Δομικές Ανισορροπίες #3. Στροφή Λεκάνης

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Οποιαδήποτε δομική σκελετική ανισορροπία αντιμετωπίζεται πριν τη θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Συχνά, μετά τη γενική θεραπεία που αφορά τη σκελετική ανισορροπία, ο ασθενής παρατηρεί σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων του και η τοπική θεραπεία διευκολύνεται. Σε αυτή τη σειρά των 7 άρθρων θα εξετάσουμε πώς μας επηρεάζουν οι ανισορροπίες στους μύες και τον σκελετό.

Στροφή Λεκάνης και Δομικές Ανισορροπίες

Στροφή Λεκάνης και Δομικές Ανισορροπίες - Human kinetics Μαρούσι

Οποιαδήποτε εργασία που περιέχει επαναλαμβανόμενη στροφή προς τη μία πλευρά μπορεί να προκαλέσει Στροφή Λεκάνης και Δομικές Ανισορροπίες. Η κατάσταση επιβαρύνεται όταν η στροφή περιλαμβάνει και κάμψη του κορμού, όπως για παράδειγμα η μεταφορά βαρύ αντικειμένου από τη μία πλευρά στην άλλη.

Δραστηριότητες που επιβαρύνουν τη στροφή λεκάνης

Δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιβαρύνουν τη στροφή λεκάνης είναι το γκολφ, το τένις, το ποδόσφαιρο, το φτυάρισμα, το σκούπισμα, η κηπουρική, το σερβίρισμα σε τραπέζια, οι οικοδομικές εργασίες, κ.ά. Τραυματισμός στην περιοχή μπορεί να γίνει από μία ξαφνική κακή κίνηση, η οποία περιέχει κάπως τον άνω κορμό να στρίβει προς τη μία μεριά παράλληλα με κάμψη στη μέση, παραπάτημα και πτώση. Για παράδειγμα, στρίβει κάποιος τον κορμό του και σκύβει για να μαζέψει κάτι από κάτω, χάνει την ισορροπία του και πέφτει. Υποκείμενες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν στροφή στη λεκάνη είναι η πρόπτωση οργάνων της πυέλου, ασθενής συνδετικός ιστός ή ουλές.

Συμπτώματα

Μία κίνηση με στροφή και διάταση στην περιοχή της λεκάνης που επηρεάζει τον έξω λοξό κοιλιακό μυ μπορεί να προκαλέσει τάση στο θωρακικό μυ δημιουργώντας πόνο και ζημιά στον ώμο. Σε δομική ανισορροπία στροφής της λεκάνης, συχνά παρατηρείται πόνος στον ώμο και περιορισμό στην κίνηση σηκώνοντας το χέρι προς τα εμπρός γύρω στις 90°. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να προκαλούν ή να προκαλούνται από τη στροφή της λεκάνης είναι: πόνος χαμηλά στη μέση, στην περιοχή του τετράγωνου οσφυϊκού μυός, πόνος στο γόνατο, που σχετίζεται με τη στροφή του κορμού, πόνος στο ισχίο, ειδικά μετά από χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, συχνοουρία, δυσκολία στην αναπνοή, άσθμα και μυϊκός σπασμός στο μείζονα θωρακικό μου.

Διάβασε το προυγούμενο άρθρο της σειράς:

Διάβασε το επόμενο άρθρο της σειράς:

Μοιράσου το άρθρο
ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×