Παχυσαρκία: Πώς μπορεί ο Βελονισμός να βοηθήσει!

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Πως σχετίζεται ο μεταβολισμός με το αδυνάτισμα;

Η διαχείριση του βάρους βασίζεται καταρχήν στην ισορροπία του αναβολισμού και του καταβολισμού (μεταβολισμός). Το πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να είναι ισορροπημένο ώστε να καλύπτει όλες τις θρεπτικές ουσίες που έχει ανάγκη ο οργανισμός, και να είναι σύμφωνο με το ιατρικό ιστορικό.

Παράλληλα, για να τονωθεί ο καταβολισμός, θα πρέπει να γίνει κάποιος πιο δραστήριος και κινητικός. Η φυσικοθεραπεία και η θεραπευτική άσκηση μπορούν να βελτιώσουν την κινητικότητα και τη λειτουργικότητα, αντιμετωπίζοντας μυοσκελετικά προβλήματα που μπορεί να συνυπάρχουν με την παχυσαρκία. Το πρόγραμμα κινησιοθεραπείας σχεδιάζεται βάσει του επιπέδου φυσικής δραστηριότητας του κάθε ένα, με στόχο τη σταδιακή και προοδευτική ενίσχυσή του μέχρι να είναι σε θέση να ασχοληθεί με την κατάλληλη άσκηση ή δραστηριότητα σαν χόμπι.

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο στην προσπάθειά του να διαχειριστεί το βάρος του. Η θεραπεία παχυσαρκίας γίνεται συμπληρωματικά με τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Οι θεραπείες που προτείνονται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αφορούν κατά βάση στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και στην ενθάρρυνση του ατόμου να γίνει πιο κινητικό και δραστήριο.

Πώς ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην παχυσαρκία;

Ο βελονισμός επιδρά στη χημεία του οργανισμού, ρυθμίζοντας το μεταβολισμό, αναστέλλει την όρεξη, επιταχύνει το αίσθημα κορεσμού και δρα αγχολυτικά και ηρεμιστικά. Μπορεί να υποστηρίξει με πολύ καλά αποτελέσματα το πρόγραμμα δίαιτας και άσκησης και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

#1. Ο βελονισμός ρυθμίζει το μεταβολισμό. Επηρεάζει πρωτεΐνες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η λεπτίνη, η οποία παράγεται στα λιποκύτταρα και κυκλοφορεί στο αίμα. Η λεπτίνη έχει ως ρόλο τη διατήρηση της ενεργειακής ομοιόστασης, ρυθμίζει το σωματικό βάρος και δημιουργεί κορεσμό ειδοποιώντας το σώμα ότι έχει φάει αρκετά. Στην παχυσαρκία παρατηρείται αντίσταση στη λεπτίνη, ενώ ο βελονισμός επιδρά θετικά διεγείροντας την παραγωγή της.

#2. Δρα ρυθμιστικά στη γλυκόζη του αίματος και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

#3. Επιδρά στο μεταβολισμό των λιπών, με σημαντική μείωση των επιπέδων συνολικής χοληστερίνης, LDL χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, ενώ διατηρεί τα επίπεδα της HDL χοληστερίνης.

#4. Ευνοεί την παραγωγή ντοπαμίνης και σεροτονίνης, ουσίες που δρουν στο νευρικό σύστημα με ηρεμιστικό, αγχολυτικό και ευφορικό αποτέλεσμα.

Τί προκύπτει από τις μελέτες;

Σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάζονται από το British Acupuncture Council (www.acupuncture.org.uk) υπάρχει θετική επίδραση του βελονισμού στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Μελέτες ανασκόπησης δείχνουν ότι ο βελονισμός είναι πιο αποτελεσματικός από placebo θεραπεία ή αλλαγές στο τρόπο ζωής και εξίσου αποτελεσματικός με τη φαρμακευτική αγωγή, αλλά χωρίς παρενέργειες συγκριτικά με τα φάρμακα (Sui 2012) ή ακόμα και πιθανώς πιο αποτελεσματική από τη φαρμακευτική αγωγή (Lui 2009, Cho 2009).

Άλλες ερευνητικές μελέτες έδειξαν ότι ο βελονισμός μειώνει το Δείκτη Μάζας Σώματος (Tong 2011), και επιφέρει μεγαλύτερη μείωση βάρους όταν συνδυάζεται με προγράμματα διατροφής και άσκησης, συγκριτικά με μόνο δίαιτα και άσκηση (Yang 2010, Buevich 2010). Σε έρευνα που έλεγξαν τον ηλεκτροβελονισμό σε μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με παχυσαρκία έδειξε να βελτιώνει τη σύσταση του σώματος, ενώ σε έρευνα για τον ωτοβελονισμό φάνηκε θετική επίδραση σε ορμόνες που συνδέονται με τη παχυσαρκία. Γενικά, ο βελονισμός διεγείρει το νευρικό σύστημα και προκαλεί την έκκριση νευροχημικών ουσιών που ενισχύουν την ομοιόσταση του οργανισμού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «η παχυσαρκία ορίζεται ως η μη φυσιολογική ή υπερβολική συγκέντρωση λίπους στο σώμα, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία». Η επαναφορά σε ένα φυσιολογικό βάρος προλαμβάνει διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Και μην ξεχνάτε: Η προσπάθεια φέρνει πάντα αποτέλεσμα.

Μοιράσου το άρθρο
ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×