Φυσικοθεραπεία και Βελονισμός για την υγεία της γυναίκας και τον πυελικό πόνο!

Το πυελικό έδαφος είναι μία δομή που αποτελείται από το μυϊκό σύστημα που στηρίζει τα όργανα της πυέλου, το κανάλι τοκετού και τη δίοδο για την ουρήθρα και το ορθό. Οι μυς του πυελικού εδάφους περιγράφονται σαν μία αιώρα που ανυψώνει και στηρίζει τα όργανα της πυέλου. Αυτή η μυϊκή ομάδα πρέπει να είναι ικανή να συσπάται για να μας κρατάει εγκρατείς και να μπορεί να χαλαρώνει για να επιτρέπει την ούρηση, τις κινήσεις του παχέος εντέρου, τον τοκετό και τη σεξουαλική συνεύρεση. Προβλήματα του πυελικού εδάφους μπορεί να εμφανιστούν όταν αυτή η μυϊκή ομάδα είναι πολύ αδύναμη (υποτονική) ή σε σπασμό (υπερτονική).

πΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Βελονισμός Σουζάνα Λουκογιαννάκη

Η φυσικοθεραπεία και ο Βιοϊατρικός Βελονισμός αποτελούν σύγχρονη θεραπευτική παρέμβαση για την υγεία της γυναίκας σε όλες τις διαταραχές που επηρεάζουν την πύελο και το πυελικό έδαφος, όπως ακράτεια, πυελικός πόνος, πρόπτωση πυελικών οργάνων, δυσκοιλιότητα.

Ο βελονισμός, η φυσικοθεραπεία και η θεραπευτική άσκηση μπορούν να ανακουφίσουν από αυτά τα συμπτώματα. Η θεραπεία έχει σαν στόχο τη βελτίωση της αιμάτωσης και της νεύρωσης στην πύελο, την ενδυνάμωση και τον έλεγχο των μυών της περιοχής, και τη συνολική βελτίωση της αίσθησης και της λειτουργικότητας της πυέλου.

#1. Τί συμβαίνει όταν υπάρχει υποτονία των μυών του πυελικού εδάφους;

Όταν οι μυς του πυελικού εδάφους είναι υποτονικοί δεν είναι ικανοί να στηρίξουν τα πυελικά όργανα και είναι πιθανό να εμφανιστούν συμπτώματα όπως πόνος στην περιοχή, πρόπτωση πυελικών οργάνων, κακή αιμάτωση και λεμφική παροχέτευση από τα κάτω άκρα, ακράτεια ούρων και κοπράνων, κ.ά.

Η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση των επώδυνων σημείων, στη βελτίωση της αιμάτωσης και της νεύρωσης μέσω του βελονισμού, στην ενδυνάμωση των μυών της πυέλου μέσω της εκπαίδευσης ειδικών ασκήσεων για τη περιοχή και ηλεκτροθεραπείας με βιοανάδραση για να γίνει αντιληπτή η τονικότητα των μυών. Παράλληλα αξιολογούνται και συμπεριλαμβάνονται στο θεραπευτικό πρωτόκολλο άλλα μυοσκελετικά προβλήματα που μπορεί να συμβάλουν στην υποτονία των μυών της πυέλου (όπως προβλήματα της οσφύος, της ιερολαγόνιας άρθρωσης, κ.ά.).

#2. Τί συμβαίνει όταν υπάρχει υπερτονία των μυών του πυελικού εδάφους;

Όταν οι μυς του πυελικού εδάφους είναι υπερτονικοί μπορεί να προκαλέσουν συχνοουρία, ατελή ούρηση ή επώδυνη ούρηση, καθώς δεν είναι δυνατό για τις μυϊκές ομάδες της πυέλου να χαλαρώσουν πλήρως και να επιτρέψουν τη δίοδο των ούρων. Είναι πιθανό επίσης να υπάρχουν συμπτώματα δυσκοιλιότητας ή πόνος κατά την κίνηση των εντέρων ή πόνος χαμηλά στη μέση, στην ευρύτερη περιοχή της πυέλου ή στα γεννητικά όργανα, όπως και πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλική συνεύρεσης, εξαιτίας της τάσης αυτών των μυών. Η υπερτονία των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να έχει προκληθεί από κάποιο τραύμα  (κατά τη διάρκεια του τοκετού ή κάποιας γυναικολογικής επέμβασης), από συμφύσεις μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή ή από κάποιο ορθοπαιδικό πρόβλημα στη μέση ή στο ισχίο που δεν έχει πλήρως επιλυθεί.

Στην περίπτωση της υπερτονίας των μυών του πυελικού εδάφους είναι δύσκολο για μία γυναίκα να προκαλέσει μεγαλύτερη σύσπαση και να αυξήσει περαιτέρω το μυϊκό τόνο. Είναι σημαντικό να προηγηθεί η χαλάρωση των μυών, πριν αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε αδυναμία στην περιοχή. Στόχος είναι και η χαλάρωση του συνδετικού ιστού και των μυών στην περιοχή της κοιλιάς, εσωτερικά στους μηρούς και στη μέση, ώστε να αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε νευροαγγειακή συμπίεση που εντείνει την υπερτονία των μυών της πυέλου.

Γνωρίζετε ότι:

Ο συνδυασμός της φυσικοθεραπείας και του βιοϊατρικού βελονισμού μπορεί να βοηθήσει σε ένα ευρύ φάσμα μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη εξηγεί πως συνδυάζεται η φυσικοθεραπεία και ο βιοϊατρικός βελονισμός