Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Προπόνηση δύναμης υψηλής έναντι χαμηλής έντασης!

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Μια πρόσφατη μελέτη είχε στόχο να συγκρίνει την επίδραση της υψηλής και χαμηλής έντασης προπόνησης δύναμης σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

Στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε τα βασικά σημεία από τη μελέτη αυτή.

Η έρευνα.

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος (ΟΑ) είναι η κύρια αιτία αναπηρίας. Η προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη έχει δείξει, πως η προπόνηση με αντιστάσεις είναι αποτελεσματική στη μείωση του πόνου, ωστόσο παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το ποιο επίπεδο έντασης για προπόνηση με αντίσταση είναι το βέλτιστο.

Η μελέτη στην οποία θα αναφερθούμε, προσπάθησε να καθορίσει, εάν η προπόνηση δύναμης υψηλής έντασης μείωσε τον πόνο στο γόνατο με πιο αποτελεσματικό τρόπο από την προπόνηση δύναμης χαμηλής έντασης. Όλα αυτά υπό εργαστηριακή παρακολούθηση.

Η μέθοδος.

Η μελέτη περιελάβανε 377 ενήλικες με ήπια έως μέτρια οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι μεγαλύτεροι των 50 ετών και δεν είχαν κάνει προπόνηση δύναμης τους τελευταίους έξι μήνες. Το δείγμα χωρίστηκε τυχαία σε 3 ομάδες θεραπείας: προπόνηση υψηλής έντασης, προπόνηση χαμηλής έντασης και μια τρίτη, η οποία βρισκόταν υπό τακτική παρακολούθηση σε εργαστήριο γενικής υγείας (ομάδα ελέγχου προσοχής).

Και οι τρεις ομάδες υψηλής και χαμηλής έντασης έκαναν 3 συνεδρίες την εβδομάδα για διάστημα 18 μηνών. Όλες οι ομάδες θα πραγματοποιούσαν 6 ασκήσεις για το κάτω μέρος του σώματος. Η ομάδα υψηλής έντασης προχώρησε σε 3 σετ των 8 επαναλήψεων με 90% ένταση, ενώ η ομάδα χαμηλής έντασης πραγματοποίησε 3 σετ των 15 επαναλήψεων με 30-40% ένταση. Η ομάδα «έλεγχος προσοχής» παρακολούθησε ένα ομαδικό.

Πηγή: https://www.physio-network.com/blog/strength-training-knee-osteoarthritis/

Μοιράσου το άρθρο
ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×