Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι η κύρια αιτία αναπηρίας και η προπόνηση με αντιστάσεις έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη μείωση του πόνου.
Η έρευνα.
Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος (ΟΑ) είναι η κύρια αιτία αναπηρίας. Η προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη έχει δείξει, πως η προπόνηση με αντιστάσεις είναι αποτελεσματική στη μείωση του πόνου, ωστόσο παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το ποιο επίπεδο έντασης για προπόνηση με αντίσταση είναι το βέλτιστο.
Η μελέτη στην οποία θα αναφερθούμε, προσπάθησε να καθορίσει, εάν η προπόνηση δύναμης υψηλής έντασης μείωσε τον πόνο στο γόνατο με πιο αποτελεσματικό τρόπο από την προπόνηση δύναμης χαμηλής έντασης. Όλα αυτά υπό εργαστηριακή παρακολούθηση.
Η μελέτη συνέκρινε την επίδραση της υψηλής και χαμηλής έντασης προπόνησης δύναμης σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος.
Η μέθοδος.
Η μελέτη περιελάμβανε 377 ενήλικες με ήπια έως μέτρια οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι μεγαλύτεροι των 50 ετών και δεν είχαν κάνει προπόνηση δύναμης τους τελευταίους έξι μήνες. Το δείγμα χωρίστηκε τυχαία σε 3 ομάδες θεραπείας: προπόνηση υψηλής έντασης, προπόνηση χαμηλής έντασης και μια τρίτη, η οποία βρισκόταν υπό τακτική παρακολούθηση σε εργαστήριο γενικής υγείας (ομάδα ελέγχου προσοχής).
Και οι τρεις ομάδες υψηλής και χαμηλής έντασης έκαναν 3 συνεδρίες την εβδομάδα για διάστημα 18 μηνών. Όλες οι ομάδες θα πραγματοποιούσαν 6 ασκήσεις για το κάτω μέρος του σώματος. Η ομάδα υψηλής έντασης προχώρησε σε 3 σετ των 8 επαναλήψεων με 90% ένταση, ενώ η ομάδα χαμηλής έντασης πραγματοποίησε 3 σετ των 15 επαναλήψεων με 30-40% ένταση. Η ομάδα «έλεγχος προσοχής» παρακολούθησε ένα ομαδικό πρόγραμμα γενικής υγείας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διάφορα εργαλεία αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων ερωτηματολογίων για τον πόνο και τη λειτουργικότητα, καθώς και φυσικές δοκιμασίες για τη μέτρηση της μυϊκής δύναμης και της κινητικότητας των αρθρώσεων. Οι αξιολογήσεις πραγματοποιήθηκαν στην αρχή της μελέτης, στους 6, 12 και 18 μήνες.
Πηγή: https://www.physio-network.com/blog/strength-training-knee-osteoarthritis/
Αποτελέσματα της Μελέτης
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τόσο η υψηλής όσο και η χαμηλής έντασης προπόνηση δύναμης είχαν θετική επίδραση στη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της λειτουργικότητας των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Ωστόσο, η ομάδα υψηλής έντασης παρουσίασε σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση στη μυϊκή δύναμη συγκριτικά με την ομάδα χαμηλής έντασης.
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδεικνύουν ότι η προπόνηση δύναμης, ανεξάρτητα από την ένταση, μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Ωστόσο, η υψηλής έντασης προπόνηση μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη όσον αφορά τη μυϊκή ενδυνάμωση. Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από επαγγελματίες υγείας για τον σχεδιασμό πιο αποτελεσματικών προγραμμάτων αποκατάστασης για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: υψηλής έντασης, χαμηλής έντασης και ομάδα ελέγχου, με διαφορετικά προγράμματα άσκησης για 18 μήνες.
Συχνές Ερωτήσεις
Είναι ασφαλής η άσκηση για άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος;
Ναι, η άσκηση είναι γενικά ασφαλής και συνιστάται για άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης.
Πόσο συχνά πρέπει να ασκούμαι αν έχω οστεοαρθρίτιδα γόνατος;
Η συχνότητα της άσκησης εξαρτάται από την ατομική κατάσταση του κάθε ασθενούς. Ωστόσο, η μελέτη που αναφέρθηκε προτείνει 3 συνεδρίες την εβδομάδα ως αποτελεσματική συχνότητα.
Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος;
Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης για το κάτω μέρος του σώματος, όπως αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες. Επίσης, ασκήσεις χαμηλής έντασης όπως το περπάτημα, η κολύμβηση και η ποδηλασία μπορεί να βοηθήσουν.