Νεοπλασία και Φυσικοθεραπεία: Πως μπορεί να σας βοηθήσει;

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Οι ασθενείς με ιστορικό κακοήθους νεοπλασίας κατά κανόνα έχουν υποβληθεί σε  θεραπευτικά σχήματα  που συνήθως περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία αναλόγως την κάθε περίπτωση.  Σε αυτούς τους ασθενείς είναι πιθανό να παρουσιαστούν ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη θεραπεία του καρκίνου και μπορεί να γίνουν εμφανείς αμέσως, αλλά και μετά από αρκετό καιρό.  Στις αρνητικές επιπτώσεις αναφέρεται πόνος, χαμηλό ανοσοποιητικό, ελλείματα νευρικού συστήματος, λεμφοίδημα, κόπωση, ναυτία, απώλεια ελαστικότητας των μυών, μυοπάθειες και μυαλγίες, μυϊκή αδυναμία, αφυδάτωση, συναισθηματική δυσφορία, δύσπνοια.

Φυσικοθεραπεία και ποιότητα ζωής

Η διαδικασία της αποκατάστασης αφορά στην αντιμετώπιση της ασθένειας του καρκίνου σαν μια χρόνια ασθένεια και όχι σαν μια οξεία κατάσταση.  Με αυτό το σκεπτικό μπορούν να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής προσαρμοσμένες στην ατομική φυσική κατάσταση του ασθενούς που αφορούν την καθημερινή διατροφή, τις συνήθειες και τη σωματική άσκηση. Η φυσιοθεραπευτική προσέγγιση στοχεύει στην ανάκτηση της υπολειπόμενης ικανότητας, την αποκατάσταση της αισθητηριοκινητικής και λειτουργικής ικανότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό είναι:

#1. θεραπευτική άσκηση

Η American Cancer Society συνιστά την άσκηση σαν μέρος μιας συνεχούς φροντίδας αντιμετώπισης του καρκίνου με πολλαπλά γενικά οφέλη που περιλαμβάνουν: βελτιωμένη καρδιακή απόδοση, αυξημένο αερισμό, βελτιωμένη ελαστικότητα και εύρος κίνησης, αυξημένη μυϊκή δύναμη και αντοχή, μειωμένο καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης, αγγειοδιαστολή, καλύτερη αιμάτωση, βελτιωμένο μεταβολισμό, γενική βελτίωση στις τιμές του αίματος, βελτιωμένη ψυχολογική στάση έναντι της καρκινικής νόσου. Τα ειδικά οφέλη της άσκησης σχετίζονται με την τοξικότητα στη θεραπεία του καρκίνου, ιδίως με τον εκφυλισμό των μυών.

#2. Εστιασμένη μηχανοακουστική δόνηση

Χρησιμοποιείται για τη βελτίωση του μη τραυματισμένου μυϊκού ιστού και της δύναμης. Οι δονήσεις είναι σε θέση να ενεργοποιήσουν τον αερόβιο μεταβολισμό, να επιτύχουν αναλγητικό αποτέλεσμα, να αυξήσουν την τοπική κυκλοφορία και την οστική πυκνότητα, και να αυξήσουν την συσταλτική ικανότητα και την ελαστικότητα του μυός που υποβάλλεται σε θεραπεία. Συνδυάζεται άριστα με την άσκηση.

#3. Βιοϊατρικός Βελονισμός

Η διαχείριση του πόνου είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο. Σύμφωνα με μελέτη ο βελονισμός μπορεί να είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία που σχετίζεται με τη μείωση του πόνου. Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση διαπίστωσε επίσης ότι ο βελονισμός συνδέονταν σημαντικά με τη μείωση του πόνου και τη μειωμένη χρήση αναλγητικών σε ασθενείς με καρκινική νόσο.

Τρόπος ζωής

Σημαντικό ρόλο παίζει η φυσικοθεραπευτική προσέγγιση στην αλλαγή του τρόπου ζωής του ασθενούς ο οποίος θα πρέπει να είναι ενεργητικά υποστηρικτικός στη θεραπεία της νόσου καθώς και στην αποκατάσταση. Βασικοί άξονες είναι η μείωση της παχυσαρκίας και η κατανάλωση ωφέλιμων τροφών, η αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, η καθημερινή ήπια άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος, η αποφυγή του αλκοόλ και η κοινωνικοποίηση ως παράγοντας θετικής ψυχολογίας.

Αναφορές: The Treatment of Cancer: A Comprehensive Therapeutic Model Entailing a Complex of Interaction Modalitie, R. Saggini and M. Calvani, Submitted: April 17th 2012Reviewed: January 4th 2013Published: May 9th 2013. /Acupuncture for palliative cancer pain management: systematic review, January 2021Supportive and Palliative Care 11(3):bmjspcare-2020-002638. /Clinical Evidence for Association of Acupuncture and Acupressure With Improved Cancer Pain A Systematic Review and Meta-Analysis,JAMA Oncol. 2020;6(2):271-278. doi:10.1001/jamaoncol.2019.5233

Μοιράσου το άρθρο
ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×