Φυσικοθεραπεία: Η αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου χωρίς φάρμακα!

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Η επιστήμη της φυσικοθεραπείας αποτελεί μια ολοκληρωμένη μη επεμβατική λύση για τη θεραπεία του πόνου, την αποκατάσταση της κίνησης και την καθημερινή ευεξία. Η θεραπευτική πρακτική στηρίζεται στη χρήση φυσικών μέσων και άσκησης για την αποκατάσταση της μειωμένης κινητικότητας και την αντιμετώπιση του πόνου χωρίς φάρμακα. Ο στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής με φυσικές μεθόδους θεραπείας. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας!

Ποια είναι η διαδικασία της φυσικοθεραπείας;

Βήμα 1: Αξιολόγηση

Το πρώτο στάδιο είναι η αξιολόγηση της κλινικής εικόνας και των συμπτωμάτων που παρουσιάζονται για να προσδιοριστεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Στη συνέχεια, ορίζεται το πλάνο θεραπείας, λαμβάνοντας υπόψη τη γενική  κατάσταση, το ιατρικό ιστορικό, την ιατροφαρμακευτική αγωγή που έχει συστηθεί και τις καθημερινές δραστηριότητες.

Βήμα 2: Θεραπεία

Στο στάδιο της θεραπείας εφαρμόζονται διάφορες τεχνικές που έχουν ως στόχο την ανακούφιση από τον πόνο και την επούλωση των ιστών. Παράλληλα, η θεραπευτική άσκηση χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων και για την ενίσχυση της μυϊκής δύναμης.

Βήμα 3: Αποκατάσταση

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται φθορά των αρθρώσεων,  μυϊκή αδυναμία και πόνος. Επιπλέον, διάφορες ασθένειες και τραυματισμοί έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση του εύρους κίνησης σε ορισμένα μέρη του σώματος. Στο στάδιο της αποκατάστασης το σώμα εκπαιδεύεται ξανά σε βασικές κινήσεις και σε ασκήσεις συναρμογής και ισορροπίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάποιον να μάθει να ελέγχει τα συμπτώματά του με ασκήσεις που θα μπορεί να εκτελεί με ασφάλεια στο σπίτι.

Βήμα 4: Πρόληψη

Όλοι γνωρίζουμε ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Στο φυσικοθεραπευτήριο γίνεται ατομική ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με την αποφυγή λανθασμένων προτύπων στάσης και κίνησης. Ο στόχος είναι να προληφθούν αθλητικές κακώσεις, τραυματισμοί στο χώρο εργασίας και πτώσεις στα άτομα της τρίτης ηλικίας.

 

Τι περιλαμβανει το πρόγραμμα θεραπειάς;

 • Προγράμματα θεραπευτικής άσκησης σε συνδυασμό με την εστιασμένη ακουστική δόνηση για τη βελτίωση της κινητικότητας και της νευρομυϊκής συναρμογής. Στο φυσικοθεραπευτήριο εφαρμόζονται ειδικές τεχνικές κινησιοθεραπείας, όπως η μέθοδος McKenzie, P.N.F., Tai ji Qigong, και συνδυάζονται με την εστιασμένη ακουστική δόνηση.
 • Τεχνολογικά μέσα όπως,ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχος, laser, κ.ά. για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και του πόνου και για την επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης των ιστών.
 • Βιοϊατρικός Βελονισμός για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου και τη ρύθμιση της ομοιόστασης του οργανισμού.
 • Θεραπεία Humantecar®. Η πασίγνωστη πλέον θεραπεία TECAR συνδυασμένη με αρθρική κινητοποίηση για τη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας, για χαλάρωση και μείωση της τάσης των μυών, λεμφική παροχέτευση και βελτίωση της κίνησης των αρθρώσεων.
 • Θεραπεία S.C.E.N.A.R. για την αντιμετώπιση του πόνου και την επούλωση των ιστών.
 • Εργονομικές συμβουλές σχετικά με τη μείωση των επιβαρύνσεων, την υιοθέτηση σωστής στάσης και τους τρόπους μείωσης των πτώσεων

Που μπορεί να προσφέρει λύσεις η φυσικοθεραπεία;

 • Στην ταχύτερη ανάρρωση από ασθένεια ή τραυματισμό.
 • Στην ανακούφιση του μυοσκελετικού πόνου και στην αποκατάσταση της κίνησης – έπειτα από κάταγμα ή αθλητική κάκωση.
 • Στη βελτίωση της ισορροπίας και της μυϊκής δύναμης – μείωση των πτώσεων στα άτομα τρίτης ηλικίας, απορρόφηση κραδασμών.
 • Στην κίνηση με μικρότερη σπατάλη δυνάμεων, κι ως εκ τούτου μείωση της δύσπνοιας – άσθμα, Χ.Α.Π.
 • Στην αντιμετώπιση των φυσικών περιορισμών που προκαλούνται από αρθρίτιδα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες νευρολογικές ασθένειες.
 • Στην καθοδήγηση προς υγιείς επιλογές και στη διόρθωση δυσλειτουργιών που οφείλονται σε κακή στάση και γενικότερα στις επιπτώσεις του καθιστικού τρόπου ζωής – αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία, περιαρθρίτιδα ώμου.
 • Στην πρόληψη των τραυματισμών, στη μείωση των επιπλοκών διάφορων χρόνιων παθήσεων και στη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων.

Ίσως χρειαστεί να επισκεφθείτε το φυσικοθεραπευτήριο μόνο μία ή δύο φορές, ή και να απαιτείται περισσότερη υποστήριξη.

author avatar
The Editor
Μοιράσου το άρθρο

ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×