Πώς η φυσικοθεραπεία και ο βελονισμός βοηθούν στις αναπνευστικές παθήσεις!

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στην αντιμετώπιση και θεραπεία διαταραχών του πνευμονικού αερισμού, όπως η χρόνια βρογχίτιδα, το άσθμα και το πνευμονικό εμφύσημα. Η σπουδαιότητα της αναπνευστικής φυσικοθεραπείας καταδεικνύεται και στις οξείες καταστάσεις, όπως σε πνευμονία και βρογχίτιδα, όπου κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία του ασθενούς (Chest physical therapy in patients with acute exacerbation of chronic bronchitis). Ο στόχος είναι η βελτίωση του πνευμονικού αερισμού, η μείωση του αναπνευστικού έργου και ο καθαρισμός του τραχειοβρογχικού δένδρου.

Ποιες τεχνικές χρησιμοποιούνται στην αναπνευστική φυσικοθεραπεία;

#1. Η επανεκπαίδευση της διαφραγματικής αναπνοής και η ενδυνάμωση του διαφράγματος.

Η διαφραγματική αναπνοή είναι η πιο ξεκούραστη μέθοδος αερισμού. Οι ασθενείς μαθαίνουν να επιτελούν τις καθημερινές δραστηριότητες χωρίς να αυξάνουν το έργο της αναπνοής τους, καθώς επίσης μαθαίνουν να χαλαρώνουν και να ελέγχουν την αναπνοή τους σε περιπτώσεις δύσπνοιας.

#2. Η επανεκπαίδευση και η ενδυνάμωση των αναπνευστικών μυών.

Το πρόγραμμα επανεκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των αναπνευστικών μυών αφορά στην αύξηση της δύναμης και της αντοχής των εισπνευστικών μυών μέσω προπόνησης αποκλειστικά των εισπνευστικών μυών ή μέσω αναπνευστικών ασκήσεων σε συνδυασμό με κίνηση των άνω και κάτω άκρων σε εργομετρικό ποδήλατο ή διάδρομο. Επίσης υπάρχουν βοηθητικές συσκευές ενδυνάμωσης  της αναπνευστικής λειτουργίας που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία διαφόρων θωρακικών παθήσεων όταν συμπεριλαμβάνονται σε ένα καθημερινό σετ ασκήσεων.

#3. Τεχνικές βρογχικής παροχέτευσης

Είναι μία σειρά από τεχνικές, όπως η παροχέτευση σε ανάρροπη θέση, η τοπική θωρακική έκπτυξη, πλήξεις – δονήσεις, εξάσκηση βήχα, και η τεχνική της βίαιης εκπνευστικής προσπάθειας. Ανάλογα με την κατάσταση του ασθενή χρησιμοποιούνται για την κινητοποίηση, μετακίνηση και απομάκρυνση των βρογχικών εκκρίσεων.

Η πρόληψη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην αποτροπή και τη διαχείριση των κρίσεων των αναπνευστικών παθήσεων. Οι  τεχνικές αναπνοής με τη μορφή ασκήσεων κοιλιακής αναπνοής είναι πολύ σημαντικές  σανπρόληψη για τις πνευμονικές παθήσεις. Ένα σετ ήπιων ασκήσεων που εκτελείται καθημερινά, αυξάνει την ικανότητα αερισμού των πνευμόνων, μειώνει το στρες που είναι μία αιτία δύσπνοιας και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση.

Πως βοηθάει η φυσικοθεραπεία και ο βελονισμός στις αναπνευστικές παθήσεις;

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος παροτρύνονται για ήπια άσκηση και εκμάθηση της διαφραγματικής αναπνοής που έχει σαν στόχο τη μείωση του αναπνευστικού έργου. Ο βελονισμός και οι διαθέσιμες τεχνολογίες  σε συνδυασμό με την άσκηση επιδρούν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και στην ενίσχυση των λειτουργιών του σώματος.

Συνδυάζονται εξαιρετικά με την ιατροφαρμακευτική αγωγή και μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα.

Ο βελονισμός  θεωρείται αποτελεσματικός στην πρόληψη της επιδείνωσης των χρόνιων παθήσεων του πνεύμονα. Acupuncture and Moxibustion for Treating Chronic Brochitis. Θεωρείται, επίσης, αποτελεσματικός για τη θεραπεία της χρόνιας βρογχίτιδας. Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής  Shijiazhuang διαπίστωσαν ότι ο βελονισμός αυξάνει την παραγωγή ανοσοσφαιρίνης και σταθεροποιεί τη γενική υγεία για ηλικιωμένους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια βρογχίτιδα. Οι ανοσοσφαιρίνες λειτουργούν ως αντισώματα, τα οποία είναι πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα που εξουδετερώνουν τα αντιγόνα (π.χ. ιούς, βακτήρια, τοξίνες, ξένες ουσίες). Οι ερευνητές διαπίστωσαν υποκειμενικά και αντικειμενικά ότι ένας συγκεκριμένος συνδυασμός σημείων βελονισμού ανακουφίζει τη χρόνια βρογχίτιδα. Το πρωτόκολλο βελονισμού που χρησιμοποιείται στη μελέτη ανακουφίζει από τα συμπτώματα και η βελτίωση της κλινικής εικόνας μπορεί να προσδιοριστεί ποσοτικά από τις εξετάσεις αίματος.

Η μελέτη συνέκρινε 2 ομάδες συνολικά 60 ασθενών στο Νοσοκομείο Shijiazhuang με μέση ηλικία 68 ετών με χρόνια βρογχίτιδα, λαμβάνοντας ταυτόσημα συμβατικά φάρμακα. Οι ασθενείς είχαν σταθερά λιγότερα συμπτώματα και οι αναλύσεις αίματος έδειξαν αυξημένες ανοσολογικές αποκρίσεις στη θεραπεία. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο βελονισμός είναι ασφαλής και αποτελεσματικός για τη θεραπεία της χρόνιας βρογχίτιδας στους ηλικιωμένους ως μέρος ενός ολοκληρωμένου πρωτοκόλλου θεραπείας.

Οι ερευνητές Li και Shi είχαν παρόμοια αποτελέσματα. Εξέτασαν την αποτελεσματικότητα του βελονισμού σε σύγκριση με τη μεθοξυφαινομίνη, έναν β-συμπαθομιμητικό βρογχοδιασταλτικό. Ο βελονισμός παρήγαγε ποσοστό αποτελεσματικής θεραπείας συνολικού 90% και η φαρμακευτική θεραπεία παρήγαγε ποσοστό αποτελεσματικότητας θεραπείας συνολικού 80%. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο βελονισμός είναι πιο αποτελεσματικός για τη θεραπεία του μετα-μολυσματικού χρόνιου βήχα από τη μεθοξυφαινομίνη.

Άλλη μελέτη (Jobst) από το Journal of Alternative and Complimentary Medicine  διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με τακτικές συνεδρίες βελονισμού έδειξαν μείωση στη χρήση φαρμάκων για τον έλεγχο των βρογχικών συμπτωμάτων, ιδιαίτερα της χρήσης στεροειδών, τα οποία μπορούν να επιβαρύνουν το ήπαρ όταν λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

References Liang Y, Li C, Zhou W, Hu YH, Hu GQ & Jia CS. (2014). Effects of Acupuncture on Feishu (NT 13) and‘Four-flower’Points on Immunoglobulins of the Elderly Patients with Chronic Bronchitis in Lag Phase. Shanghai Journal of Acupuncture-Moxibustion. 33(1). Li XQ, Shi ZM. (2015). Acupuncture Treatment Based on Lung-stomach Theory in Treating Post-infectious Cough. Shanghai Journal of Acupuncture and Moxibustion. 34(3).

Μοιράσου το άρθρο
ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×