Τα Mυστικά της Iσορροπίας!

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Το σώμα μας συνεχώς προσαρμόζει και ρυθμίζει την ισορροπία μας χωρίς να το συνειδητοποιούμε, χρησιμοποιώντας έναν βρόχο ανάδρασης που συντονίζει την επικοινωνία του εσωτερικού των αυτιών, των ματιών των μυών, των αρθρώσεων και του εγκεφάλου. 

Θα μπορούσε, όμως, η λειτουργία αυτή να βελτιστοποιηθεί; Η απάντηση είναι, σχεδόν πάντα, ναι – και τα οφέλη που προκύπτουν από την βελτιωμένη ισορροπία αξίζουν τον κόπο.

Τί είναι η ισορροπία;

Η ισορροπία είναι η ικανότητα να διατηρείται σε μια ευθεία γραμμή βαρύτητας το σώμα σας. Αυτό σημαίνει ότι το βάρος σας κατανέμεται ομοιόμορφα στη βάση στήριξης (π.χ. πόδια, πατερίτσες, καρέκλα ή άλλα σημεία επαφής στην επιφάνεια στήριξης) και σας επιτρέπει να παραμείνετε σταθεροί και όρθιοι, με ελάχιστη ταλάντωση  του σώματός σας(αναφερόμενοι στην οριζόντια κίνηση του κέντρο βαρύτητας).

Ποια είναι τα δυο είδη ισορροπίας;

Τα είδη ισορροπίας είναι δύο: το στατικό και το δυναμικό είδος. Για να βελτιώσετε ισόβαθμα την ικανότητα του σώματός σας σε κάθε περιοχή του, μπορείτε να εξασκηθείτε σε διαφορετικές θέσεις και κινήσεις αντίστοιχα.

Στατική ισορροπία. Η στατική ισορροπία ορίζεται ως η ικανότητα εξισορρόπησης εν στάσει ή και ακίνητος. Όταν φαντάζεστε ότι κάποιος εξασκεί την ισορροπία στο ένα πόδι, για παράδειγμα, εργάζεται σε αυτόν τον τύπο ισορροπίας.

Δυναμική ισορροπία. Η δυναμική ισορροπία ορίζεται ως η ικανότητα μεταφοράς του κέντρου βάρους γύρω από τη βάση στήριξης. Με απλά λόγια, το είδος αυτό αναφέρεται στην διατήρηση της σταθερότητας ενώ το σώμα σας κινείται.

Γιατί η ισορροπία είναι σημαντική και πρέπει να την εξασκώ;

Μελέτες έχουν δείξει, ότι μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ώστε να ελέγχετε τον συντονισμό, την ευκινησία και την ισορροπία σας, χωρίς να χρειάζεται η εξάσκηση με αερόβιες ασκήσεις ή ασκήσεις δύναμης (ασκήσεις με βάρη). Έτσι, η ισορροπία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει όχι μόνο τη φυσική σας κατάσταση, αλλά και τις γνωστικές σας λειτουργίες. Παρόλο που τα οφέλη της ισορροπίας διαφέρουν κατά βάση από άτομο σε άτομο, υπάρχουν αναμφισβήτητα οφέλη για τη βελτίωση της ισορροπίας ανεξαρτήτως. Ο καθένας επωφελείται με τον έναν ή το άλλο τρόπο από την εξάσκηση της ισορροπίας. 

 

Παράγοντες που επηρεάζουν την ισορροπία

#1. Μείωση μυϊκής μάζας. Δεν έχει τόσο σημασία το πόσο σε φόρμα βρίσκεστε ή πόσο ενεργός είστε σωματικά… Όταν έρχεται η φυσική φθορά του χρόνου και οι συνέπειές του, η απώλεια μυϊκής μάζας αποτελούν φυσιολογικές επιπτώσεις της γήρανσης του σώματος.

#2. Γήρανση των αισθήσεων. Η γήρανση των αισθήσεων όπως η όραση, η ακοή και οι αλλαγές στην ιδιοδεκτικότητα (η αίσθηση της συνειδητοποίησης της θέσης / όπου βρίσκεστε στο χώρο) αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού μέσω πτώσης.

#3. Διανοητική Γήρανση. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κακής ισορροπίας και των μειωμένων διανοητικών ικανοτήτων.

#4. Μείωση της κίνησης. Η μειωμένη λειτουργικότητα των αρθρώσεων και των μυών είναι μια άλλη συνέπεια της γήρανσης, αν και υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε.

#5. Νευρολογικές παθήσεις. Μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία σε μεγάλο βαθμό.

#6. Πρόσληψη φαρμάκων. Δεν είναι ασυνήθιστο τα φάρμακα, σε πολλές περιπτώσεις, να έχουν παρενέργειες όπως ζάλη, ζάλη και σύγχυση.

Οφέλη της καλής ισορροπίας

  • Καλύτερη συνολική ευημερία και ποιότητα ζωής.
  • Ενισχυμένη φυσική λειτουργία.
  • Καλύτερες αθλητικές επιδόσεις.
  • Γρηγορότερος χρόνος αποκατάστασης.
  • Μειωμένος κίνδυνος πτώσεων και τραυματισμών.

Βελτιωμένος συντονισμός, αντοχή, σταθερότητα στις αρθρώσεις και καλύτερα αντανακλαστικά σημαίνει, ότι αν γλιστρήσετε ή σκοντάψετε, έχετε περισσότερες πιθανότητες να ανακτήσετε την ισορροπία σας, αντί να πέσετε. Διατηρήστε τις λειτουργίες του σώματός σας σε βέλτιστα επίπεδα. μεγιστοποιήστε τις δυνατότητές σας για καλή υγεία και ζήστε τη ζωή σας στο έπακρο.

Πηγή: https://nivamd.com/how-to-master-the-2-types-of-balance-and-why-theyre-important/

Μοιράσου το άρθρο
ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×