Ποιες είναι οι αιτίες των γυναικολογικών διαταραχών και πώς αντιμετωπίζονται;

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Ποιες είναι οι αιτίες των γυναικολογικών διαταραχών;

Το πυελικό έδαφος είναι μία δομή που αποτελείται από το μυϊκό σύστημα που στηρίζει τα όργανα της πυέλου, το κανάλι τοκετού και τη δίοδο για την ουρήθρα και το ορθό. Οι μυς του πυελικού εδάφους περιγράφονται σαν μία αιώρα που ανυψώνει και στηρίζει τα όργανα της πυέλου. Αυτή η μυϊκή ομάδα πρέπει να είναι ικανή να συσπάται για να μας κρατάει εγκρατείς και να μπορεί να χαλαρώνει για να επιτρέπει την ούρηση, τις κινήσεις του παχέος εντέρου, τον τοκετό και τη σεξουαλική συνεύρεση. Προβλήματα του πυελικού εδάφους μπορεί να εμφανιστούν όταν αυτή η μυϊκή ομάδα είναι πολύ αδύναμη (υποτονική) ή σε σπασμό (υπερτονική).

Τί συμβαίνει όταν υπάρχει υποτονία των μυών του πυελικού εδάφους;

Όταν οι μυς του πυελικού εδάφους είναι υποτονικοί δεν είναι ικανοί να στηρίξουν τα πυελικά όργανα και είναι πιθανό να εμφανιστούν συμπτώματα όπως πόνος στην περιοχή, πρόπτωση πυελικών οργάνων, κακή αιμάτωση και λεμφική παροχέτευση από τα κάτω άκρα, ακράτεια κ.ά.

Τί συμβαίνει όταν υπάρχει υπερτονία των μυών του πυελικού εδάφους;

Όταν οι μυς του πυελικού εδάφους είναι υπερτονικοί μπορεί να προκαλέσουν συχνοουρία, ατελή ή επώδυνη ούρηση, καθώς δεν είναι δυνατό για τις μυϊκές ομάδες της πυέλου να χαλαρώσουν πλήρως και να επιτρέψουν τη δίοδο των υγρών. Είναι πιθανό επίσης να υπάρχουν συμπτώματα δυσκοιλιότητας ή πόνος κατά την κίνηση των εντέρων ή πόνος χαμηλά στη μέση, στην ευρύτερη περιοχή της πυέλου ή στα γεννητικά όργανα, όπως και πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλική συνεύρεσης, εξαιτίας της έντασης αυτών των μυών. Η υπερτονία των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να έχει προκληθεί από κάποιο τραύμα  (κατά τη διάρκεια του τοκετού ή κάποιας γυναικολογικής επέμβασης), από συμφύσεις μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή ή από κάποιο ορθοπαιδικό πρόβλημα στη μέση ή στο ισχίο που δεν έχει πλήρως επιλυθεί.

Πώς μπορεί να βοηθήσει στα γυναικολογικά προβλήματα ο βελονισμός και η φυσικοθεραπεία;

γυναικολογική φυσικοθεραπεία βελονισμός

Η φυσικοθεραπεία και ο Βιοϊατρικός Βελονισμός αποτελούν σύγχρονη θεραπευτική παρέμβαση για την υγεία της γυναίκας σε όλες τις διαταραχές που επηρεάζουν την πύελο και το πυελικό έδαφος. 

Για την υποτονία στόχος είναι η ενδυνάμωση των μυών της πυέλου. Στην περίπτωση της υπερτονίας των μυών του πυελικού εδάφους είναι σημαντικό να προηγηθεί η χαλάρωση των μυών, πριν αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε αδυναμία στην περιοχή. Στόχος είναι και η χαλάρωση του συνδετικού ιστού και των μυών στην περιοχή της κοιλιάς, εσωτερικά στους μηρούς και στη μέση, ώστε να αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε νευροαγγειακή συμπίεση που εντείνει την υπερτονία των μυών της πυέλου. Παράλληλα αξιολογούνται και συμπεριλαμβάνονται στο θεραπευτικό πρωτόκολλο άλλα μυοσκελετικά προβλήματα που μπορεί να συμβάλουν στην υποτονία των μυών της πυέλου (όπως προβλήματα της οσφύος, της ιερολαγόνιας άρθρωσης, κ.ά.).

Η φυσικοθεραπεία και ο Βιοϊατρικός Βελονισμός αποτελούν σύγχρονη θεραπευτική παρέμβαση για την υγεία της γυναίκας σε όλες τις διαταραχές που επηρεάζουν την πύελο και το πυελικό έδαφος, όπως ακράτεια, πυελικός πόνος, πρόπτωση πυελικών οργάνων, δυσκοιλιότητα.

Η φυσικοθεραπεία για την αντιμετώπιση των γυναικολογικών προβλημάτων είναι μια επιλογή που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τους περιορισμούς σας και τις ενοχλήσεις με φυσικό τρόπο. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας μαζί μας στο: 2106149269

author avatar
The Editor
Μοιράσου το άρθρο

ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×