Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αποτελεί μια από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στην περιοχή της πτέρνας ,καθώς τουλάχιστον 10% του πληθυσμού θα νιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του πόνο ή σφίξιμο οπουδήποτε κατά μήκος του εσωτερικού πέλματος του ποδιού. Στο παρόν άρθρο θα εστιάσουμε στο θέμα αυτό. Εάν σας φαίνεται ενδιαφέρον, μπορείτε να συνεχίσετε να διαβάζετε παρακάτω:
Τι είναι η Πελματιαία Απονευρωσίτιδα;
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα (plantar fascia) είναι ουσιαστικά μια πυκνή ινώδης ταινία συνεκτικού ιστού που ξεκινά από την πτέρνα και έως και το σημείο στο οποίο ξεκινούν τα δάκτυλα των ποδιών. Όταν σε αυτήν εντοπίζεται πρόβλημα, τότε δημιουργείται πόνος ή σφίξιμο οπουδήποτε κατά μήκος του εσωτερικού πέλματος του ποδιού.
Κατά το περπάτημα, ο ιστός λειτουργεί σαν ελατήριο, το οποίο επιμηκύνεται και συρρικνώνεται ανάλογα με τη θέση του ποδιού. Αναγνωρίζουμε τη σημαντικότητά του, αν αναλογιστούμε το μηχανισμό, ο οποίος είναι γνωστός ως «Windlass Mechanism». Ο συγκεκριμένος περιγράφει την κατάσταση του πέλματος κατά το περπάτημα ή το τρέξιμο, όπου η ανύψωση των δακτύλων οδηγεί σε σύσφιξη της πελματιαίας απονεύρωσης, δίνοντας έτσι ένα πιο σταθερό πόδι, το οποίο είναι ικανό να σπρώξει το σώμα μας προς τα εμπρός.
Τι προκαλεί την πελματιαία απονευρωσίτιδα;
Η έρευνα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, για να αντικρούσει γενικά τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι η πελματιαία απονευρωσίτιδα οφειλόταν κυρίως σε μια υποκείμενη φλεγμονώδη διαδικασία εντός του πελματιαίου ιστού.
Η τρέχουσα έρευνα έχει δείξει ότι η πάθηση είναι κατά κύριο λόγο μια κατάσταση σταδιακής εκφύλισης των ιστών, που συχνά σχετίζεται με μακροχρόνια αποδυνάμωση ή «υπερφόρτωση» των εμπλεκόμενων ιστών. Αυτή η υπερφόρτωση της πελματιαίας περιτονίας μπορεί συχνά να οφείλεται σε αδυναμία, αστάθεια ή κακή λειτουργία των μυών ψηλότερα στο πόδι, από τον γλουτιαίο μυ μέχρι τον μυ της γάμπας. Σχετική έρευνα έδειξε επίσης ότι υπάρχει αποδυνάμωση των μικρών, εντοπισμένων μυών στο πόδι σε δρομείς που εμφανίζουν χρόνια πελματιαία απονευρωσίτιδα.
Ποιοι είναι οι παράγοντες που σχετίζονται με την πελματιαία απονευρωσίτιδα;
- Η παχυσαρκία ή το υπερβολικό βάρος (ιδιαίτερα αν δεν πραγματοποιείται αθλητική δραστηριότητα) έχει συσχετιστεί με πελματιαία απονευρωσίτιδα.
- Η άκανθα της πτέρνας (οστεώδη προεξοχή στο πίσω μέρος της φτέρνας) έχει επίσης αποδειχθεί ότι εμφανίζεται σε πολλούς πάσχοντες από πελματιαία απονευρωσίτιδα.
- Η μειωμένη ευλυγισία των μυών της γάμπας έχει αποδειχθεί ότι ασκεί αυξημένη πίεση στον ιστό της πτέρνας.
- Ο υπερβολικός πρηνισμός (απώλεια της εσωτερικής ποδικής καμάρας) έχει επίσης προταθεί ως παράγοντας κινδύνου.
- Η ηλικία, η τάση να στέκεστε όρθιοι για παρατεταμένες περιόδους και η απώλεια κινητικότητας των δακτύλων των ποδιών και/ή της άρθρωσης του αστραγάλου έχουν επίσης αναγνωριστεί ως πιθανοί προδιαθεσικοί παράγοντες.
Πώς μπορεί να βοηθήσει η Φυσικοθεραπεία;
Πολλές τεχνικές της φυσιοθεραπείας έχουν αποδειχθεί επιτυχείς στη θεραπεία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Η θεραπεία προσαρμόζεται μετά από ενδελεχή αξιολόγηση για να ταιριάζει στο κάθε περιστατικό και στα αντίστοιχα συμπτώματα του ασθενούς. Έτσι, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:
- Ενδοδιαθερμία HumanTecar
- Βελονισμός ή Laser βελονισμός
- Κινησιοθεραπεία με εστιασμένη ηχητική δόνηση
- Συμβουλές για τη δραστηριότητα και την τροποποίηση του τρόπου ζωής
Για πιο προσωποποιημένη και εξειδικευμένη αντιμετώπιση του προβλήματος, μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας μαζί μας στο: 2106149269