Book Now

Human Kinetics Φυσικοθεραπεία • Βιοϊατρικός Βελονισμός

Γυναικολογική Φυσικοθεραπεία – Πυελικό Έδαφος

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Βελτιώστε την ποιότητα της ζωής σας με απόλυτα φυσικό τρόπο

Γυναίκες και άνδρες μπορεί να παρουσιάσουν δυσλειτουργία ή πόνο στην περιοχή της πυέλου κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, οι προκλήσεις είναι πολλές, καθώς συμπτώματα στο πυελικό έδαφος μπορεί να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της έμμηνης ρύσης κάθε μήνα, ή σε κάποια άλλη φάση του κύκλου, την περίοδο της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό.

Οι διαταραχές στην περιοχή του πυελικού εδάφους αντιμετωπίζονται με τον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του βιοϊατρικού βελονισμού. Η θεραπεία έχει σαν στόχο τη βελτίωση της αιμάτωσης και της νεύρωσης στην πύελο, την ενδυνάμωση και τον έλεγχο των μυών της περιοχής, και τη συνολική βελτίωση της αίσθησης και της λειτουργικότητας της πυέλου.

Η τοπική θεραπεία στοχεύει στη μείωση του πόνου, την αποκατάσταση της κυκλοφορίας των υγρών και την αντιμετώπιση του μυϊκού σπασμού ώστε να βελτιωθεί η ικανότητα των μυών της πυέλου να συστέλλονται και να χαλαρώνουν επιτρέποντας καλύτερο έλεγχο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός δρα ρυθμιστικά στα επίπεδα ορμονών και την κυκλοφορία του αίματος καθώς βοηθά στην ορμονική ισορροπία και μειώνει τα επίπεδα του στρες και του πόνου. Μπορεί να βοηθήσει σε διάφορες γυναικολογικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένης της δυσμηνόρροιας, της υπογονιμότητας και της ημικρανίας η οποία σχετίζεται με ορμονικές μεταβολές. Επηρεάζει τις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία και ελέγχουν τη ναυτία και τον εμετό την περίοδο της εγκυμοσύνης, ενώ μπορεί, επίσης, να περιορίσει τη σοβαρότητα των εξάψεων και των συμπτωμάτων που βιώνει μία γυναίκα κατά την εμμηνόπαυση.

Μελέτες και άρθρα

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το The BMJ, ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ότι παράγει σημαντικά αποτελέσματα για όσους πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη υποβλήθηκαν σε έως και 10 εβδομαδιαίες συνεδρίες.

MacPherson H, Tilbrook H, Agbedjro D, et al Acupuncture for irritable bowel syndrome: 2-year follow-up of a randomised controlled trial Acupuncture in Medicine 2017;35:17-23.

Από έρευνες του 2020 προκύπτουν στοιχεία ότι ο βελονισμός μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα, την οπτική αναλογική κλίμακα (VAS) και το σκορ πόνου σε ασθενείς με πρωτοπαθή οστεοπόρωση. Επίσης αναφέρεται ότι ο βελονισμός όχι μόνο μπορεί να ανακουφίσει και να βελτιώσει τα κλινικά συμπτώματα, όπως τον πόνο, σε ασθενείς με οστεοπόρωση, αλλά μπορεί επίσης να αποτρέψει την οστεοπόρωση ρυθμίζοντας τα επίπεδα των ενδοκρινών ορμονών στο σώμα, αυξάνοντας την οστική πυκνότητα και βελτιώνοντας τον μη ομαλό μεταβολισμό των οστών.

Acupuncture and moxibustion for primary osteoporosis
An overview of systematic review:Guoping N, Shuxin C, Fei K. Clinical analysis of Chinese acupuncture and massage in treating for primary osteoporosis. J Chin Med. 2015;30(10):1527–9.

Τα αποτελέσματα μελέτης του 2019 (Paolucci et al. 2019) για την επίδραση της εστιασμένης μηχανικής ακουστικής δόνησης στην ακράτεια ούρων στις γυναίκες ήταν ενθαρρυντικά και πρότειναν τη χρήση της μηχανικής δόνησης ως ένα νέο εργαλείο για τη θεραπεία της ακράτειας ούρων σε γυναίκες για να βοηθήσει και να ολοκληρώσει το θεραπευτικό πρωτόκολλο αποκατάστασης.

Η μελέτη του 2017 πάνω στην «Επίδραση συνδυασμένης θεραπείας με εστιασμένη ακουστική-μηχανική δόνηση και φαρμακευτική αγωγή στην οστική πυκνότητα και τη μυϊκή δύναμη σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση», έδειξε ότι η εστιασμένη ακουστική-μηχανική δόνηση έχει σημαντική, ευεργετική επίδραση στην οστεοπόρωση, καθώς όχι μόνο βελτιώνει την οστική πυκνότητα (BMD), αλλά επίσης βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη και την ιδιοδεκτικότητα.

(2017 Sep-Dec;14(3):305-311. doi:10.11138/ccmbm/2017.14.3.305. Epub 2017 Dec 27)

Μια συστηματική αξιολόγηση του 2014 σε περισσότερες από 300 εργασίες για τον βελονισμό βρήκε στοιχεία για τα οφέλη του βελονισμού στην αναπαραγωγική λειτουργία των γυναικών. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά για την εφαρμογή του βελονισμού στον ακανόνιστο κύκλο της εμμήνου ρύσεως, τον εμμηνορροϊκό πόνο, τα προβλήματα στην ωορρηξία και την υπογονιμοτητα.

Cochrane S, Smith CA, Possamai-Inesedy A, Bensoussan A. Int J Womens Health. March 2014; 6: 313–325

Ο βελονισμός θεωρείται ότι εμποδίζει τον πόνο της δυσμηνόρροιας μέσω της παραγωγής ενδορφινών και σεροτονίνης (Proctoret al.2002). Ο βελονισμός στον πυελικό πόνο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο και να βελτιώσει τοπικά την κυκλοφορία του αίματος. Όσον αφορά έξι αναθεωρημένες μελέτες, υπάρχουν ενδείξεις υψηλού επιπέδου που υποστηρίζουν τη χρήση του βελονισμού για τη θεραπεία μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής κατά την εγκυμοσύνη.

Sniezek 2013,Acupuncture for treating anxiety and depression in women

Μοιράσου το άρθρο
ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη  παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.  Είμαστε ανοικτά Δευτέρα έως Παρασκευή 8 το πρωί με 8 το βράδυ.

×