Βελονισμός στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Είναι αποτελεσματικός!

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (CTS) αποτελεί μια κοινή πάθηση που προκαλεί πόνο, μυρμήγκιασμα και αδυναμία στο χέρι και στον καρπό. Αναπτύσσεται συνήθως όταν συμπιέζεται το μέσο νεύρο. Συνήθεις παρεμβάσεις για την ανακούφιση από τον πόνο είναι οι ασκήσεις χειροθεραπείας, ο νάρθηκας και τα φάρμακα. Σε σοβαρές περιπτώσεις συνιστώνται ενέσεις ή χειρουργική επέμβαση.

Μπορεί ο βελονισμός να βοηθήσει στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Ο βελονισμός θεωρείται μια ελάχιστα επεμβατική επιλογή και ναι, είναι ικανός να βοηθήσει στον χρόνιο πόνο από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Πιο συγκεκριμένα, κάτι τέτοιο συμβαίνει μέσω της εξάλειψής των σημείων που δημιουργούν πόνο, δηλαδή μέσω της αύξησης της ροής του αίματος στην περιοχή. Έτσι, επιταχύνεται η επούλωση, ηρεμεί η φλεγμονή και άρα μειώνεται το αίσθημα πόνου. 

Τι λένε οι μελέτες;

Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τη μέθοδο του βελονισμού σε σχέση με τη θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Σε αυτή, λοιπόν, τη μελέτη ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν  ένα σχετικό ερωτηματολόγιο προτού ξεκινήσει η θεραπεία έτσι ώστε να εντοπιστούν τα συμπτώματα πόνου και μουδιάσματος ως βάση για σύγκριση πριν και μετά τη μελέτη σε διάστημα 3 μηνών παρακολούθησης. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις νευρικής αγωγιμότητας και λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου τόσο στην αρχή όσο και κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες: Η πρώτη ακολούθησε θεραπεία ηλεκτροβελονισμού σε τοπικά σημεία, η δεύτερη ακολούθησε θεραπεία ηλεκτροβελονισμού σε απομακρυσμένα σημεία (περιφερειακά του σημείου του πόνου)  και η τρίτη ομάδα ακολούθησε θεραπεία χωρίς βελονισμό ή εικονικό βελονισμό. Πραγματοποιήθηκαν 16 συνεδρίες βελονισμού σε 8 εβδομάδες.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι τρεις ομάδες εμφάνισαν μείωση του πόνου και των συμπτωμάτων. Μάλιστα, οι ομάδες που υποβλήθηκαν όντως σε θεραπείες βελονισμού είτε περιφερικά είτε τοπικά στον καρπό ήταν ανώτερες από την ομάδα εικονικού βελονισμού. Είναι ενδιαφέρον ότι η ομάδα που έλαβε τοπικό βελονισμό παρουσίασε βελτίωση στις αναφορές απεικόνισης εγκεφάλου σε παρακολούθηση 3 μηνών. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι ο βελονισμός σε τοπικά και περιφερικά σημεία μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του μέσου νεύρου στον καρπό, βελτιώνοντας τη νευροπλαστικότητα στον πρωτογενή σωματοαισθητικό φλοιό του εγκεφάλου μετά τη θεραπεία.

Για περισσότερα μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας μαζί μας στο: 2106149269

Πηγή: https://startingpointacupuncture.com/carpal-tunnel-syndrome/

Μοιράσου το άρθρο
ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×