Τρέξιμο: είναι σωστή επιλογή για καθημερινή άσκηση;

Συνηθίζετε να τρέχετε ή μήπως θέλετε να ξεκινήσετε; Για μερικούς ανθρώπους, το τρέξιμο έχει να κάνει με το να θέτει κανείς στόχους ή και το να παραμένει σε φόρμα. Άλλοι λατρεύουν να αποτελούν κομμάτι μίας αθλητικής δραστηριότητας, ενώ άλλοι απλά απολαμβάνουν την ελευθερία του σπορ. Ανεξάρτητα από τον λόγο επιλογής του, το σημαντικό είναι, ότι το τρέξιμο συνιστά μια υγιή σωματική δραστηριότητα με αναμφισβήτητα οφέλη.

Η ανάπτυξη μυϊκής δύναμης και η δυνατότητα αερόβιας άσκησης συνιστούν μακροπρόθεσμα οφέλη, τα οποία αντλούνται από το σπορ αυτό. Στατιστικά, οι άνθρωποι που προτιμούν το τρέξιμο, ζουν περισσότερο από αυτούς που δεν το προτιμούν. Μια μελέτη του Ιουνίου-Ιουλίου 2017 που δημοσιεύθηκε στο Progress in Cardiovascular Diseases, ανέφερε ότι το τρέξιμο προστατεύει από τις δύο κύριες αιτίες θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες – τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Health Promotion Journal της Αυστραλίας τον Απρίλιο του 2019, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τρέξιμο αναψυχής βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν ή και να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Είτε είστε αρχάριος, είτε ένας φανατικός δρομέας που συμμετέχει σε τακτικούς αγώνες, είναι σημαντικό να «ακούτε» τις ανάγκες του σώματός σας για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο τραυματισμού και να λαμβάνεται υπόψη ότι:

Ο σωστός προγραμματισμός της προπόνησης προϋποθέτει να υπολογίζεται ο χρόνος προθέρμανσης, η απόσταση,  η ταχύτητα και η δυσκολία του εδάφους. Ένα ασφαλές ποσοστό της έντασης και της διάρκειας της άσκησης που μπορούμε να εφαρμόσουμε είναι το 70% της αντοχής που εκτιμούμε ότι έχουμε.

Η επαρκής προθέρμανση είναι σημαντικός παράγοντας αποφυγής τραυματισμών και υπερβολικής κόπωσης. Διατατικές ασκήσεις και διατήρηση  χαμηλού ρυθμού στην αρχή και στο τέλος της άσκησης επαναφέρουν το μυϊκό σύστημα και την καρδιακή συχνότητα στο φυσιολογικό.

Ορολοσ τησ φυσικοθεραπειαΣ
τρέξιμο-ωφέλιμη-άσκηση

Οι φυσιοθεραπευτές είναι οι ειδικοί στην κίνηση και μέσω των έγκυρων συμβουλών τους, της πρακτικής φροντίδας και της εκπαίδευσης μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας. Έχουν την ικανότητα να βοηθούν τους δρομείς να συμβάλλουν στην καλή απόδοσή τους, να αποκαθιστούν και να μεγιστοποιούν την κίνηση, αλλά και να αποτρέπουν τραυματισμούς. Απλώς ζητήστε και εσείς την πολύτιμη βοήθειά τους.

Πρέπει να λαμβάνουμε πάντα υπόψη την τρέχουσα φυσική κατάσταση και να μην προσπαθούμε υπερβολικά ή να θέτουμε υπερβολικά δύσκολους στόχους. Τα οφέλη της άσκησης έρχονται όταν αυτή γίνεται μία υγιής καθημερινή συνήθεια και όχι μία δραστηριότητα υπερβολικής καταπόνησης. Η συνέπεια στην άσκηση χτίζει την φυσική κατάσταση  όχι η υπερπροσπάθεια. 

https://www.choosept.com/resources/detail/healthy-running-advice-from-physical-therapists?fbclid=IwAR3ydOSxIHnichZjCqRSis9lY_Jj1p9-LPIa2jTog0UikV8xVjM2q7XZV3w

Θεραπεία Πόνου ● Κίνηση ● Αποκατάσταση ● Ποιότητα Ζωής
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΕΣΤΙΑΣΜΕΝΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ

Αντοχή – Ισορροπία – Ενδυνάμωση

Είναι ιδανική κινησιοθεραπεία για την αποκατάσταση του μυϊκού τόνου σε νευρολογικές παθήσεις, τη βελτίωση της δύναμης, της αντοχής και της ισορροπίας στην τρίτη ηλικία, τη διευκόλυνση της λειτουργικής κίνησης χωρίς πόνο σε τραυματισμούς και μυοσκελετικές παθήσεις, αλλά και τη μεγιστοποίηση της απόδοσης σε αθλητές.

Τα πλεονεκτήματα της θεραπευτικής άσκησης ενισχύονται από την επίδραση της εστιακής δόνησης στο νευρομυϊκό σύστημα βελτιώνοντας τη νευρομυϊκή συναρμογή, τη δύναμη και την αντοχή.