Τενοντίτιδα Ώμου: Αίτια, Συμπτώματα, Διάγνωση και Θεραπεία

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Τενοντίτιδα στον ώμο

Η τενοντίτιδα του ώμου είναι μια κοινή αιτία πόνου και περιορισμένης κίνησης του ώμο. Αυτό το πρόβλημα ορθοπεδικής φύσης συμβαίνει όταν οι τένοντες του ώμου, οι οποίοι συνδέουν τους μύες με τα οστά, γίνονται φλεγμονώδεις ή καταπονούνται υπερβολικά. Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσουμε για τα συμπτώματα, τις αιτίες, την θερπαπεία και πόσο καιροό κάνει να περάσει η τενοντίτιδα.

Ανατομία του Ώμου

Ο ώμος αποτελείται από τρία οστά: το βραχιόνιο, την ωμοπλάτη και την κλείδα. Οι μύες και οι τένοντες του ώμου, γνωστοί ως στροφικό πέταλο, διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην κίνηση και τη σταθερότητα του ώμου. Το στροφικό πέταλο αποτελείται από τέσσερις μύες: τον υπερακάνθιο, τον υπακάνθιο, τον υποπλάτιο και τον ελάσσονα στρογγύλο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του οστικού οιδήματος;

Το οίδημα του μυελού των οστών μπορεί να εμφανίσει ή να μην εμφανίσει συμπτώματα. Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στο προσβεβλημένο οστό. Άλλα συμπτώματα που οφείλονται στο συσσωρευμένο υγρό μπορεί να προκαλούν δυσλειτουργία του οστού ή της άρθρωσης.

Τι Είναι η Τενοντίτιδα Ώμου;

Η τενοντίτιδα του ώμου εμφανίζεται όταν οι τένοντες στον ώμο δέχονται υπερβολική πίεση ή καταπόνηση. Αυτό μπορεί να συμβεί από μια ξαφνική τραυματική κατάπτωση, υπερβολική χρήση, ή ως αποτέλεσμα της φυσιολογικής γήρανσης. Οι υπερβολικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως οι κινήσεις που εκτελούνται κατά τη διάρκεια ορισμένων αθλημάτων ή εργασιών, μπορούν επίσης να προκαλέσουν τενοντίτιδα του ώμου.

Τενοντίτιδα Ώμου: Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της τενοντίτιδας του ώμου περιλαμβάνουν:

 • Ευαισθησία και πόνος κοντά στην άρθρωση του ώμου
 • Πόνος που επιδεινώνεται με την κίνηση του ώμου ή τη νύχτα
 • Αδυναμία και περιορισμένη κίνηση του ώμου
 • Άγχος και δυσκαμψία στον ώμο
Τενοντίτιδα Ώμου-Συμπτώματα

Τενοντίτιδα Ώμου: Αίτια

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση της τενοντίτιδας του ώμου:

 • Υπερβολική χρήση: Οι άθλητες και οι επαγγελματίες που εκτελούν υπερβολικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις του ώμου, όπως οι κολυμβητές, οι τενίστες, οι εργάτες οικοδομής και οι ζωγράφοι, είναι πιο ευάλωτοι στην τενοντίτιδα του ώμου.
 • Τραυματισμός: Μια απότομη πτώση, ένας οξύς τραυματισμός ή ένας κακά στοχευμένος πληγής στον ώμο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των τενόντων.
 • Ηλικία: Καθώς γερνάμε, οι τένοντές μας γίνονται λιγότερο ευέλικτοι και πιο ευάλωτοι στην καταπόνηση και τον τραυματισμό.

Τενοντίτιδα Ώμου: Διάγνωση

Για τη διάγνωση της τενοντίτιδας του ώμου, ο γιατρός σας θα επικεντρωθεί στο ιστορικό της υγείας σας και θα σας κάνει μια λεπτομερή εξέταση. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει διάφορες εικονογραφικές τεχνικές, όπως ακτινογραφίες, υπέρηχος ή μαγνητική τομογραφία για να δει την κατάσταση των τενόντων και των άλλων δομών του ώμου σας.

Τενοντίτιδα Ώμου: Θεραπεία

Η θεραπεία για την τενοντίτιδα του ώμου εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης και περιλαμβάνει αρχικά μεθόδους συντηρητικής θεραπείας, όπως:

 • Ανάπαυση και περιορισμός της κίνησης
 • Φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο και τη φλεγμονή
 • Φυσικοθεραπεία για την αντιμετώπιση του πόνου, τον περιορισμό της φλεγμονής, την επαναφορά του εύρους κίνησης και την ενίσχυση των μυών του ώμου

Βελονισμός για την αντιμετώπιση του πόνου σε νευρικό επίπεδο

Τενοντίτιδα Ώμου και Βελονισμός

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να είναι αποτελεσματικός στη μείωση του πόνου, στη βελτίωση της λειτουργικότητας και στην επιτάχυνση της αποκατάστασης από την τενοντίτιδα ώμου.

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της τενοντίτιδας ώμου με διάφορους τρόπους:

 • Ανακουφίζει τον πόνο: Ο βελονισμός διεγείρει την απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες έχουν αναλγητική δράση.
Βελονισμός - acupuncture-joint-pain
 • Μειώνει τη φλεγμονή: Ο βελονισμός διεγείρει την παραγωγή αντιφλεγμονωδών ουσιών.
 • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος: Ο βελονισμός αυξάνει τη ροή του αίματος στο προσβεβλημένο σημείο, παρέχοντας θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο που είναι απαραίτητα για τη θεραπεία.
 • Βελτιώνει τη μυϊκή λειτουργία: Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών και στη βελτίωση της κινητικότητας.

Η αποτελεσματικότητα του βελονισμού στη θεραπεία της τενοντίτιδας ώμου ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης. Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία μαζί με τη φυσικοθεραπεία και την άσκηση στις περιπτώσεις χρόνιου πόνου που οφείλονται σε τενοντίτιδα.

Πόσο καιρό κάνει να περάσει η Τενοντίτιδα;

Η διάρκεια ανάρρωσης από τενοντίτιδα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης, καθώς και την ατομική ανταπόκριση στη θεραπεία. Γενικά, η τενοντίτιδα μπορεί να διαρκέσει από λίγες εβδομάδες έως αρκετούς μήνες. Η έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία, που μπορεί να περιλαμβάνει ανάπαυση, πάγο, φυσικοθεραπεία και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγονται οι δραστηριότητες που προκαλούν ή επιδεινώνουν τον πόνο. Η συμβουλή ενός ιατρού είναι κρίσιμη για την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

Μοιράσου το άρθρο

ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×