Το πρώτο βήμα για την εφαρμογή φυσικοθεραπείας και βελονισμού είναι η αξιολόγηση. Το θεραπευτικό πλάνο οργανώνεται συνεκτιμώντας τα συμπτώματα, τους περιορισμούς και τα ειδικά σημεία βελονισμού που αναγνωρίζονται κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης. Μία σωστή αξιολόγηση βοηθά στην αποφυγή παράβλεψης σημαντικών παραγόντων για την εκτίμηση της παρούσας κατάστασης του ασθενή και επηρεάζει τις αποφάσεις για την επιλογή των κατάλληλων θεραπευτικών μέσων και την εξέλιξη του θεραπευτικού προγράμματος.
Ο πόνος είναι σύμπτωμα, όχι διάγνωση. Για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει αρχικά να αξιολογηθεί.
Γιατί η αξιολόγηση είναι τόσο σημαντική;
Κατά την αξιολόγηση, καταγράφονται:
- Η ιατρική διάγνωση και τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων.
- Πλήρες ιατρικό ιστορικό.
- Τα υποκειμενικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα και οι περιορισμοί που περιγράφονται από τον ασθενή.
- Τα αντικειμενικά ευρήματα του προβλήματος που ορίζονται από τη φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση.
Η αξιολόγηση περιλαμβάνει την οπτική επισκόπηση, τη ψηλάφηση των οστών και των μαλακών ιστών, τον έλεγχο των κινήσεων, τη νευρολογική εξέταση με ειδικά μυϊκά τεστ, και τον έλεγχο της αισθητικότητας, καθώς και λειτουργικές δοκιμασίες, ανάλογα με την άρθρωση, οι οποίες μπορούν να προσδιορίσουν ένα ειδικό τύπο παθολογίας.
Τι περιλαμβάνει;
Περιλαμβάνει ειδικές δοκιμασίες αξιολόγησης όπως:
- Δοκιμασία Ψηλάφησης. Μέσω της ψηλάφησης εντοπίζονται επώδυνα αντανακλαστικά σημεία στο σώμα. Η θεραπεία του βελονισμού (ή Laser βελονισμού) και της ηλεκτροθεραπείας SCENAR εφαρμόζεται στην περιοχή των συμπτωμάτων, αλλά και σε όλες τις περιοχές του σώματος που υπάρχουν επώδυνα αντανακλαστικά σημεία. Σκοπός είναι να βρεθούν τα σημεία που θα ανακουφίσουν όλες τις επώδυνες περιοχές και να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλάνο θεραπείας.
- Μέθοδος McKenzie. Με τη μέθοδο McKenzie εφαρμόζεται μηχανική διάγνωση και θεραπεία σε προβλήματα της σπονδυλικής στήλης και των περιφερικών αρθρώσεων. Μέσω της μηχανικής αξιολόγησης, λαμβάνεται το ιστορικό του ασθενή και καταγράφεται η κλινική του εικόνα. Από τα δεδομένα αυτά, ο θεραπευτής μπορεί αρχικά να διευκρινίσει αν πρόκειται για ένα μηχανικό μυοσκελετικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη μέθοδο McKenzie. Παράλληλα, αξιολογώντας τα συμπτώματα του πόνου και του περιορισμού της λειτουργικότητας σε συγκεκριμένες θέσεις και κινήσεις, κατηγοριοποιείται η κατάσταση του ασθενή ως προς το υπεύθυνο μηχανικό σύνδρομο, το οποίο θα οδηγήσει μετέπειτα στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Στόχος της μεθόδου είναι ο ίδιος ο ασθενής να μάθει να ελέγχει τα συμπτώματά του μέσω της εκπαίδευσης από τον φυσικοθεραπευτή.
- Κλινική αξιολόγηση βάδισης. Πολλές μυοσκελετικές και νευρολογικές παθήσεις που επηρεάζουν τα κάτω άκρα και τον κορμό, ή προβλήματα ισορροπίας σε άτομα τρίτης ηλικίας εκδηλώνονται με ιδιαίτερη συμπτωματολογία κατά τη διάρκεια της βάδισης. Με την κλινική αξιολόγηση βάδισης μπορούν να εντοπισθούν αυτές οι διαταραχές μέσω της οπτικής παρατήρησης και να καταγραφούν οι αποκλίσεις σε σχέση με το φυσιολογικό πρότυπο. Η δοκιμασία της βάδισης επαναλαμβάνεται ώστε να καταγράφεται η πρόοδος και να προσαρμόζεται διαρκώς η θεραπεία και η ειδική κινησιοθεραπεία.
- Ειδικές τεχνικές κινητοποίησης. Οι ειδικές τεχνικές κινητοποίησης αποτελούν μία φυσιοθεραπευτική μέθοδο που περιλαμβάνει την αξιολόγηση και θεραπεία μυοσκελετικών προβλημάτων μέσω εξειδικευμένων τεχνικών με τα χέρια, κινητοποίησης των αρθρώσεων, των μυών, των τενόντων και του νευρικού ιστού.