Αντιμετώπιση οστεοπόρωσης!

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Ποια η διαφορά οστεοπενίας και οστεοπόρωσης;

Η oστεοπενία είναι η ελαφριάς μορφής μείωση της πυκνότητας των οστών, ενώ η εξέλιξή της σε πιο βαριά μορφή χαρακτηρίζεται ως οστεοπόρωση.

Τα οστά βρίσκονται φυσιολογικά σε μία κατάσταση δυναμικής ισορροπίας, διατηρώντας, δηλαδή, το σχήμα τους μέσα από μία διαδικασία συνεχούς αποδόμησης και αναδόμησης. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν αυτή τη διαδικασία, όπως η ηλικία, η διατροφή, η άσκηση και οι ορμόνες. Στην περίπτωση που ο ρυθμός αναδόμησης του οστού είναι χαμηλότερος από εκείνον της αποδόμησης, το οστό χάνει την πυκνότητά του σε μεταλλικά στοιχεία, με συνέπεια να γίνεται πιο εύθραυστο. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται οστεοπενία, όταν πρόκειται για ελαφριάς μορφής μείωση της πυκνότητας, ενώ η εξέλιξή της σε πιο βαριά μορφή χαρακτηρίζεται ως οστεοπόρωση, με σοβαρό κίνδυνο του ατόμου για κατάγματα. Ιδιαίτερα στις γυναίκες, μετά την παύση της έμμηνης ρύσης, ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό, καθώς σε αυτό συμβάλει και η μείωση των οιστρογόνων. Στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, που βασικός άξονας είναι η διαιτητική και η φαρμακευτική αγωγή, προτείνεται παράλληλα και η άσκηση, η εφαρμογή μηχανοακουστικής δόνησης και ο βελονισμός.

θεραπεία οστεοπενίας και οστεοπόρωσης με φυσικό τρόπο

Αντιμετώπιση και θεραπεία οστεοπενίας και οστεοπόρωσης

Η φυσικοθεραπεία και ο βελονισμός εφαρμόζονται χωρίς αντενδείξεις, για την αύξηση της οστικής πυκνότητας και να ανακουφίσει και να βελτιώσει τα κλινικά συμπτώματα, όπως τον πόνο.

Η καλύτερη θεραπεία για την οστεοπόρωση είναι η πρόληψη, με μέτρα για την αποφυγή ή την επιβράδυνση της εμφάνισης της νόσου. ‘Ερευνα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, που πάσχουν από οστεοπόρωση, έδειξε ότι η φαρμακευτική θεραπεία σε συνδυασμό με την τεχνολογία μηχανοακουστικής δόνησης, αύξησε την οστική πυκνότητα, τη δύναμη στο κράτημα του χεριού και τη δύναμη στους μυς που τεντώνουν το γόνατο, σε σύγκριση με τις γυναίκες που πήραν μόνο φαρμακευτική αγωγή. Παρατηρήθηκε επίσης βελτίωση στην ισορροπία, το βάδισμα και την ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με έρευνες, η άσκηση με αντίσταση σε συνδυασμό με εστιασμένη μηχανική δόνηση έχει θετική επίδραση στην οστική πυκνότητα γυναικών μετά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Η συμβολή της δε βασίζεται μόνο στη μείωση του ρυθμού αποδόμησης και στη διατήρηση της οστικής μάζας, καθώς υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ακόμα και αύξηση της οστικής πυκνότητας μετά από 24 εβδομάδες με ειδική άσκηση.

Από έρευνες του 2020 προκύπτουν στοιχεία ότι ο βελονισμός μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα, την οπτική αναλογική κλίμακα (VAS) και το σκορ πόνου σε ασθενείς με πρωτοπαθή οστεοπόρωση. Επίσης αναφέρεται ότι ο βελονισμός όχι μόνο μπορεί να ανακουφίσει και να βελτιώσει τα κλινικά συμπτώματα, όπως τον πόνο, σε ασθενείς με οστεοπόρωση, αλλά μπορεί επίσης να αποτρέψει την οστεοπόρωση ρυθμίζοντας τα επίπεδα των ενδοκρινών ορμονών στο σώμα, αυξάνοντας την οστική πυκνότητα και βελτιώνοντας τον ομαλό μεταβολισμό των οστών.

Η στοχευμένη άσκηση θα πρέπει να ενταχθεί στην καθημερινότητά τους ως μέρος της αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Καθώς, όμως, πρόκειται για έναν ιδιαίτερο πληθυσμό, θα πρέπει να γίνει υπό επίβλεψη, ώστε να αξιολογηθούν κατάλληλα τυχόν άλλα προβλήματα που μπορεί να συνυπάρχουν και να περιοριστεί ο κίνδυνος καταγμάτων από υπερβολική επιβάρυνση στα οστά.

Source: R. Saggini et al., Effect of combined treatment with focused mechano-acoustic vibration and pharmacological therapy on bone mineral density and muscle strength in post-menopausal women, Clinical Cases in Mineral and Bone Metabolism 2017; 14(3):305-311.Acupuncture and moxibustion for primary osteoporosisAn overview of systematic reviewXu, Guixing MDa; Xiao, Qiwei MDa; Zhou, Jun MDa; Wang, Xu MDa; Zheng, Qianhua PhDa; Cheng, Ying PhDa; Sun, Mingsheng PhDa; Li, Juan PhDa; Liang, Fanrong ProfbGuoping N, Shuxin C, Fei K. Clinical analysis of Chinese acupuncture and massage in treating for primary osteoporosis. J Chin Med. 2015;30(10):1527–9.

 
author avatar
The Editor
Μοιράσου το άρθρο

ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×