Ο ρόλος της διατροφής στην αποκατάσταση από τραυματισμούς

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Η Σημασία της Διατροφής στην Ανάρρωση από Τραυματισμούς

Όταν υποστείτε έναν τραυματισμό, ο δρόμος προς την πλήρη ανάρρωση μπορεί να είναι μακρύς και δύσκολος. Ενώ η φυσικοθεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της κινητικότητας και της δύναμης, ένας παράγοντας που συχνά παραβλέπεται είναι η διατροφή. Η σωστή διατροφική πρόσληψη μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης και την υποστήριξη της ανάκαμψης σας.

Στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας μας, δίνουμε μεγάλη έμφαση όχι μόνο στις προηγμένες τεχνικές αποκατάστασης, αλλά και στη διατροφική καθοδήγηση. Πιστεύουμε ότι μια ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει φυσικοθεραπεία και κατάλληλη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε πολύ καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα για τους ασθενείς μας.

Πρωτεΐνες: Οικοδομικές Ουσίες για Επιδιόρθωση Μυών και Ιστών

Οι πρωτεΐνες είναι απολύτως απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών και των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη μετά από έναν τραυματισμό. Αποτελούν τα απαραίτητα συστατικά  που χρησιμοποιεί το σώμα για να επιδιορθώσει και να ανακατασκευάσει κατεστραμμένους ιστούς.

Συστήνουμε στους ασθενείς μας να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Καλές πηγές περιλαμβάνουν:

  • Κρέας και πουλερικά όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα
  • Ψάρια όπως σολομός και τόνος
  • Όσπρια, φακές και ρεβίθια
  • Γιαούρτι, τυρί και αυγά
  • Πρωτεϊνικά συμπληρώματα σε σκόνη (π.χ.γάλα)
Μια συνήθης σύσταση είναι να καταναλώνετε 20-30 γραμμάρια πρωτεΐνης με κάθε γεύμα για επαρκή αναπλήρωση. Η κατανάλωση πρωτεΐνης μετά την άσκηση ή τη φυσικοθεραπεία είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική.

Η σωστή διατροφική πρόσληψη μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης και την υποστήριξη της ανάκαμψης σας.

Αντιοξειδωτικά: Μειώνοντας τη Φλεγμονή για Ταχύτερη Επούλωση

Ο τραυματισμός και η άσκηση προκαλούν φλεγμονή στους μυς και τους συνδέσμους καθώς το σώμα επιδιορθώνει τους κατεστραμμένους ιστούς. Ενώ η φλεγμονή είναι φυσιολογική διαδικασία, υπερβολική ή παρατεταμένη φλεγμονή μπορεί να επιβραδύνει την ανάρρωση. Εδώ έρχονται να βοηθήσουν τα αντιοξειδωτικά!

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, τα φλαβονοειδή και άλλα φυτοχημικά μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να επιταχύνουν την επούλωση των ιστών. Συστήνουμε στους ασθενείς μας:

  • Φρούτα όπως πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες
  • Λαχανικά όπως σπανάκι, μπρόκολο, ντομάτες
  • Ξηροί καρποί και σπόροι
  • Πράσινο και μαύρο τσάι
  • Έλαια όπως ελαιόλαδο και λάδι καρύδας

Εκτός από τη μείωση της φλεγμονής, τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν επίσης από την οξειδωτική βλάβη των κυττάρων, βοηθώντας στην αναγέννηση των ιστών.

 

Αποκατάσταση – Μεγιστοποίηση Αθλητών

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να επιταχύνουν την επούλωση των ιστών.

Υδατάνθρακες: Ενεργειακή Τροφοδοσία για Ανάκαμψη

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν σταθερά επίπεδα ενέργειας καθώς και θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται για την επούλωση και την αποκατάσταση. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως:

  • Ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως
  • Φαγόπυρο, κινόα και καστανό ρύζι
  • Μήλα, μπανάνες, πορτοκάλια
  • Γλυκοπατάτες και σπαράγγια

Οι απλοί υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη και οι επεξεργασμένες τροφές θα πρέπει να περιορίζονται, καθώς μπορούν να προκαλέσουν αυξομειώσεις στα επίπεδα ενέργειας και φλεγμονή.

Η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία επούλωσης και ανάρρωσης.

Υγρά και Ηλεκτρολύτες: Διατήρηση της Ενυδάτωσης και Μεταφορά Θρεπτικών Συστατικών

Η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία επούλωσης και ανάρρωσης. Το νερό και άλλα υγρά διευκολύνουν τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στους ιστούς. Επιπλέον, βοηθούν στην αφαίρεση των τοξινών και των προϊόντων απόρριψης από τραυματισμένες περιοχές.

Συστήνουμε στους ασθενείς μας να πίνουν τουλάχιστον 8-10 ποτήρια υγρών ημερησίως, κυρίως νερό, χυμούς φρούτων και ροφήματα χωρίς ζάχαρη. Επίσης, είναι σημαντικό να διατηρείτε την πρόσληψη ηλεκτρολυτών όπως νάτριο, κάλιο και μαγνήσιο. Αυτά βοηθούν στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας υγρών και στην ομαλή λειτουργία των μυών και των νεύρων.

Καλές πηγές ηλεκτρολυτών περιλαμβάνουν:

  • Μπανάνες, αβοκάντο, γλυκοπατάτες
  • Γιαούρτι, αμύγδαλα, καρύδια
  • Σούπες και χυμούς λαχανικών
  • Αθλητικά ποτά αναρρωτικά

Διατηρώντας σωστά επίπεδα υγρών και ηλεκτρολυτών, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι οι ιστοί σας λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για γρήγορη ανάκαμψη.

Η διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ταχεία ανάρρωση από αθλητικούς τραυματισμούς και στην αποφυγή περαιτέρω βλαβών. Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, σύνθετους υδατάνθρακες και επαρκή υγρά παρέχει στο σώμα όλα τα απαραίτητα “οικοδομικά υλικά” και την ενέργεια για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών.

Συμπληρώματα όπως πρωτεΐνη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τη διαδικασία επούλωσης όταν συνδυάζονται με μια υγιεινή διατροφή. Με τη σωστή διατροφική προσέγγιση, παράλληλα με προσεκτική φυσικοθεραπεία, μπορείτε να επιστρέψετε πιο δυνατοί και υγιείς μετά από έναν αθλητικό τραυματισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας μαζί μας στο: 2106149269

Συχνές Ερωτήσεις

Πόση πρωτεΐνη χρειάζομαι κατά την ανάρρωση;

Συνήθως συνιστάται να καταναλώνετε 20-30 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα για επαρκή αναπλήρωση. Οι ανάγκες ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος, το είδος τραυματισμού και τις δραστηριότητες αποκατάστασης.

Μπορώ να φάω υπερβολικά πολλές πρωτεΐνες;

Παρόλο που οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές, υπερβολική κατανάλωση μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά και να οδηγήσει σε απώλεια υγρών και αφυδάτωση. Ακολουθήστε τις συστάσεις του θεραπευτή σας για τις κατάλληλες ημερήσιες ποσότητες.

Πηγές

Μοιράσου το άρθρο

ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×