Πελματιαία απονευρωσίτιδα: Συμπτώματα, θεραπεία και συμβουλές!

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι η φλεγμονή της ταινίας του ιστού (πελματιαία περιτονία) στο κάτω μέρος του ποδιού σας που εκτείνεται από τη φτέρνα σας μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας, προκαλώντας πόνο στο κάτω μέρος του ποδιού κοντά στη φτέρνα. Αυτός ο πόνος μπορεί συχνά να είναι χειρότερος όταν κάνετε τα πρώτα σας βήματα το πρωί ή μετά από μεγάλη περίοδο ανάπαυσης, για παράδειγμα μετά από ένα μεγάλο ταξίδι με αυτοκίνητο.

Τα συμπτώματα της πελματιαίας απονευρωσίτιδας

 1. Αυξημένος πόνος μετά την άσκηση:
  Η επανειλημμένη άσκηση μπορεί να τραυματίσει, να σχίσει την πελματιαία περιτονία ή και να δημιουργήσει νέες καταπονήσεις.
 2. Πρησμένη φτέρνα:
  Όταν η παχιά ζώνη ιστού στο κάτω μέρος του ποδιού είναι υπερβολικά εκτεταμένη, καταπονημένη ή με οίδημα.
 3. Σφίξιμο στον Αχίλλειο τένοντα:
  Οι σφιγμένοι αχίλλειοι τένοντες, οι οποίοι συνδέουν τους μύες της γάμπας με τις φτέρνες σας, μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στην πελματιαία περιτονία.

Ποιος επηρεάζεται από την πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα, η οποία επηρεάζει περίπου έναν στους δέκα ενήλικες, είναι ένα συχνό πρόβλημα μεταξύ ατόμων ηλικίας 40 έως 70 ετών. Ωστόσο, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία από τους άνδρες, ενώ και η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη συμπτωμάτων. Δεν είναι πάντα ξεκάθαρο γιατί εμφανίζεται η φλεγμονή αυτή, αλλά είναι πιο πιθανόν να είστε πιο επιρρεπείς να αναπτύξετε συμπτώματα εάν:

 • Πρόσφατα ξεκινήσατε κάποιου είδους άσκηση πατώντας πάνω σε σκληρή επιφάνεια.
 • Κατά την άσκηση νιώθετε σφίξιμο στη γάμπα σας.
 • Κάνετε υπερέκταση του πέλματος του ποδιού σας κατά την άσκηση.
 • Φοράτε παπούτσια που δεν στηρίζουν τα πόδια σας όπως θα έπρεπε.
 • Στέκεστε όρθιοι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας της πελματιαίας απονευρωσίτιδας;

Η ακριβής διάγνωση είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Αυτή περιλαμβάνει μια ενδελεχή εξέταση των άκρων, προκειμένου να υπάρξει αιτιολογία για την προέλευση της δυσφορίας που νιώθετε. Η θεραπεία επιχειρεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο, να επιδιορθώσει τις μικρές ρήξεις στην πελματιαία περιτονία, να ενισχύσει τη δύναμη και την ευλυγισία και να σας επιτρέψει να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Στο φυσικοθεραπευτήριο Human Kinetics η θεραπεία στοχεύει στην άμεση μείωση του πόνου και την ταχύτερη δυνατή επούλωση. Τα στοιχεία δείχνουν, ότι όταν ενισχύεται η κυκλοφορία του αίματος και η κυτταρική δραστηριότητα στην πληγείσα περιοχή, σε συνδυασμό με την διέγερση των περιφερικών νεύρων μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία της επούλωσης και να μειωθεί ο πόνος.

Παρακάτω θα βρείτε 5 συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε μόνοι σας στο σπίτι για να μειώσετε τον πόνο που προκύπτει από την πάθηση.

 1. Φροντίστε να ασκείστε! Η διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας είναι σημαντική, αλλά με τρόπο που δεν θα επιδεινώσει τα συμπτώματά σας, επομένως η αλλαγή του προγράμματος των ασκήσεων σε χαμηλότερης έντασης μπορεί να είναι ευεργετική. Το κολύμπι είναι πάντα μια εξαιρετική επιλογή σε τέτοιες περιπτώσεις! 
 2. Χρησιμοποιήστε μια μπάλα του γκολφ ή μια μπάλα του τένις και κάνετε μασάζ ασκώντας λίγη πίεση προς τα πίσω και προς τα εμπρός για να βοηθήσει στη μείωση του σφιξίματος στην πελματιαία απονεύρωση.
 3. Φροντίστε να κάνετε τακτικά διατάσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας μαζί μας στο: 2106149269

Πηγή: https://katiebellphysio.com/how-plantar-fasciitis-affects-movement-and-function/

 

Μοιράσου το άρθρο
ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×