Πώς μπορεί να βοηθήσει η Νευρολογική Φυσικοθεραπεία στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας;

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Τί είναι και τι προκαλεί η Σκληρυνση κατά πλάκας;

Η Σκλήρυνση κατά πλάκας (Πολλαπλή Σκλήρυνση) είναι μία αυτοάνοση διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Περίπου 10.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, και 2,5 εκατ. Παγκοσμίως, πάσχουν από Σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η νόσος αυτή χαρακτηρίζεται από την καταστροφή του περιβλήματος μυελίνης των νευρικών κυττάρων. Η μυελίνη περιβάλει, προστατεύει, θρέφει και ευνοεί τη μετάδοση των σημάτων των νευρικών κυττάρων από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό προς την περιφέρεια και το αντίθετο. Στα σημεία φθοράς της μυελίνης δημιουργούνται ουλές (πλάκες), με αποτέλεσμα την κακή μετάδοση των σημάτων από το νευρικό σύστημα (π.χ. για την εκτέλεση μίας κίνησης) ή από την περιφέρεια και τα αισθητήρια όργανα (π.χ. αίσθηση μουδιάσματος ή διαταραχές της όρασης).

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις των συμπτωμάτων, μέσα στα χρόνια. Γύρω στο 10-15% των ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση έχει μία σταδιακή επιδείνωση των συμπτωμάτων, από την έναρξη της νόσου. Τέλος, ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών εμφανίζει πολύ ήπιες διαταραχές του νευρικού συστήματος, χωρίς ιδιαίτερα κλινικά σημεία για πολλά χρόνια.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα όρασης, κινητικές διαταραχές, δυσκαμψία, μυϊκό σπασμό, προβλήματα ισορροπίας και βάδισης, κόπωση, ζαλάδα, δυσκοιλιότητα και διαταραχές της ουροδόχου κύστης. Η Σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί επίσης να επηρεάσει την κατάποση και την ομιλία, όπως και γνωστικές λειτουργίες (π.χ. προβλήματα μνήμης).

Νευρολογική φυσικοθεραπεία και βελονισμός

Η Νευρολογική φυσικοθεραπεία και ο Βελονισμός αποτελούν μία φυσική, ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της Σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η θεραπεία βασίζεται στη διέγερση των περιφερικών νεύρων με σκοπό τη βελτίωση της επικοινωνίας του νευρικού συστήματος με το υπόλοιπο σώμα, δηλαδή τους μύες και τα εσωτερικά όργανα. Αυτό επιτυγχάνεται με το συνδυασμό της εστιασμένης ακουστικής δόνησης, της ηλεκτρικής διέγερσης, της κινησιοθεραπείας και του βελονισμού.

Στην νευρολογική αποκατάσταση, το πλάνο θεραπείας προσαρμόζεται στην κλινική εικόνα και τις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενούς με στόχο τη λειτουργικότητα, την ανεξάρτητη κίνηση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Νευρολογική φυσικοθεραπεία στην Πολλαπλή Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η βασική θεραπεία περιλαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή για τον περιορισμό των εξάρσεων και την επιβράδυνση της πορείας της νόσου. Η νευρολογική Φυσικοθεραπεία προτείνεται για την αντιμετώπιση των κινητικών και αισθητικών περιορισμών που παρουσιάζονται στους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά πλάκας. Ανάλογα με τα συμπτώματα, η θεραπεία έχει σαν στόχο την ελάττωση των μυϊκών σπασμών και την ανακούφιση από τον πόνο, την ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος και την ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων για την επίτευξη της λεπτής κινητικότητας και της γενικότερης λειτουργικότητας. Ειδικά προγράμματα νευρολογικής αποκατάστασης με κινησιοθεραπεία επιλέγονται για την εκπαίδευση της ισορροπίας και της βάδισης.

Βελονισμός και Σκλήρυνση κατά πλάκας

Ο βελονισμός διεγείρει το νευρικό σύστημα και προκαλεί την παραγωγή ουσιών που ευνοούν την ομοιοστασία του οργανισμού, προάγοντας το φυσικό και συναισθηματικό ευ ζην. Η έρευνα σχετικά με την επίδραση του βελονισμού σε ασθενείς με Σκλήρυνση κατά πλάκας δείχνει ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στα επιμέρους συμπτώματα που παρουσιάζονται:

#1. Περιορίζει τη φλεγμονή. Ευνοεί την ενδογενή παραγωγή χημικών ουσιών με ανοσολογική και αγγειακή δράση. (Kavoussi 2007)

#2. Ανακουφίζει από την μυϊκή και αρθρική δυσκαμψία. Αυξάνει τοπικά την αιμάτωση και την θρέψη των ιστών, βοηθάει στην απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών, διευκολύνοντας την διασπορά του οιδήματος. (Komori 2009)

#3. Αυξάνει την παραγωγή αδενοσίνης, η οποία έχει αναλγητική δράση. (Goldman 2010)

#4. Δρα ρυθμιστικά σε περιοχές του εγκεφάλου υπεύθυνες για την αίσθηση του πόνου και του άγχους, προωθώντας την χαλάρωση. (Hui 2010, 2009)

#5. Αυξάνει την παραγωγή της ουσίας ΝΤ-3 (πρωτεΐνη υπεύθυνη για τη θρέψη των νεύρων),  με συνακόλουθη αύξηση του αριθμού των νευρικών βλαστικών κυττάρων, με αποτέλεσμα τη λειτουργική βελτίωση των περιοχών με φθορά της μυελίνης του νωτιαίου μυελού. (Huang 2011)

#6. Βελτίωση κινητικών ελλειμάτων. Περιορίζει τον αριθμό φλεγμονωδών κυττάρων και λεμφοκυττάρων CD4 T. (Kim 2012)

Μπορείτε να δείτε τις μελέτες για τα πρωτόκολλα της νευρολογικής φυσικοθεραπείας στη σελίδα μας Αντιμετώπιση Νευρολογικών ΠαθήσεωνΓια περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας μαζί μας στο: 2106149269

Αναφορά σε έρευνες  www.acupuncture.org.uk

Μοιράσου το άρθρο
ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×