Όσα χρειάζεται να ξέρετε για να πετύχετε τους στόχους σας στη φυσικοθεραπεία!

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Σε κανέναν δεν αρέσουν οι τραυματισμοί, να μην έχει αντοχή και καλή ισορροπία ή να έχει παραπανίσια κιλά, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Παρόλα αυτά συμβαίνει πολλές φορές τα πράγματα μπορεί να μην πηγαίνουν όπως θα θέλαμε και να ξεφεύγουν από τον έλεγχό μας με αποτέλεσμα μερικές από τις συνήθειες μας να αλλάζουν και να μην είμαστε όσο δραστήριοι θα θέλαμε. Σας έχουμε καλά νέα! Διατηρήστε τις ελπίδες σας και συνεχίστε να διαβάζετε το παρόν άρθρο.

Πώς γνωρίζουμε, ότι μπορεί να βελτιωθεί η κατάστασή σας; Επειδή το σώμα μας έχει μια αξιοσημείωτη ικανότητα ανάκαμψης, ειδικά όταν συνδυάζεται με σωστή φροντίδα και προσοχή. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου, την απελευθέρωση της κίνησης και την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Σε αυτήν την αισιόδοξη σημείωση, θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί, εφαρμόζοντας και ακολουθώντας τις σωστές συμβουλές.

Το πρώτο και βασικότερο πράγμα που θα χρειαστείτε, είναι υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένειά σας, ώστε να έχετε καλή ψυχολογία κατά την ανάρρωσή σας. Σύντομα θα καταλάβετε, ότι αποτελούν για εσάς σημαντικό κίνητρο, ικανό να σας ενεργοποιήσει, ώστε να θέσετε προκλήσεις στον εαυτό σας. Δεύτερον, θα χρειαστείτε έναν χώρο στον οποίο θα νιώθετε άνετα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι πρέπει να αποτελεί τον χώρο στον οποίο θα δοκιμάζετε τον εαυτό σας κατά την διαδικασία της φυσικοθεραπείας και θα τίθενται οι προκλήσεις.

Ακόμα, από τη φυσικοθεραπευτική σκοπιά χρειάζεται να θέσετε εξ αρχής τα αποτελέσματα που θέλετε να πετύχετε, όπως και τους στόχους στα ανάλογα στάδια, ώστε να γνωρίζετε πού πηγαίνετε και πόσο μακριά έχετε φτάσει. Τέλος, δημιουργήστε ένα σύστημα ανταμοιβής για τον εαυτό σας όταν ολοκληρώνετε τους στόχους. Τέλος, θα χρειαστείτε κίνητρα – αυτό είναι ζωτικής σημασίας: χωρίς κίνητρο είναι δύσκολη η επίτευξη των στόχων.

Μετατρέψτε τη φυσικοθεραπεία σε συνήθεια

Ένα παλιό αξίωμα περιλαμβάνει τις γραμμές, «σπέρνετε μια δράση, θερίστε μια συνήθεια». Οτιδήποτε κι αν κάνετε αρκετό καιρό θα οδηγήσει στην δημιουργία μιας συνήθειας. Βάλτε καλά στο νου σας αυτές τις συστάσεις και ο δρόμος της ανάρρωσης θα γίνει πολύ πιο εύκολος.

Όπως ακριβώς με τη γυμναστική, έτσι ακριβώς και με τη φυσικοθεραπεία δεν υπάρχουν ρεπό. Σίγουρα, η ιδέα αυτού μπορεί να σας ακούγεται τρομακτική εξ αρχής. Ωστόσο, όπως θα δείτε, ακολουθώντας και τις υπόλοιπες συμβουλές που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο, θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι είναι ευκολότερο από ό, τι φανταζόσασταν. Καθώς προσπαθείτε να κάνετε λίγη θεραπεία κάθε μέρα, θα παρατηρήσετε ότι γίνεται πιο εύχρηστη, συνήθης και σχεδόν δεύτερη φύση σας καθώς το μυαλό και το σώμα σας συνηθίζουν να ενσωματώνουν τη θεραπεία στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Να θυμάστε πάντα προς τα πού κατευθύνεστε (τους στόχους σας)

Μην ξεχνάτε ποτέ τους στόχους σας! Εάν παρασυρθείτε και το κάνετε, πολύ γρήγορα και αβίαστα θα ξεφύγετε από τις συνήθειες, στις οποίες αφιερώσατε  πολύτιμο χρόνο και προσπάθεια για την ανάπτυξή τους. Είναι σημαντικό να θυμάστε τους στόχους σας κάθε μέρα, ειδικά πριν από τις συνεδρίες φυσικής θεραπείας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να τους απεικονίσετε. Είτε πρόκειται για την απλή πράξη καταγραφής των στόχων σας πάνω σε ένα ταμπλό ή στο ψυγείο ή απλά κοιτάζοντας μια εικόνα του εαυτού σας σε μια υγιή φυσική κατάσταση, θα «σπρώχνετε» τον εαυτό σας να παρακινείται κάθε φορά που την κοιτάτε. 

Κατά τον καθορισμό των στόχων σας, βεβαιωθείτε ότι είναι ρεαλιστικοί, εφικτοί και μετρήσιμοι. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να υποβάλετε τον εαυτό σας σε μια πιθανότατη αποτυχία και την επακόλουθη απογοήτευση που την συνοδεύει. Δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για ανάρρωση και καταγράψτε οποιαδήποτε πρόοδο. Το να βλέπετε την πρόοδο που κάνετε είναι κίνητρο από μόνο του.

Μετατρέψτε την προπόνηση σε διασκέδαση!

Ο καλύτερος τρόπος για να ακολουθείτε οποιοδήποτε είδος εκπαίδευσης ή θεραπείας είναι βλέποντάς την από την προοπτική μιας ευχάριστης εμπειρίας. Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό? Χαιρόμαστε που ρωτήσατε!

Προκλήσεις!

Η πρόκληση του εαυτού σας δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για τη φυσιοθεραπεία αλλά και για την ανάπτυξή σας ως άτομο. Όταν κατακτάτε μια πρόκληση, όχι μόνο νιώθετε ικανοποίηση και ευφορία, αλλά αποκτάτε και αυτοπεποίθηση. Στο εξής γνωρίζετε, ότι είστε ικανοί όχι μόνο για τις προκλήσεις που προηγήθηκαν, αλλά και για εκείνες που έπονται! Με παρόμοιο τρόπο θα μπορείτε να ωθήσετε τα όριά σας και τον εαυτό σας προς την επίτευξη των στόχων της φυσικοθεραπείας. 

Είναι, όμως, εξίσου σημαντικό να συμφιλιωθείτε με την ιδέα της πιθανότητας αποτυχίας. Γνωρίζατε ότι η αποτυχία μπορεί να είναι λυτρωτική; Είναι ο μοναδικός πιο άριστος μηχανισμός εκμάθησης που έχουμε στη διάθεσή μας, ένα σκαλοπάτι μεταξύ της τρέχουσας θέσης και της επιτυχίας σας. Καθώς μαθαίνετε από τα λάθη σας, ο μόνος δρόμος είναι προς τα πάνω. Η αποτυχία δεν είναι το τελευταίο σκαλοπάτι, αλλά το πρώτο!

Επιβραβεύσεις και κίνητρα

Κάντε τη φυσιοθεραπεία πολύ πιο διασκεδαστική επιβραβεύοντας τον εαυτό σας. Συνιστούμε μικρότερες ανταμοιβές, όπως λίγο από το αγαπημένο σας φαγητό, ποτό ή κατανομή χρόνου για την αγαπημένη σας δραστηριότητα ως ανταμοιβή για τη συμμετοχή σας στην καθημερινή φυσιοθεραπεία.

Σας συνιστούμε να ανταμείψετε τον εαυτό σας με κάτι πιο μεγάλο για την επίτευξη ορόσημων. Ίσως με μια βραδιά ταινίας; Μια διαδικτυακή αγορά (ή δύο); Ό, τι κι αν είναι, πρέπει να είναι κάτι που είστε διατεθειμένοι να εργαστείτε για να αποκτήσετε. Πρέπει να είναι αρκετό για να σας παρακινήσει!

Το κίνητρο είναι απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων φυσικής θεραπείας σας. Παρόλο που η ψυχική μάχη για να ωθήσετε τον εαυτό σας σε δράση γίνεται πολύ πιο κινητήρια προκαλώντας και ανταμείβοντας τον εαυτό σας, μερικές φορές χρειάζεστε μια επιπλέον ώθηση για να ξεκινήσετε. Αυτό μπορεί να έρθει με τη μορφή υποστηρικτικού φίλου ή μέλους της οικογένειας. Μπορεί επίσης να προκύψει παρατηρώντας κάποια πρότυπά σας. Ακόμα, προσδιορίζοντας πότε και πού είστε πιο δραστήριοι, μπορείτε να προγραμματίσετε τις συνεδρίες φυσικής θεραπείας κατά αυτές τις ώρες. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το να παρακινήσετε τον εαυτό σας απαιτεί ένα βαθμό ενδοσκόπησης.

Δημιουργώντας μια λίστα με επιτεύξιμους και μετρήσιμους στόχους και διαμορφώνοντας καθημερινές συνήθειες που ευνοούν την επίτευξή τους, έχετε κάνει τα πρώτα βήματα για την επιτυχή αποκατάσταση τραυματισμών και την γρήγορη αντιμετώπιση του πόνου. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, σας προτείνουμε να τους μετατρέψετε σε εγχειρήματα, με προκλήσεις και βραβεία που θα σας βοηθήσουν να παρακινηθείτε.

Source: https://nivamd.com/this-is-what-you-need-to-reach-your-physical-therapy-goals/

Μοιράσου το άρθρο
ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×