3 λόγοι που η βελτίωση της ισορροπίας του σώματος αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας!

Η ικανότητα ισορροπίας αποτελεί βασική προϋπόθεση των κινήσεών μας, αφού τείνουμε να ισορροπούμε χωρίς να προσπαθούμε ιδιαίτερα γι’ αυτό. Για παράδειγμα, όταν στεκόμαστε όρθιοι ή περπατάμε, δεν προσπαθούμε να ισορροπήσουμε. Το σώμα μας είναι εκ φύσεως εκπαιδευμένο στη λειτουργία αυτή αυτόματα. Αυτή η λειτουργία, όμως, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη αφού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, ο πόνος, η δύναμη και γενικότερα η καθημερινή μας εικόνα.

Εάν υποθετικά παραλείπαμε την ισορροπία και τον συντονισμό, τότε η απώλειά τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων, ειδικά αν μιλάμε για ηλικιωμένα άτομα. Αν αντίθετα, εξασκούμε την ισορροπία μας καθημερινά, τότε είναι πολύ σίγουρο, πως η ζωή μας θα βελτιωθεί με διάφορους τρόπους.

Με το πέρασμα του χρόνου η ικανότητα καλής ισορροπίας εξασθενεί.

Ως συμβαίνει σε γενικότερο πλαίσιο με την εξασθένιση των βιολογικών μας ικανοτήτων, έτσι και με την ισορροπία επέρχεται μια απόλυτα φυσιολογική φθορά. 

Μάλιστα, η ικανότητα ισορροπίας συντονίζει παράλληλα τους μυς του σώματος (συμπεριλαμβανομένων και των μυών του εσωτερικού του αυτιού) με τον εγκέφαλό μας. Εάν τα παραπάνω συστήματα δεν ενεργοποιούνται συχνά, τότε με την πάροδο του χρόνου εκλείπει η ικανότητα του καλού συντονισμού μεταξύ τους με αποτέλεσμα την εμφάνιση προβλημάτων στην διατήρηση όρθιας στάσης του σώματος.

Επειδή, όμως, υπάρχει φυσική φθορά του συστήματος ισορροπίας, δεν σημαίνει κιόλας, ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τη μάχη! Τι θα πετύχουμε εξασκώντας την ισορροπία μας καθημερινά με τις συμβουλές του φυσικοθεραπευτή μας;

Η ισορροπια στη ζωη μασ
ισορροπια

Αν εξασκούμε την ισορροπία μας καθημερινά, τότε είναι πολύ σίγουρο, πως η ζωή μας θα βελτιωθεί με διάφορους τρόπους. Η ικανότητα ισορροπίας μπορεί να καλυτερεύσει τη ζωή μας άμεσα. Με την συνεχή εξάσκησή της, μπορούμε να διατηρήσουμε σε καλά επίπεδα την γρήγορη κίνηση και τον συγχρονισμό του σώματός μας.

Μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα πτώσεων και τραυματισμών και να βελτιώσουμε τη στάση του σώματος, ενώ παράλληλα αποκτούμε περισσότερη αυτοπεποίθηση κάνοντας τις εξωτερικές δραστηριότητες που πάντα θέλαμε!

Μείωση του ρίσκου πτώσης.

Οι πτώσεις μπορεί να προκαλέσουν όχι μόνο σοβαρούς τραυματισμούς, αλλά πιθανό να έχουν και κάποιες μακροπρόθεσμες συνέπειες που δεν υπολογίζαμε. Ανάλογα με τη ζημιά που προκαλείται από την πτώση, οι μύες, οι αρθρώσεις και τα οστά μπορεί να μην επουλωθούν πλήρως ή να το κάνουν με τρόπο που περιορίζουν το εύρος και τον συντονισμό της κίνησης. Αυτοί οι περιορισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, όταν ο ασθενής δεν μπορεί να είναι τόσο δραστήριος όσο πριν, αναγκάζοντάς τον να ακολουθήσει μια πιο καθιστική ζωή. Οι ασκήσεις ισορροπίας είναι ικανές να μετριάσουν μια τέτοια κατάσταση.

Μάλιστα, είναι ιδανικές για την ενδυνάμωση της σπονδυλικής στήλης, των ποδιών, καθώς και για τη σταθερότητας των αρθρώσεων. Με τη συνεπή εξάσκηση της ισορροπίας, οι αρθρώσεις και οι μύες στα πόδια μας γίνονται πιο στιβαροί, βελτιώνοντας την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται σε αλλαγές βάρους, αλλά και να ισορροπούν σε ανώμαλες επιφάνειες. Βάζοντας στην καθημερινή μας ρουτίνα ασκήσεις που βελτιώνουν την ισορροπία, αλλά και ενδυναμώνοντας το κάτω μέρος του σώματος, η πιθανότητα πτώσεων και οι επακόλουθοι τραυματισμοί μπορούν να αποφευχθούν σημαντικά.

Βελτίωση της αυτοπεποίθησης.

Όσοι έχουν κακή ισορροπία, ιδίως οι ηλικιωμένοι, που κατά μέσο όρο έχουν χαμηλότερη οστική πυκνότητα από τους νεότερους, το πιο πιθανό είναι να αισθάνονται λιγότερο σίγουροι στο να βγουν έξω από το σπίτι. Το να βρίσκονται έξω για εκείνους συνοδεύεται από έναν διαρκή φόβο, ότι μπορεί να πέσουν και να τραυματιστούν ανά πάσα στιγμή.

Αυτός ο εξουθενωτικός φόβος τείνει στην μείωση της αυτοπεποίθησής τους με αποτέλεσμα να περνούν περισσότερες ώρες καθιστοί και στο εσωτερικό του σπιτιού τους. Αυτό μειώνει περαιτέρω την ισορροπία τους, οδηγώντας τους σε ένα φαύλο κύκλο. Ακριβώς το αντίθετο ισχύει, βελτιώνοντας την ισορροπία τους, θα γίνονται λιγότερο παθητικοί και πιο δραστήριοι. Έτσι, θα νιώθουν όλο και πιο ασφαλείς να βγουν έξω, με αποτέλεσμα να ενδυναμώνεται και η αυτοπεποίθησή τους.

Όξυνση του νου.

Η βελτίωση της ικανότητάς μας να ισορροπούμε έχει ουσιαστικά οφέλη στα αντανακλαστικά μας και στους χρόνους αντίδρασης. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι ασκήσεις ισορροπίας ενισχύουν τη δύναμη, την ευελιξία και τον συντονισμό των κινήσεών μας. Τις περισσότερες φορές, τα γρήγορα αντανακλαστικά μας είναι αυτά που καθορίζουν το αν θα πέσουμε ή όχι. Αυτό σημαίνει ότι βελτιώνοντας την ισορροπία μας και διατηρώντας το νου μας οξύ, θα είμαστε σε θέση να αποφύγουμε οποιοδήποτε πιθανό τραυματισμό.

Πηγή: https://nivamd.com/5-ways-working-on-body-balance-is-improving-your-life/

Θεραπεία Πόνου ● Κίνηση ● Αποκατάσταση ● Ποιότητα Ζωής
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΕΣΤΙΑΣΜΕΝΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ

Αντοχή – Ισορροπία – Ενδυνάμωση

Είναι ιδανική κινησιοθεραπεία για την αποκατάσταση του μυϊκού τόνου σε νευρολογικές παθήσεις, τη βελτίωση της δύναμης, της αντοχής και της ισορροπίας στην τρίτη ηλικία, τη διευκόλυνση της λειτουργικής κίνησης χωρίς πόνο σε τραυματισμούς και μυοσκελετικές παθήσεις, αλλά και τη μεγιστοποίηση της απόδοσης σε αθλητές.

Τα πλεονεκτήματα της θεραπευτικής άσκησης ενισχύονται από την επίδραση της εστιακής δόνησης στο νευρομυϊκό σύστημα βελτιώνοντας τη νευρομυϊκή συναρμογή, τη δύναμη και την αντοχή.