Αντιμετώπιση περιφερικής νευροπάθειας

Τί είναι η περιφερική νευροπάθεια

Η περιφερική νευροπάθεια είναι μία βλάβη του περιφερικού νευρικού συστήματος. Πρόκειται για μία διαταραχή στην ομαλή σύνδεση και επικοινωνία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού με τα αισθητικά ή κινητικά νεύρα, τα οποία μεταφέρουν μηνύματα προς τα διάφορα όργανα και τους ιστούς του σώματος. Συναντάται ως σύμπτωμα σε διάφορες ασθένειες που επηρεάζουν το περιφερικό νευρικό σύστημα, και ανάλογα με τους νευρώνες που έχουν υποστεί τη βλάβη διαφέρουν και τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής.

Η συχνότερη μορφή νευροπάθειας είναι η διαβητική νευροπάθεια. Έως 70% των ασθενών με διαβήτη θα παρουσιάσουν ήπια μέχρι σοβαρή νευροπάθεια. Συνήθως εμφανίζεται στα πόδια και στις κνήμες. Παρατηρείται πόνος, καυσαλγία (πολλές φορές το βράδυ) και διαταραχή της αίσθησης. Προκαλούνται εύκολα τραυματισμοί και μολύνσεις, η κίνηση και η αυτονομία του ασθενούς περιορίζεται.

Άλλες αιτίες περιφερικής νευροπάθειας μπορεί να είναι ο τραυματισμός κάποιου νεύρου, παρενέργειες φαρμάκων, έλλειψη βιταμινών, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, συνέπεια ρευματικών αυτοάνοσων παθήσεων ή κληρονομικοί παράγοντες.

συμπτωματα περιφερικησ νευροπαθειασ
διαβητικό πόδι

Τα συμπτώματα εμφανίζονται  κυρίως στα άκρα. Σε κάποιες περιπτώσεις η βλάβη περιορίζεται σε ένα νεύρο ή σε μία ομάδα νεύρων τοπικά (νευροπάθεια) ή μπορεί να επηρεάζονται πολλά νεύρα σε διάφορες περιοχές, συμμετρικά και στα δύο άκρα (πολυνευροπάθεια).

Ανάλογα με το είδος των νεύρων που πάσχουν, ο ασθενής μπορεί να αναφέρει συμπτώματα όπως αδυναμία, κράμπες, προβλήματα ισορροπίας, μειωμένη ή αυξημένη αίσθηση, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα,  πόνος και αίσθηση φλόγωσης (καυσαλγία).

Πρώτες δράσεις

Πρώτο μέλημα κάποιου που παρουσιάζει συμπτώματα περιφερικής νευροπάθειας είναι να διευκρινιστεί η αιτία πίσω από το πρόβλημα της νευροπάθειας. Ο γιατρός του θα ορίσει τις κατάλληλες εξετάσεις και την ανάλογη θεραπεία για την περίπτωση που κάποια ασθένεια προκαλεί τη νευροπάθεια.

Η φυσική θεραπεία των συμπτωμάτων

Σημασία έχει η κλινική εικόνα του ασθενούς και πώς αυτή μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά. Στόχος είναι η επούλωση των προσβεβλημένων ιστών, η ενίσχυση της αιματικής κυκλοφορίας, η αποκατάσταση της νευρικής αγωγιμότητας και αισθητικότητας, η ανακούφιση από τον πόνο και η βελτίωση της κινητικότητας, της σωστής στάσης και της ισορροπίας.

Η μέθοδος

Η εύρεση ειδικών σημείων μέσω της ψηλάφησης, ο βελονισμός ή Laser βελονισμός, η ηλεκτροθεραπεία SCENAR, τα φυσικά μέσα και η κινησιοθεραπεία σε συνδυασμό με τη μηχανοακουστική δόνηση, χρησιμοποιούνται  για τη θεραπεία των επηρεασμένων νεύρων και τη βελτιώση της συνολικής κατάστασης του ασθενούς. Με τη χρήση ήπιου ηλεκτρικού ρεύματος κατάλληλης κυματομορφής που επιδρά στο νευρικό και μυϊκό σύστημα ταυτόχρονα, έχουμε σαν αποτέλεσμα τη  μείωση του πόνου και της δυσφορίας, την βελτίωση της αισθητικότητας και την επίτευξη του επιθυμητού θεραπευτικού αποτελέσματος.

Για την αποτελεσματικότητα της φυσικοθεραπείας για τις περιπτώσεις της περιφερικής νευροπάθειας, έχουν γίνει μελέτες και έρευνες οι οποίες καταδεικνύουν την ασφάλεια της θεραπείας και τα πολύ θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της κινητικότητας, της αισθητικότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών. Τα αποτελέσματα της μεθόδου για την ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι αντιληπτά από τις πρώτες θεραπείες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης.

Case study – Ενδεικτικές περιπτώσεις:

Γ.Κ. ετών 76, Σακχαρώδης διαβήτης, καυσαλγία και στα δύο πόδια και υπαισθησία στα πέλματα. Μετά από 6 συνεδρίες βελτιώθηκε η αισθητικότητα στα κάτω άκρα και η κινητικότητα. Βελτίωση γενικής εικόνας με υποχώρηση της δυσφορίας. Θετική διάθεση και καλή κινητικότητα στις καθημερινές δραστηριότητες.

Γνωρίζετε ότι:

Ο συνδυασμός της φυσικοθεραπείας και του βιοϊατρικού βελονισμού μπορεί να βοηθήσει σε ένα ευρύ φάσμα μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη εξηγεί πως συνδυάζεται η φυσικοθεραπεία και ο βιοϊατρικός βελονισμός