Αντιμετωπίστε τις ημικρανίες με βελονισμό!

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Ποιες είναι οι αιτίες της ημικρανίας;

Η ημικρανία είναι μία κοινή νευρολογική διαταραχή. Θεωρείται ένα είδος πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας, που εκδηλώνεται με μέτριο έως σοβαρό πόνο, συνήθως μονόπλευρο, ο οποίος επιδεινώνεται με τη φυσική δραστηριότητα. Χαρακτηριστικό είναι οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις οι οποίες μπορεί να διαρκούν από 4 έως 72 ώρες.

Συνήθεις παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της ημικρανίας είναι η κληρονομικότητα, το φύλο (επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες) και η ηλικία (συνήθως η πρώτη κρίση ημικρανίας γίνεται στην εφηβεία). Προδιαθεσικοί παράγοντες για την έναρξη της ημικρανίας μπορεί να είναι το στρες, οι ορμονικές αλλαγές στον κύκλο μίας γυναίκας, περιβαλλοντικές μεταβολές, διάφορες τροφές και φάρμακα, η έντονη άσκηση, κ.ά.

Αντιμετώπιση ημικρανίας με φαρμακευτική αγωγή

Η ημικρανία ξεκινά ως ένα φαινόμενο, το οποίο επηρεάζει τα αγγεία και τη χημεία του εγκεφάλου, δημιουργώντας μία νευρογενή φλεγμονή. Η τυπική αντιμετώπιση γίνεται με φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου, καθώς και για τα υπόλοιπα συνοδά συμπτώματα (ζαλάδα, τάση για εμετό, κ.ά.). Σε πολλές περιπτώσεις δίνεται προληπτική φαρμακευτική αγωγή για να μειωθεί η συχνότητα και η ένταση των κρίσεων.

Αντιμετώπιση ημικρανίας με βελονισμό

Ο βελονισμός αποτελεί μία φυσική, μη φαρμακευτική θεραπευτική επιλογή για την ημικρανία. Ο μηχανισμός δράσης του βελονισμού έχει μελετηθεί εκτενώς σχετικά την επίδρασή του σε επώδυνες καταστάσεις. Αποδεδειγμένα, πλέον, βάσει κλινικών ερευνών, η θεραπεία του βελονισμού ενδείκνυται για την αντιμετώπιση του πόνου οποιασδήποτε αιτιολογίας. Στη θεραπεία της κεφαλαλγίας ο βελονισμός σημειώνει πολύ θετικά αποτελέσματα ακόμα και συγκριτικά με τη φαρμακευτική αγωγή. 

Όσον αφορά στην κεφαλαλγία τύπου ημικρανίας, οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται στη φάση της πρόληψης. Τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι ο βελονισμός αποτελεί μία αποτελεσματική προληπτική θεραπευτική επιλογή για τα άτομα που πάσχουν από κρίσεις ημικρανίας. Σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή ή αυτοτελώς, η θεραπεία του βελονισμού έδειξε ότι:

Μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης της ημικρανίας και ανακουφίζει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τους ασθενείς.

Μειώνει την ένταση  και τη διάρκεια της ημικρανίας.

Περιορίζει τα συνοδά συμπτώματα.

Βοηθάει τον ασθενή να ανακάμψει πιο γρήγορα μετά την κρίση ημικρανίας.

Ελαχιστοποιεί τις παρενέργειες που μπορεί να δημιουργεί η φαρμακευτική αγωγή.

Κάποιος που υποφέρει από κρίσεις ημικρανίας καλό είναι να ξεκινήσει τη θεραπεία στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις κρίσεις. Το πλάνο θεραπείας είναι 8-12 συνεδρίες, 1 ή 2 φορές την εβδομάδα. Ο στόχος της θεραπείας του βελονισμού είναι να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ατόμου που πάσχει από ημικρανίες ώστε να είναι λειτουργικό και ανεξάρτητο, ενώ παράλληλα να μειωθεί η λήψη των φαρμάκων στο ελάχιστο.

Τα συμπτώματα της ημικρανίας

migrane

Η ημικρανία περνάει, στις περισσότερες περιπτώσεις, από 4 στάδια !

Πρόδρομα συμπτώματα: 1-2 ημέρες πριν την ημικρανία, ένας ασθενής μπορεί να διακρίνει κάποια σημάδια της επικείμενης κρίσης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι αλλαγές στη διάθεση, αύξηση της όρεξης, της δίψας και της ούρησης, δυσκαμψία στον αυχένα και δυσκοιλιότητα.

Αύρα: είναι ένα σύνολο νευρολογικών συμπτωμάτων με διαταραχές στην όραση και στην αίσθηση. Μπορεί να προηγείται της ημικρανίας ή να συνυπάρχει με την ημικρανία.

Ημικρανία: έντονη κεφαλαλγία, η οποία μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, τάση για εμετό, ευαισθησία στους ήχους και στο φως.

Μετά το τέλος της ημικρανίας: η κεφαλαλγία έχει τελειώσει, αλλά μπορεί να διατηρείται ακόμα η ευαισθησία στο φως και τους ήχους, ο ασθενής μπορεί να νιώθει σύγχυση, ζαλάδα ή αδυναμία. Το στάδιο αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 24 ώρες.

Μοιράσου το άρθρο
ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×