3 τύποι ασκήσεων ενάντια στην οστεοπόρωση!

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Όταν είμαστε νέοι, η μόνη έννοια όσον αφορά τα κόκαλά μας είναι να τα προστατέψουμε από τυχόν σπασίματα. Αλλά καθώς μεγαλώνουμε και οι κίνδυνοι σοβαρών καταγμάτων και πτώσεων εμφανίζονται στο προσκήνιο, φτάνει και η στιγμή να θέσουμε την υγεία των οστών μας σε άμεση προτεραιότητα. Τα οστά μας είναι ζωντανοί οργανισμοί, που με φυσικό τρόπο διασπώνται και αναδομούνται. Όταν αυτά δεν μπορούν να αναδομηθούν τόσο γρήγορα, τότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα οστεοπόρωσης.

Ποιοι κινδυνεύουν από την οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που προσβάλλει 1 στις 4 γυναίκες και 1 στους 8 άνδρες άνω των 50 ετών. Η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνα κατάγματα και επικίνδυνες πτώσεις. Κι όμως, η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό – μέσω των σωστών τύπων ασκήσεων ενδυνάμωσης των οστών. Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι η βελτίωση της μυϊκής δύναμης και της αντοχής μπορεί πραγματικά να επιβραδύνει την απώλεια οστικής πυκνότητας και να μειώσει την οστεοπόρωση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Έχοντας αυτό κατά νου, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης των οστών για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

#1. Ασκήσεις με το βάρος του σώματος

Οι ασκήσεις cardio όπως συνηθίζονται να λέγονται, ειδικά όταν εκτελούνται στα πόδια, είναι ιδανικές για την ενίσχυση των οστών και την οικοδόμηση της πυκνότητάς τους. Σε αυτό το είδος άσκησης, χρησιμοποιείτε το βάρος του σώματός σας για να ασκήσετε δύναμη στα οστά σας ενώ βρίσκεστε σε όρθια θέση. Όταν εκτελείτε μια τέτοια άσκηση, οι μύες και οι τένοντες σας αναγκάζονται να τραβήξουν τα οστά, κάτι που στη συνέχεια διεγείρει τα οστικά κύτταρα σας να αναπτυχθούν και να αναπτυχθούν πιο γρήγορα. Μερικές τέτοιες ασκήσεις είναι:

Αερόμπικ υψηλής έντασης, Πεζοπορία, Τζόκινγκ/Τρέξιμο, Σχοινάκι, Βάδισμα σε σκάλες, Τένις, Χορός

Παρόλο που αυτές οι ασκήσεις κάνουν πολύ καλή δουλειά στην οικοδόμηση της δύναμης και της πυκνότητας των οστών, έχουν δύο σημαντικά μειονεκτήματα: είναι αρκετά υψηλής έντασης, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί αρκετά δύσκολο και πιθανά επώδυνο για μερικούς ανθρώπους και δεύτερον τείνουν να ενεργοποιούν μόνο το κάτω μέρος του σώματος, δηλαδή τα πόδια.

#2. Προπόνηση δύναμης-αντίστασης

Η προπόνηση με αντίσταση (ή δύναμη) είναι ένας ακόμη πολύ καλός τρόπος για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Αυτός ο τύπος άσκησης περιλαμβάνει την άρση βαρών ή τη χρήση ζωνών αντίστασης, καθώς και τη χρήση μηχανημάτων αντίστασης με βάρη. Όλες οι παραπάνω μέθοδοι ωφελούν αποτελεσματικά στην οικοδόμηση μυών, κάτι που στη συνέχεια οδηγεί στην ανάπτυξη των οστών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι η προπόνηση δύναμης-αντίστασης χρησιμοποιεί αρκετά μεγάλο βάρος και λιγότερες επαναλήψεις, για να στοχεύσει συγκεκριμένες περιοχές του σώματός σας που είναι επιρρεπείς σε κατάγματα.

#3. Ισομετρικές ασκήσεις

Οι ισομετρικές ασκήσεις είναι εντελώς στατικές – γεγονός που σημαίνει, ότι οι μύες συστέλλονται χωρίς να κινούνται πραγματικά, εξαιρετικά ωφέλιμο για όσους υποφέρουν από πόνο στις αρθρώσεις και αναζητούν έναν τρόπο άσκησης με πιο χαμηλές επιπτώσεις. Όπως και με τις προαναφερθείσες μεθόδους, έτσι και οι ισομετρικές ασκήσεις είναι εξίσου ένας πολύ καλός τρόπος για να χτίσετε τη δύναμη και την πυκνότητα των οστών.

Με τον κατάλληλο συνδυασμό ασκήσεων αντοχής, βάρους-αντίστασης και ισομετρικών ασκήσεων, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα οστά σας παραμένουν όσο το δυνατόν πιο δυνατά και πυκνά – κάτι που όχι μόνο θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε την οστεοπόρωση, αλλά θα σας βοηθήσει να ζήσετε μια υγιέστερη και πιο άνετη ζωή.

πηγή: https://activ5.com/blogs/articles/the-best-exercises-to-improve-bone-strength

Μοιράσου το άρθρο
ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×