Πόνος ενδομητρίωσης: Αιτίες, Συμπτώματα και Βελονισμός

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Τι είναι η ενδομητρίωση και ποιες είναι οι αιτίες που την προκαλούν;

Η ενδομητρίωση είναι μία χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη μετανάστευση κυττάρων του ενδομήτριου σε άλλες περιοχές της πυέλου εκτός της μήτρας. Ο έκτοπος αυτός ιστός ακολουθεί τον ορμονικό κύκλο της γυναίκας, με συνέπεια την αιμορραγία, τη φλεγμονή και τον πόνο.

Μία γυναίκα με ενδομητρίωση μπορεί να μην έχει κανένα σύμπτωμα και η διάγνωση να γίνει τυχαία στον υπερηχογραφικό έλεγχο από τον γυναικολόγο. Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό γυναικών εμφανίζουν συχνά δυσμηνόρροια, πόνο κατά την επαφή, πόνο στη λεκάνη και την κοιλιακή χώρα, και υπογονιμότητα.

Η αιτία της ενδομητρίωσης δεν είναι γνωστή. Αρκετοί παράγοντες θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξή της, όπως ανάδρομη έμμηνος ρύση, μη φυσιολογική ποσότητα και ποιότητα κυττάρων του ενδομήτριου, ανοσολογικοί παράγοντες, κακή αιμάτωση των οργάνων της πυέλου, κ.ά.

Ο πόνος εξαιτίας της ενδομητρίωσης μπορεί να είναι λειτουργικός, νευροπαθητικός, φλεγμονώδης, ή συνδυασμός των παραπάνω. Η συνήθης θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, αντισυλληπτικά) ή χειρουργική αφαίρεση των ενδομητριωμάτων. Παρόλα αυτά, η αντιμετώπιση του πόνου σε γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση, με τα παραπάνω μέσα, συνήθως, είναι ανεπαρκής.

Η δράση του βελονισμού στην ενδομητρίωση σύμφωνα με έρευνες

Γενικά, ο βελονισμός ερεθίζει το νευρικό σύστημα και προκαλεί την παραγωγή νευροχημικών ουσιών, οι οποίες επηρεάζουν τους ομοιοστατικούς μηχανισμούς του σώματος, ευνοώντας τη σωματική και συναισθηματική ευημερία. Ο ερεθισμός συγκεκριμένων βελονιστικών σημείων έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη μείωση του πόνου και του στρες.

Δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η θεραπεία του βελονισμού σε γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση μπορεί να:

#1. Ανακουφίσει από τον πόνο. Με τον ερεθισμό νευρικών απολήξεων σε μυϊκούς και άλλους ιστούς, ο βελονισμός ευνοεί την παραγωγή ενδορφινών και άλλων αναλγητικών νευροχημικών ουσιών, και τροποποιεί την απάντηση του εγκεφάλου στον πόνο. (Zhao 2008, Han 2004)

#2. Μειώσει τη φλεγμονή. Ευνοεί την απελευθέρωση αγγειακών και ανοσολογικών παραγόντων. Ρυθμίζει τα επίπεδα των προσταγλαδινών – ουσίες που αποτελούν μεσολαβητές της φλεγμονής και συμβάλουν στη δυσμηνόρροια. (Kavoussi 2007, Zijlstra 2003, Jin 2009)

#3. Επηρεάσει το ορμονικό σύστημα. Ένας μηχανισμός δράσης που αποδίδεται στο βελονισμό είναι η επίδραση στον άξονα «υποθάλαμος – υπόφυση – ωοθήκες». (Ng 2008, Huang 2008, Lim 2010, Stener-Victorin 2010)

#4. Χαλαρώσει τους λείες μύες και να περιορίσει τις συσπάσεις της μήτρας. Μελέτη έχει δείξει ότι ο βελονισμός αυξάνει τα επίπεδα του νιτρικού οξέος. (Wang 2009)

#5. Αυξήσει την αίσθηση χαλάρωσης και να μειώσει το stress – Ρυθμίζει την ομοιόσταση και τροποποιεί τη χημεία του εγκεφάλου. (Samuels 2008, Zhou 2008, Han 2004, Lee 2009)

#6. Συμβάλει στη γονιμότητα της γυναίκας. Ρυθμίζει το ορμονικό σύστημα. Βελτιώνει την αιμάτωση προς τα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος. (Stener-Victorin 2006, Lim 2010, Huang 2008)

Ένας πλήρης γυναικολογικός έλεγχος από τον θεράποντα ιατρό θα πρέπει να προηγείται της έναρξης της θεραπείας του βελονισμού. Ο βελονισμός μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε ημέρα στον κύκλο μίας γυναίκας. Οι συνεδρίες συνήθως είναι 1-2 φορές την εβδομάδα στην αρχή, και εβδομαδιαίες στη συνέχεια. Ένας πλήρης κύκλος θεραπειών (12 συνεδρίες) ολοκληρώνεται, συνήθως, εντός  τριών μηνών. Στο διάστημα αυτό καταγράφεται και ελέγχεται η πορεία των συμπτωμάτων. Στο τέλος της θεραπείας συνίσταται ένας πλήρης γυναικολογικός έλεγχος.

 Αναφορά σε έρευνες  www.acupuncture.org.uk

Μοιράσου το άρθρο
ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×