Μάθετε για το βελονισμό: Ίσως είναι η λύση στο πρόβλημα σας!

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Όσο πιο πίσω πηγαίνουμε στον χρόνο όλο και περισσότεροι ήταν εκείνοι που αντιμετώπιζαν με αμφιβολία και δισταγμό την φυσική θεραπεία του βελονισμού. Σήμερα η πρόοδος της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την επιστημονική έρευνα, καθιερώνουν  τον βελονισμό σαν μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία, με αποτέλεσμα την ευρεία εφαρμογή του σε πλήθος περιπτώσεων.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ παραδοσιακού και βιοϊατρικού Βελονισμού;

Ο βελονισμός είναι μια ολιστική θεραπεία 2000 ετών που αναπτύχθηκε στην Κίνα και άρχισε να ερευνάται από τη δυτική ιατρική το 1970. Ενώ η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική στηρίζεται σε θεωρητικές αρχές, ο Βιοϊατρικός βελονισμός είναι η επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται σε δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες και μελέτες.  Η χρήση σύγχρονων ιατρικών απεικονιστικών μέσων για την διεξαγωγή ερευνών, έδωσε αδιάσειστα στοιχεία για τη θεραπευτική δράση του βελονισμού και αποτέλεσαν τη βάση για το Βιοϊατρικό Βελονισμό. Evidence based acupuncture clinical research

Ο Βιοϊατρικός Βελονισμός στη φυσικοθεραπεία

Στην φυσικοθεραπεία, ο Βιοϊατρικός βελονισμός πλέον αποτελεί πανεπιστημιακή πρακτική και η χρήση του αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς υγείας. Σε αυτή τη βάση, ο βελονισμός χρησιμοποιείται συνδυαστικά με άλλες φυσικοθεραπευτικές πρακτικές, για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής, σαν μέσο που βοηθάει με φυσικό τρόπο στην ανάρρωση, στην αποκατάσταση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ενώ έχει αποδειχθεί, ότι επηρεάζει ταυτόχρονα το νευρικό, ορμονικό και ανοσολογικό σύστημα. Acupuncture in Physiotherapy: The Evidence

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπάρχει αυξανόμενο πλήθος ερευνών που καταδεικνύει τα οφέλη και την ασφάλεια της θεραπευτικής πρακτικής του βελονισμού. WHO list of conditions

Σε πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο βελονισμός συμπεριλαμβάνεται σε επίσημο κείμενο του (ICD-11, Διεθνής Στατιστική Ταξινόμηση Ασθενειών και Σχετικών Προβλημάτων Υγείας, Κεφάλαιο 26, Αναθεωρημένη έκδοση 2019, Υποχρέωση υιοθέτησης από τα κράτη μέλη το 2022), που αποτελεί σημείο αναφοράς για εκατομμύρια υγειονομικούς παρόχους παγκοσμίως, δικαιώνει πενήντα (50) ετών ερευνητικές προσπάθειες και καταξιώνει την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική ως διεθνώς αποδεκτή προσέγγιση για συγκεκριμένες ασθένειες και ασθενείς.

Εφαρμογές Βιοϊατρικού Βελονισμού

Η συνεχώς αυξανόμενη επιστημονική έρευνα έχει εξετάσει την αποτελεσματικότητα του βελονισμού σε διάφορες χρόνιες και οξείες καταστάσεις. Σύμφωνα με τις ερευνητικές ενδείξεις, ο βελονισμός εφαρμόζεται με θετικά αποτελέσματα σε  καταστάσεις οξέος και χρόνιου πόνου (μυαλγία, οσφυαλγία, αυχεναλγία, οστεοαρθρίτιδα, σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου, επικονδυλίτιδα, ισχιαλγία κ.α.), γυναικολογικές παθήσεις (πυελικός πόνος, συμπτώματα εμμηνόπαυσης, δυσμηνόρροια, πόνος ενδομητρίωσης, κ.α.), κροταφογναθικό σύνδρομο, πρόληψη ημικρανίας, νευραλγία τριδύμου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ναυτία, αϋπνία, άγχος, κατάθλιψη, ξηροφθαλμία, άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, διακοπή καπνίσματος, κ.ά. Acupuncture list of conditions.

Τρόπος δράσης

Η ένθεση της βελόνας στο σώμα δημιουργεί ένα ερέθισμα που γίνεται αντιληπτό από το νευρικό σύστημα. Ο οργανισμός θα αντιδράσει με δύο τρόπους σε αυτό το ερέθισμα, τοπικά (εκεί που έγινε η ένθεση της βελόνας) και συνολικά σύμφωνα με τη νευρικές συνδέσεις της περιοχής. Εν συντομία, ανάλογα με τα σημεία βελονισμού που ερεθίζουμε επιτυγχάνουμε ρυθμιστική δράση στο αυτόνομο νευρικό και ορμονικό σύστημα, κινητοποίηση της ανοσολογικής αντίδρασης και ενεργοποίηση των μηχανισμών αναλγησίας του οργανισμού.

Είναι ο βελονισμός ασφαλής και αποτελεσματικός?

Ο βελονισμός είναι ασφαλής όταν εφαρμόζεται από πιστοποιημένους επαγγελματίες υγείας,  γνώστες της φυσιολογίας, με ακαδημαϊκή εκπαίδευση και νοσοκομειακή εμπειρία. Πρέπει πάντα να τηρούνται αυστηρά οι αρχές ότι οι βελόνες είναι αποστειρωμένες και αποκλειστικά μίας χρήσεως, και ο χώρος συνεδριών εγκεκριμένος ως προς την υγειονομική ασφάλεια και λειτουργία του.

Η αποτελεσματικότητα του βελονισμού εξαρτάται πρώτα από την πλήρη καταγραφή του ιατρικού ιστορικού και την ορθή αξιολόγηση της κλινικής εικόνας. Μία σωστή αξιολόγηση έχει σαν αποτέλεσμα τη σωστή επιλογή των σημείων και των μέσων θεραπείας για την κάθε περίπτωση και καθιστά τη θεραπεία αποτελεσματική.

Ο βελονισμός δρα αθροιστικά. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρειαστούν λίγες συνεδρίες για να αντιμετωπιστεί κάτι πρόσφατο και περισσότερες συνεδρίες για χρόνια προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, από τις πρώτες συνεδρίες είναι αντιληπτό ότι ο βελονισμός μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Ποια τα μέσα του Βιοϊατρικού βελονισμού?

Κλασσικός Σωματικός Βελονισμός: Το θεραπευτικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με την ένθεση βελόνων σε κατάλληλα σημεία στο σώμα. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι λεπτές (όσο μία τρίχα), αποστειρωμένες και απορρίπτονται μετά τη χρήση.

Laser Βελονισμός: Αντί για χρήση βελόνας  χρησιμοποιείται δέσμη Laser.  Είναι ιδανική μέθοδος θεραπείας για τους πιο ευαίσθητους πληθυσμούς, όπως ηλικιωμένοι και παιδιά. Ενδείκνυται, επίσης, σε περιπτώσεις έντονης αίσθησης του πόνου ή απλά σε περιπτώσεις φόβου στη θέα και την αίσθηση της βελόνας.

Trigger point Βελονισμός: Τοπικός βελονισμός σε περιοχή μυϊκού σπασμού.

Ηλεκτροβελονισμός: Οι βελόνες διεγείρονται με ρεύμα χαμηλής έντασης. Στην φυσικοθεραπεία είναι σύνηθες να χρησιμοποιείται ρεύμα TENS σε συγκεκριμένα σημεία βελονισμού.

Ωτοβελονισμός: Εφαρμογή βελονισμού σε κατάλληλα σημεία στο αυτί. Είναι αυτοτελής θεραπεία ή συνδυάζεται με το σωματικό βελονισμό. 

Εφαρμογή επιθεμάτων βελονισμού:  Μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η εφαρμογή ημιμόνιμων αυτοκόλλητων επιθεμάτων για τη διέγερση των θεραπευτικών σημείων στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των συνεδριών βελονισμού, ενισχύοντας το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Μοιράσου το άρθρο
ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×