Blog

Φυσικοθεραπεία και Βιοϊατρικός Βελονισμός

Spread the News

Ο βελονισμός είναι ένα θεραπευτικό σύστημα που αναπτύχθηκε στην Κίνα πριν από 2000 χρόνια και εφαρμόζεται στη δυτική ιατρική από το 1970. Ενώ η κινέζικη ιατρική στηρίζεται σε θεωρητικές αρχές, ο Βιοϊατρικός βελονισμός είναι η επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται σε δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες και μελέτες. Η χρήση των σύγχρονων ιατρικών απεικονιστικών μέσων για την διεξαγωγή ερευνών,έδωσε αδιάσειστα στοιχεία για τη θεραπευτική δράση του βελονισμού και αποτέλεσαν τη βάση για το Βιοϊατρικό Βελονισμό.

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο βελονισμός συμπεριλαμβάνεται στο πιο επίσημο κείμενο του (ICD-11, Διεθνής Στατιστική Ταξινόμηση Ασθενειών και Σχετικών Προβλημάτων Υγείας, Κεφάλαιο 26, Αναθεωρημένη έκδοση 2019, Υποχρέωση υιοθέτησης από τα κράτη μέλη το 2022), που αποτελεί σημείο αναφοράς για εκατομμύρια υγειονομικούς παγκοσμίως, δικαιώνει πενήντα (50) ετών ερευνητικές προσπάθειες και καταξιώνει την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική ως διεθνώς αποδεκτή προσέγγιση για συγκεκριμένες ασθένειες και ασθενείς.

Στην φυσικοθεραπεία, ο Βιοϊατρικός βελονισμός πλέον αποτελεί πανεπιστημιακή πρακτική και η χρήση του αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς υγείας. Σε αυτή τη βάση, ο βελονισμός χρησιμοποιείται συνδυαστικά με άλλες φυσικοθεραπευτικές πρακτικές, για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής, σαν μέσο που βοηθάει με φυσικό τρόπο στην ανάρρωση, στην αποκατάσταση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Εφαρμογές Βιοϊατρικού Βελονισμού

Η συνεχώς αυξανόμενη επιστημονική έρευνα έχει εξετάσει την αποτελεσματικότητα του βελονισμού σε διάφορες χρόνιες και οξείες καταστάσεις. Σύμφωνα με τις ερευνητικές ενδείξεις, ο βελονισμός εφαρμόζεται με θετικά αποτελέσματα σε οσφυαλγία, αυχεναλγία, οστεοαρθρίτιδα, σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου, επικονδυλίτιδα, ισχιαλγία, πυελικός πόνος, σύνδρομο TMJ, πρόληψη ημικρανίας, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ναυτία, αϋπνία, άγχος, κατάθλιψη, συμπτώματα εμμηνόπαυσης, ξηροφθαλμία, άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, διακοπή καπνίσματος, κ.ά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπάρχει αυξανόμενο πλήθος ερευνών που καταδεικνύει τα οφέλη και την ασφάλεια της θεραπευτικής πρακτικής του βελονισμού.

Τρόπος δράσης

Η ένθεση της βελόνας στο σώμα είναι ένα ερέθισμα που γίνεται αντιληπτό από το νευρικό σύστημα. Το σώμα θα αντιδράσει σε αυτό το ερέθισμα τοπικά (εκεί που έγινε η ένθεση της βελόνας) και συνολικά, σύμφωνα με τη νευρικές συνδέσεις της περιοχής. Εν συντομία, ο βελονισμός δρα ρυθμιστικά στο αυτόνομο νευρικό και ορμονικό σύστημα, κινητοποιεί την ανοσολογική αντίδραση του σώματος και ενεργοποιεί τα συστήματα αναλγησίας του οργανισμού.

Είναι ο βελονισμός ασφαλής και αποτελεσματικός?

Ο βελονισμός είναι ασφαλής όταν εφαρμόζεται από πιστοποιημένους επαγγελματίες υγείας,  γνώστες της φυσιολογίας, με ακαδημαϊκή εκπαίδευση και νοσοκομειακή εμπειρία. Πρέπει πάντα να τηρούνται αυστηρά οι αρχές ότι οι βελόνες είναι αποστειρωμένες και αποκλειστικά μίας χρήσεως, και ο χώρος συνεδριών εγκεκριμένος ως προς την υγειονομική ασφάλεια και λειτουργία του.

Η αποτελεσματικότητα του βελονισμού εξαρτάται πρώτα από την πλήρη καταγραφή του ιατρικού ιστορικού και την ορθή αξιολόγηση της κλινικής εικόνας. Μία σωστή αξιολόγηση έχει σαν αποτέλεσμα τη σωστή επιλογή των σημείων και των μέσων θεραπείας για την κάθε περίπτωση και καθιστά τη θεραπεία αποτελεσματική.

Ο βελονισμός δρα αθροιστικά. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρειαστούν λίγες συνεδρίες για να αντιμετωπιστεί κάτι πρόσφατο και περισσότερες συνεδρίες για χρόνια προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, από τις πρώτες συνεδρίες είναι αντιληπτό ότι ο βελονισμός μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Τα μέσα του Βιοϊατρικού βελονισμού

Κλασσικός Σωματικός Βελονισμός: Το θεραπευτικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με την ένθεση βελονών σε κατάλληλα σημεία στο σώμα. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μικρές (όσο μία τρίχα), αποστειρωμένες και απορρίπτονται μετά τη χρήση.

Trigger point Βελονισμός: Τοπικός βελονισμός σε περιοχή μυϊκού σπασμού.

Ηλεκτροβελονισμός: Οι βελόνες διεγείρονται με ρεύμα χαμηλής έντασης. Στην φυσικοθεραπεία είναι σύνηθες να χρησιμοποιείται ρεύμα TENS σε συγκεκριμένα σημεία βελονισμού.

Laser Βελονισμός: Αντί για χρήση βελονών χρησιμοποιείται δέσμη Laser.  Είναι ιδανική μέθοδος θεραπείας για τους πιο ευαίσθητους πληθυσμούς, όπως ηλικιωμένοι και παιδιά. Ενδείκνυται,επίσης, σε περιπτώσεις έντονης αίσθησης του πόνου ή απλά σε περιπτώσεις φόβου στη θέα και την αίσθηση της βελόνας.

Ώτοβελονισμός: Εφαρμογή επιθεμάτων βελονισμού σε κατάλληλα σημεία στο αυτί. Είναι αυτοτελής θεραπεία ή συνδυάζεται με το σωματικό βελονισμό. Μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η εφαρμογή ημιμόνιμων επιθεμάτων για τη διέγερση των θεραπευτικών σημείων στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί των συνεδριών βελονισμού ενισχύοντας το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης: Ο Βιοϊατρικός Βελονισμός εντάσσεται στις υπηρεσίες του Κέντρου Φυσικοθεραπείας «Human Kinetics»

Top