μειώσει την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίζει παθολογικές καταστάσεις και μολύνσεις. Άλλες εκδηλώσεις κακής λεμφικής και αιματικής κυκλοφορίας μπορεί να είναι η ανάπτυξη φλεγμονής, η μυϊκή βράχυνση, το πρήξιμο, το οίδημα και ο πόνος. Η παρεμπόδιση της λεμφικής και φλεβικής παροχέτευσης μπορεί επίσης να αποδυναμώσει μία περιοχή κάνοντας την ευπαθή σε προβλήματα όπως διαστρέμματα, κατάγματα, κ.ά. Η κακή οξυγόνωση των ιστών και η ανεπαρκής παροχέτευσή τους μπορεί επιβραδύνει την επούλωση και να επιτείνει τη φλεγμονή και τον πόνο.
Υπάρχουν πολλές αιτίες συμπίεσης του νευρικού ιστού, των λεμφαγγείων και των αιμοφόρων αγγείων. Πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν μυϊκό σπασμό στην περιοχή του αυχένα και των ώμων εξαιτίας χρόνιου στρες. Ο μυϊκός σπασμός μπορεί να προκαλέσει μία ελαφριά αλλά χρόνια συμπίεση στις λεπτές φλέβες και έτσι να αυξηθεί η οξύτητα στην περιοχή. Αυτή η κατάσταση θα επιδεινώσει με τον καιρό το γενικότερο πιάσιμο στην περιοχή με αποτέλεσμα την έντονη ενόχληση και τον πόνο. Η φαρμακευτική αγωγή (αναλγητικά, μυοχαλαρωτικά φάρμακα) σε αυτή την περίπτωση, χωρίς να λυθεί το πρόβλημα, δεν θα βελτιώσει την κατάσταση.
Ένα άλλο κοινό πρόβλημα είναι η κακή στάση του σώματος. Πολλοί άνθρωποι δεν προσέχουν ιδιαίτερα τι στάση έχει το σώμα τους και υιοθετούν θέσεις που μπλοκάρουν την ελεύθερη ροή της λέμφου και της φλεβικής επαναφοράς. Κυρτωμένοι ώμοι και πλάτη, σταυροπόδι, διάβασμα στο κρεβάτι σε πλάγια κατάκλιση, κ.ά. είναι κάποια παραδείγματα που με τον καιρό θα προκαλέσουν νευροαγγειακή συμπίεση στον αυχένα και στο μηρό.
Οι τραυματισμοί μπορεί να διαταράξουν τη λεμφική και αιματική κυκλοφορία στο λαιμό, στους αυχενικούς σπονδύλους και στο μηρό. Τέτοιοι τραυματισμοί είναι τα κατάγματα, οι κήλες στη βουβωνική περιοχή, τα διαστρέμματα κ.ά. Η αργή και ανεπαρκής επούλωση οπουδήποτε στο σώμα μπορεί να δημιουργήσει συμφύσεις, οι οποίες πιέζουν τις ανατομικές δομές, εμποδίζουν την κυκλοφορία και προκαλούν πόνο. Η δυσφορία που νιώθει κάποιος με χρόνιο πόνο θα οδηγήσει το σώμα να μετατοπίσει κάποια περιοχή, να αλλάξει τη στάση του, με αποτέλεσμα κάποιες μυϊκές ομάδες να εμφανίσουν σπασμό. Τέλος, η δημιουργία συμφύσεων από χειρουργικές επεμβάσεις στο λαιμό ή στο μηρό μπορεί να πιέσουν τα λεμφαγγεία, τις φλέβες και το νευρικό ιστό προκαλώντας άμεσα νευροαγγειακή συμπίεση.
Η νευροαγγειακή συμπίεση στο λαιμό μπορεί να προκληθεί από σπασμό στο στερνοκλειδομαστοειδή μυ και στους σκαληνούς μύες. Αυτό μπορεί να προκαλεί αίσθηση πόνου στους μυς του λαιμού μπροστά. Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου μπορεί να είναι αποτέλεσμα του σπασμού αυτών μυών, όπου προκαλείται συμπίεση στην υποκλείδια αρτηρία και στο βραχιόνιο πλέγμα. Ο στερνοκλειδομαστοειδής μυς και οι σκαληνοί μύες μπορεί να επηρεαστούν από κακή στάση του σώματος, ουλές και συμφύσεις στην περιοχή, τραυματισμό στον αυχένα ή σε οποιαδήποτε άλλη ανατομική δομή του λαιμού (αυχενικοί σπόνδυλοι, κλείδα κλπ.). Είναι, επίσης, συχνό φαινόμενο να δημιουργείται μυϊκός σπασμός στην περιοχή του αυχένα και των ώμων μετά από περιόδους έντονου στρες.
Η συμπίεση των υποκλείδιων ή μασχαλιαίων αγγείων και/ή του βραχιονίου πλέγματος δημιουργεί μία σειρά από συμπτώματα, τα οποία ορίζονται ως νευροαγγειακή συμπίεση του άνω άκρου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, παραισθησία, μούδιασμα, αδυναμία, αποχρωματισμό, πρήξιμο, κ.ά.
Τα συμπτώματα της συμπίεσης της υποκλείδιας αρτηρίας μπορεί να περιλαμβάνουν παγωμένο ώμο, μειωμένη κίνηση στο άνω άκρο, μούδιασμα, πόνο στο ώμο και στο χέρι, έναρξη διαβητικής νευροπάθειας, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Στην πλάτη μπορεί να έχουμε μυϊκούς σπασμούς από τον αυχένα μέχρι το τέλος των πλευρών. Η μειωμένη αιματική κυκλοφορία προς το κεφάλι μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο πίσω στο ινίο, αίσθηση βάρους στο κεφάλι ή ζαλάδα, υψηλή αρτηριακή πίεση, αρτηριοσκλήρυνση και εγκεφαλικό.
Οποιαδήποτε παρέμβαση στην καμπυλότητα της σπονδυλικής αρτηρίας μπορεί να επηρεάσει την παροχή αίματος στο κεφάλι και να προκαλέσει πολλά συμπτώματα. Κάποιες από τις αιτίες συμπίεσης της σπονδυλικής αρτηρίας είναι τραυματισμός στον αυχένα, χειρουργική επέμβαση στην περιοχή του αυχένα, πρόβλημα στους αυχενικούς μεσοσπονδύλιους δίσκους, ασβεστοποίηση των αυχενικών σπονδύλων, οστεόφυτα, οστεοαρθρίτιδα, και οστεοπόρωση. Κάποιο ασθενείς έχουν μία γενετική προδιάθεση μεγαλύτερης καμπυλότητας της αρτηρίας, οπότε και να αναπτύσσουν πιο εύκολα συμπτώματα που σχετίζονται με μειωμένη αιμάτωση μέσω της σπονδυλικής αρτηρίας.
Τα συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν από τη συμπίεση της σπονδυλικής και της βασικής αρτηρίας είναι μούδιασμα στα άκρα, ναυτία, εμετός, ίλιγγος, δυσκαταποσία, πίεση στην περιοχή του ινίου, πονοκέφαλος, πόνος κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, εκφυλισμός των μεσοσπονδυλίων δίσκων.
Ο όρος νευροαγγειακή συμπίεση στο μηρό περιγράφει μία κατάσταση όπου το φλεβικό αίμα και η λέμφος δεν ρέουν ελεύθερα από το πόδι προς τον κορμό και η ροή του αρτηριακού αίματος, της λέμφου και η νευρική μεταβίβαση προς το πόδι δυσχεραίνονται. Συνήθως, η αιμάτωση του ποδιού μέσω των αρτηριών δεν εμφανίζει πρόβλημα χάρη στη βαρύτητα, την ώθηση του αίματος από την καρδιά και τα μεγάλα αρτηριακά αγγεία που βρίσκονται στο πόδι. Δε συμβαίνει το ίδιο, όμως, με το φλεβικό αίμα και τη λέμφο, που θα πρέπει να κινηθούν ενάντια στη βαρύτητα. Η καλή φλεβική επαναφορά και η λεμφική παροχέτευση εξαρτώνται από τη μυϊκή σύσπαση στα πόδια, τη χωρίς εμπόδια κίνηση μέσα στις φλέβες και τα λεμφαγγεία και τη καλή κατάσταση των βαλβίδων των φλεβών και των λεμφαγγείων.
Η πιο σημαντική συμβολή σε νεύρα και αρτηρίες από τη κοιλιακή κοιλότητα προς το πόδι και σε φλέβες και λεμφαγγεία από το πόδι προς την κοιλιακή κοιλότητα είναι οι βουβωνικοί σύνδεσμοι και το μηριαίο τρίγωνο. Προκειμένου να γίνεται ανεμπόδιστα η αιμάτωση (αρτηριακή-φλεβική), η νεύρωση και η λεμφική παροχέτευση του ποδιού είναι σημαντικό να διατηρούνται σε καλή κατάσταση οι βουβωνικοί σύνδεσμοι και οι μύες της περιοχής του μηριαίου τριγώνου. Αδυναμία ή σπασμός σε αυτές τις δομές θα συμβάλει στη δημιουργία νευροαγγειακής συμπίεσης του μηρού. Είναι σημαντικό να εξεταστούν οι μύες και οι σύνδεσμοι που επηρεάζουν τους βουβωνικούς συνδέσμους και τους μύες στο μηριαίο τρίγωνο (μύες και σύνδεσμοι που προσφύονται στο ιερό, λαγόνιο, μηριαίο οστό, όπως και στο ισχίο). Άλλες συνθήκες που μπορεί να επηρεάζουν είναι το μήκος των ποδιών ή άλλες δομικές ανισορροπίες.
Ανισορροπίες στο ισχίο, τη λεκάνη και το ιερό οστό μπορούν να επηρεάσουν τη θέση της πρόσθιας άνω λαγόνιας άκανθας και του ηβικού οστού, οπότε και να αυξηθεί η πίεση που δέχονται οι βουβωνικοί σύνδεσμοι και να παρεμποδιστεί η ελεύθερη ροή αίματος και λέμφου.
Αδυναμία του συνδετικού ιστού που συγκρατεί τα όργανα της πυέλου και αδυναμία των βουβωνικών συνδέσμων προκαλούν πρόπτωση των οργάνων. Η πίεση που ασκούν τα όργανα στους βουβωνικούς συνδέσμους, στα αγγεία, στα λεμφαγγεία και στα νεύρα μπορεί να προκαλέσει νευροαγγειακή συμπίεση του μηρού.
Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν κάποιου βαθμού νευροαγγειακή συμπίεση στο μηρό λόγω κακής στάσης, μεγάλης συγκέντρωσης λίπους στην κοιλιά, πρόπτωσης οργάνων, έλλειψη άσκησης, ουλές στην περιοχή, ανισορροπία της λεκάνης ή τραυματισμό. Η κακή αιμάτωση και ανεπαρκής λεμφική παροχέτευση μπορεί να αποδυναμώσουν τις δομές στο κάτω άκρο και την πύελο. Τα πιο συχνά προβλήματα εξαιτίας νευροαγγειακής συμπίεσης στο μηρό είναι αδύναμα και επώδυνα κάτω άκρα, τα οποία δε θεραπεύονται καλά μετά από τραυματισμό και είναι επιρρεπή σε διαστρέμματα και θλάσεις. Φλεγμονές στις αρθρώσεις του κάτω άκρου που δεν ανταποκρίνονται καλά σε θεραπείες (συμπεριλαμβανομένης και αντιφλεγμονώδους φαρμακευτικής αγωγής). Κιρσοί και άλλα προβλήματα των φλεβών μπορούν να προληφθούν αν αντιμετωπιστεί η νευροαγγειακή συμπίεση του μηρού.
Η κακή φλεβική και λεμφική επαναφορά αίματος και λέμφου αντίστοιχα προς την κοιλιά μπορεί να είναι υποκείμενος παράγοντας πολλών γυναικολογικών προβλημάτων όπως ινομυώματα, κύστες, εμμηνορρυσιακά προβλήματα και υπογονιμότητα. Στους άνδρες, η κακή φλεβική και λεμφική επαναφορά από το κάτω άκρο μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα προστάτη, ολιγοσπερμία και άλλα ανδρικά θέματα υπογονιμότητας.
Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.
Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261. Είμαστε ανοικτά Δευτέρα έως Παρασκευή 8 το πρωί με 8 το βράδυ.