Πώς μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία του βελονισμού ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας;

Τί είναι και τι προκαλεί η Σκληρυνση κατά πλάκας;

Η Σκλήρυνση κατά πλάκας (Πολλαπλή Σκλήρυνση) είναι μία αυτοάνοση διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Περίπου 10.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, και 2,5 εκατ. Παγκοσμίως, πάσχουν από Σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η νόσος αυτή χαρακτηρίζεται από την καταστροφή του περιβλήματος μυελίνης των νευρικών κυττάρων. Η μυελίνη περιβάλει, προστατεύει, θρέφει και ευνοεί τη μετάδοση των σημάτων των νευρικών κυττάρων από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό προς την περιφέρεια και το αντίθετο. Στα σημεία φθοράς της μυελίνης δημιουργούνται ουλές (πλάκες), με αποτέλεσμα την κακή μετάδοση των σημάτων από το νευρικό σύστημα (π.χ. για την εκτέλεση μίας κίνησης) ή από την περιφέρεια και τα αισθητήρια όργανα (π.χ. αίσθηση μουδιάσματος ή διαταραχές της όρασης).

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις των συμπτωμάτων, μέσα στα χρόνια. Γύρω στο 10-15% των ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση έχει μία σταδιακή επιδείνωση των συμπτωμάτων, από την έναρξη της νόσου. Τέλος, ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών εμφανίζει πολύ ήπιες διαταραχές του νευρικού συστήματος, χωρίς ιδιαίτερα κλινικά σημεία για πολλά χρόνια.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα όρασης, κινητικές διαταραχές, δυσκαμψία, μυϊκό σπασμό, προβλήματα ισορροπίας και βάδισης, κόπωση, ζαλάδα, δυσκοιλιότητα και διαταραχές της ουροδόχου κύστης. Η Σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί επίσης να επηρεάσει την κατάποση και την ομιλία, όπως και γνωστικές λειτουργίες (π.χ. προβλήματα μνήμης).

Θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Η βασική θεραπεία περιλαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή για τον περιορισμό των εξάρσεων και την επιβράδυνση της πορείας της νόσου. Η Φυσικοθεραπεία προτείνεται για την αντιμετώπιση των κινητικών και αισθητικών περιορισμών που παρουσιάζονται στους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά πλάκας. Ανάλογα με τα συμπτώματα, η θεραπεία έχει σαν στόχο την ελάττωση των μυϊκών σπασμών και την ανακούφιση από τον πόνο, την ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος και την ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων για την επίτευξη της λεπτής κινητικότητας και της γενικότερης λειτουργικότητας. Ειδικά προγράμματα κινησιοθεραπείας επιλέγονται για την εκπαίδευση της ισορροπίας και της βάδισης.

φΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ στην αντιμετωπιση τησ πολλαπλησ σκληρυνσησ
σκλήρυνση κατά πλάκας θεραπεία

Η Φυσικοθεραπεία και ο Βελονισμός αποτελούν μία φυσική, ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της Σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η θεραπεία βασίζεται στη διέγερση των περιφερικών νεύρων με σκοπό τη βελτίωση της επικοινωνίας του νευρικού συστήματος με το υπόλοιπο σώμα, δηλαδή τους μύες και τα εσωτερικά όργανα. Αυτό επιτυγχάνεται με το συνδυασμό της εστιασμένης ακουστικής δόνησης, της ηλεκτρικής διέγερσης, της κινησιοθεραπείας και του βελονισμού.

Το πλάνο θεραπείας προσαρμόζεται στην κλινική εικόνα και τις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενούς με στόχο τη λειτουργικότητα, την ανεξάρτητη κίνηση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Βελονισμός και Σκλήρυνση κατά πλάκας

Ο βελονισμός διεγείρει το νευρικό σύστημα και προκαλεί την παραγωγή ουσιών που ευνοούν την ομοιοστασία του οργανισμού, προάγοντας το φυσικό και συναισθηματικό ευ ζην. Η έρευνα σχετικά με την επίδραση του βελονισμού σε ασθενείς με Σκλήρυνση κατά πλάκας δείχνει ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στα επιμέρους συμπτώματα που παρουσιάζονται:

#1. Περιορίζει τη φλεγμονή. Ευνοεί την ενδογενή παραγωγή χημικών ουσιών με ανοσολογική και αγγειακή δράση. (Kavoussi 2007)

#2. Ανακουφίζει από την μυϊκή και αρθρική δυσκαμψία. Αυξάνει τοπικά την αιμάτωση και την θρέψη των ιστών, βοηθάει στην απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών, διευκολύνοντας την διασπορά του οιδήματος. (Komori 2009)

#3. Αυξάνει την παραγωγή αδενοσίνης, η οποία έχει αναλγητική δράση. (Goldman 2010)

#4. Δρα ρυθμιστικά σε περιοχές του εγκεφάλου υπεύθυνες για την αίσθηση του πόνου και του άγχους, προωθώντας την χαλάρωση. (Hui 2010, 2009)

#5. Αυξάνει την παραγωγή της ουσίας ΝΤ-3 (πρωτεΐνη υπεύθυνη για τη θρέψη των νεύρων),  με συνακόλουθη αύξηση του αριθμού των νευρικών βλαστικών κυττάρων, με αποτέλεσμα τη λειτουργική βελτίωση των περιοχών με φθορά της μυελίνης του νωτιαίου μυελού. (Huang 2011)

#6. Βελτίωση κινητικών ελλειμάτων. Περιορίζει τον αριθμό φλεγμονωδών κυττάρων και λεμφοκυττάρων CD4 T. (Kim 2012)

 Αναφορά σε έρευνες  www.acupuncture.org.uk

Γνωρίζετε ότι:

Ο συνδυασμός της φυσικοθεραπείας και του βιοϊατρικού βελονισμού μπορεί να βοηθήσει σε ένα ευρύ φάσμα μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη εξηγεί πως συνδυάζεται η φυσικοθεραπεία και ο βιοϊατρικός βελονισμός