Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η βρογχεκτασία

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Τι είναι οι βρογχεκτασία;

Οι βρογχεκτασίες ή η ανώμαλη χρόνια διαστολή ενός ή περισσότερων βρόγχων συμβαίνει όταν οι κλάδοι των αεραγωγών, που ονομάζονται βρόγχοι, γίνονται προοδευτικά μικρότεροι μέχρι να φτάσουν στις κυψελίδες, όπου λαμβάνει χώρα η ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα. Οι βρογχεκτασίες επηρεάζουν μόνο την ελαστικότητα των λείων μυών και του κυτταρικού τοιχώματος των μεγαλύτερων ανώτερων αεραγωγών.

Τι προκαλεί τη χρόνια βρογχεκτασία;

Η πλειοψηφία των ανθρώπων αποκτά βρογχεκτασίες μετά από λοίμωξη ή κάποια άλλη προσβολή του βλεννογόνου των αεραγωγών. Η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον λείο μυ των τοιχωμάτων των βρόγχων. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τις φυσικές ελαστικές ιδιότητες των κυτταρικών τοιχωμάτων των βρόγχων καθιστώντας δύσκολη την ανάκτηση του κανονικού τους μεγέθους. Όταν εμφανίζεται βρογχεκτασία, υπάρχει μια περαιτέρω φλεγμονή σε όλο το βάθος των κυτταρικών τοιχωμάτων των βρόγχων, που οδηγεί σε υπερβολική διαστολή των βρογχικών αεραγωγών.

Η βρογχεκτασία είναι μια πνευμονική πάθηση που προκαλείται από την ανώμαλη διαστολή των βρόγχων, συχνά λόγω λοιμώξεων, οδηγώντας σε σημαντική φλεγμονή και βλάβη. Η διάγνωση και η αποτελεσματική θεραπεία είναι κρίσιμης σημασίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βρογχεκτασίας;

Τα βασικά συμπτώματα της βρογχεκτασίας είναι παρόμοια με πολλές άλλες πνευμονικές παθήσεις και έτσι είναι εύκολο να γίνει λάθος διάγνωση. Η προσεκτική εξέταση και η χρήση της ακρόασης μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της διάγνωσης της βρογχεκτασίας εάν εντοπιστούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

Ακούγεται συριγμός κατά την αναπνοή.

Βήχας με υπερβολικά πτύελα.

Απώλεια βάρους και ορατή απώλεια με μακροχρόνιες συνθήκες.

Ρινικοί πολύποδες.

Τα λιγότερο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Πρήξιμο των δακτύλων.

Βήχας με μικρές ποσότητες αίματος.

Μπλε στα χείλη, τα νύχια φαίνονται ακόμα και η ωχρότητα του δέρματος.

Σε μακροχρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, μπορεί να συμβεί διεύρυνση της δεξιάς πλευράς της καρδιάς, που αντλεί αίμα γύρω από τους πνεύμονες. Αν και αυτό δεν θα είναι προφανές χωρίς εξετάσεις που περιλαμβάνουν ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

breathing-exercise

Ενεργός κύκλος ασκήσεων αναπνοής υπό την επίβλεψη ειδικού φυσικοθεραπευτή

Πώς γίνεται η διάγνωση της βρογχεκτασίας;

Ένας γιατρός μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση της βρογχεκτασίας μετά από λεπτομερή διερεύνηση των συμπτωμάτων, του ιατρικού ιστορικού και χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες πιθανές καταστάσεις. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε βρογχεκτασίες, θα πρέπει να ζητήσετε αξιολόγηση με το γιατρό σας. Μόλις γίνει η διάγνωση, μπορούμε να αξιολογήσουμε το τρέχον επίπεδο της πνευμονικής σας λειτουργίας και να στοχεύσουμε ανάλογα τις θεραπείες.

Θεραπεία της βρογχεκτασίας συνδυάζει φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία, και βελονισμό, επιδιώκοντας τη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας και την ανακούφιση των συμπτωμάτων, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Πως Θεραπεύονται οι βρογχεκτασίες;

Η φαρμακευτική αγωγή είναι βασικός άξονας θεραπείας και η παρακολούθηση από τον ειδικό ιατρό. Η φυσικοθεραπεία και ο βελονισμός μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στον περιορισμό των συμπτωμάτων της βρογχεκτασίας σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή.

Τα οφέλη της φυσικοθεραπείας στις περιπτώσεις βρογχεκτασίας περιλαμβάνουν μείωση του βήχα, αύξηση της ικανότητας άσκησης, μείωση της δύσπνοιας και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της κατάστασής σας, η θεραπεία σας μπορεί να περιλαμβάνει:

Κάθαρση έκκρισης και βελτίωση αναπνευστικής λειτουργίας: Παροχέτευση και βελτίωση του αερισμού σε καθιστή και ξαπλωμένη θέση, με τη βοήθεια, ζέστης, κραδασμών και δονήσεων.

Εκπαίδευση και συμβουλές: Έλεγχος του αναπνευστικού ρυθμού με διαφραγματική αναπνοή και ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης, αιτία και εξέλιξη της ασθένειας, επιδράσεις περιβαλλοντικών και αλλεργιογόνων παραγόντων και διαχείριση φαρμάκων.

Βελονισμός για τη βελτίωση της αναπνοής

Ο βελονισμός  θεωρείται αποτελεσματικός στην πρόληψη της επιδείνωσης των χρόνιων παθήσεων του πνεύμονα. Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής  Shijiazhuang διαπίστωσαν ότι ο βελονισμός αυξάνει την παραγωγή ανοσοσφαιρίνης και σταθεροποιεί τη γενική υγεία για ηλικιωμένους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια βρογχίτιδα. Οι ανοσοσφαιρίνες λειτουργούν ως αντισώματα, τα οποία είναι πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα που εξουδετερώνουν τα αντιγόνα (π.χ. ιούς, βακτήρια, τοξίνες, ξένες ουσίες). Το πρωτόκολλο βελονισμού που χρησιμοποιείται στη μελέτη ανακουφίζει από τα συμπτώματα και η βελτίωση της κλινικής εικόνας μπορεί να προσδιοριστεί ποσοτικά από τις εξετάσεις αίματος. (Acupuncture and Moxibustion for Treating Chronic Brochitis).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας μαζί μας στο: 2106149269

Πηγές

https://www.physio.co.uk/what-we-treat/respiratory/conditions/obstructive/bronchiectasis.php

Μοιράσου το άρθρο

ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×