Δομικές Ανισορροπίες #6. Υπτιασμός και Πρηνισμός Ποδιού

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Οποιαδήποτε δομική σκελετική ανισορροπία αντιμετωπίζεται πριν τη θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Συχνά, μετά τη γενική θεραπεία που αφορά τη σκελετική ανισορροπία, ο ασθενής παρατηρεί σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων του και η τοπική θεραπεία διευκολύνεται. Σε αυτή τη σειρά των 7 άρθρων θα εξετάσουμε πώς μας επηρεάζουν οι ανισορροπίες στους μύες και τον σκελετό.

Υπτιασμός και Πρηνισμός Ποδιού

Υπτιασμός και Πρηνισμός Ποδιού - Human kinetics Μαρούσι

Ο Υπτιασμός και Πρηνισμός Ποδιού είναι μία συχνή ανισορροπία. Πολλοί ασθενείς με αυτήν την ανισορροπία δεν παραπονιούνται για συμπτώματα στο πόδι. Παρόλα αυτά, όποιος ασθενής παρουσιάζει πόνο στη μέση, κουρασμένα πόδια, πόνο στα ισχία, κ.ά., πρέπει να εξετάζεται και για υπτιασμό ή πρηνισμό στο πόδι. Η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να λύσει την αιτία προβλημάτων και να οδηγήσει σε πλήρη αποκατάσταση περιπτώσεων χρόνιου πόνου στα γόνατα, στα ισχία ή στη μέση, ενώ η απλή θεραπεία, και μόνο στην περιοχή της ενόχλησης δε θα επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αν υπάρχει μία δομική ανισορροπία στη ποδοκνημική άρθρωση, με τον καιρό θα οδηγήσει σε μία μετατόπιση του κέντρου της βαρύτητας από το κέντρο του ποδιού στη μία ή στην άλλη πλευρά. Αυτή η κατάσταση θα δημιουργήσει μία επιπλέον πίεση στους μύες και τους συνδέσμους της κνήμης και θα επηρεάσει την ευθυγράμμιση του γόνατος. Επίσης, θα επηρεαστεί το κέντρο της βαρύτητας και στην άρθρωση του ισχίου, κάτι που θα επηρεάσει μετέπειτα όλη τη σπονδυλική στήλη.

Πως παρατηρείται ο Υπτιασμός και Πρηνισμός Ποδιού

Η δομική ανισορροπία στο επίπεδο του ποδιού μπορεί να παρατηρηθεί καθώς στέκεται, βαδίζει ή κάθεται κάποιος. Η ανισορροπία αυτή μπορεί να επηρεάσει τη θέση και τη λειτουργικότητα-κινητικότητα οποιουδήποτε σημείου στο κάτω άκρο, στη λεκάνη ή στην πλάτη.

Υπάρχουν πολλοί σύνδεσμοι που συγκρατούν την ποδοκνημική άρθρωση και τη σταθεροποιούν. Αν κάποιος σύνδεσμος υποστεί ρήξη, ή διάστρεμμα ή αποδυναμωθεί εξαιτίας τραυματισμών ή χειρουργικών επεμβάσεων, είναι πιθανό η ποδοκνημική άρθρωση να αποδυναμωθεί στην περιοχή του τραυματισμού και να παρουσιάσει μία ευπάθεια σε καινούργιους τραυματισμούς. Αυτή η αδυναμία προκαλεί τον Υπτιασμός και Πρηνισμός Ποδιού.

Τι συμβάλει στον Υπτιασμό και Πρηνισμό Ποδιού.

Προβλήματα στα γόνατα ή τα ισχία μπορούν να συμβάλουν στην κακή θέση του ποδιού με σκοπό να ισοσκελιστεί η ενόχληση που προέρχεται από τα γόνατα ή τα ισχία. Μερικές φορές είναι αδύνατο να καθορίσεις αν το πρόβλημα στο γόνατο ή το ισχίο προκάλεσε τον υπτιασμό ή τον πρηνισμό του ποδιού ή το αντίστροφο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει θεραπεία και στις δύο περιοχές για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
Ο τρόπος ζωής και η κακή στάση του σώματος μπορούν βαθμιαία να αποδυναμώσουν τους πλάγιους συνδέσμους που σταθεροποιούν την ποδοκνημική άρθρωση. Άβολα παπούτσια, υπερβολική διάταση της άρθρωσης στη γυμναστική, στο μπαλέτο ή στις πολεμικές τέχνες, το κάθισμα στους γλουτούς με πλήρη κάμψη στα γόνατα, κ.ά., μπορεί να είναι παράγοντες που συμβάλουν στη δημιουργία αυτής της ανισορροπίας.

Που μπορέι να χρησιμοποιηθεί η θεραπέια;

Η θεραπεία για τον υπτιασμό ή πρηνισμό στο άκρο πόδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις, όπως: κράμπες στο γαστροκνήμιο μυ, πόνο στο γόνατο, πόνο στο ισχίο, πόνο στο γλουτό, ισχιαλγία, γενικευμένο πόνο χαμηλά στη μέση, τάση στους οπίσθιους μηριαίους μύες, δυσφορία στον πρόσθιο ιερολαγόνιο σύνδεσμο, ανισορροπία λεκάνης, κουρασμένα πόδια, σκολίωση, μειωμένη κυκλοφορία αίματος στα κάτω άκρα, κ.ά.

Ακόμα και σε περιπτώσεις γυναικολογικών προβλημάτων (όπως ινομυώματα, κράμπες, ενδομητρίωση, κύστες στις ωοθήκες, αδενομύωμα και υπογονιμότητα) εξαιτίας νεύρου-αγγειακής συμπίεσης στο μηρό, εξετάζεται και αντιμετωπίζεται η περίπτωση ανισορροπίας υπτιασμού ή πρηνισμού του ποδιού.

Διάβασε το προυγούμενο άρθρο της σειράς:

Διάβασε το επόμενο άρθρο της σειράς:

Μοιράσου το άρθρο

ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×