Ο χρόνιος πόνος είναι ο πόνος που επιμένει για διάστημα άνω των 2 μηνών και με εξάρσεις και υφέσεις είναι αισθητός, περιορίζοντας την κινητικότητα και υποβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής. Σε πόσο μεγάλο βαθμό επηρεάζει την καθημερινότητα μπορεί να το αντιληφθεί μόνο κάποιος που έχει βιώσει χρόνιο πόνο. Σας φαίνεται σπάνιο; Κι όμως αυτή η μερίδα του πληθυσμού δεν είναι τόσο μικρή όσο θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί!
Παράγοντες που επηρεάζουν τη θεραπεία
Στη φυσικοθεραπεία, το πρόγραμμα θεραπείας εξαρτάται από τα αίτια του προβλήματος, αλλά πάντοτε ισχύουν ορισμένες κοινές αρχές, όπως η τριπλή προσέγγιση:
- Διαχείριση βάρους (για τη μείωση της φόρτισης των αρθρώσεων)
- Ενδυνάμωση των μυών (για βελτίωση της κινητικότητας και μείωση της υποτροπής)
- «Επανεκπαίδευση» των μυών, μέσω της διαχείρισης του πόνου και της εργονομίας.
Αυτό περιλαμβάνει τον καλύτερο συντονισμό όλων των μυϊκών ομάδων σε μια συγκεκριμένη περιοχή, συνήθως μέσω μιας σειράς ασκήσεων, αφού πρώτα έχει μειωθεί σημαντικά ο πόνος.
Η φυσική αντιμετώπιση του πόνου
Οι ασθενείς με μυοσκελετικές διαταραχές είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα ασθενών με πόνο παγκοσμίως. Πολλά πρόσφατα άρθρα για τις μυοσκελετικές διαταραχές, αναφέρουν τη σημασία της άσκησης και των αποτελεσματικών, ασφαλών, μη φαρμακευτικών επιλογών, για την αντιμετώπιση του χρόνιου μυοσκελετικού πόνου.
Η φυσικοθεραπεία μειώνει το χρόνο ανάρρωσης και αποκατάστασης και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη νέων προβλημάτων, τα οποία αναπτύσσονται σε χρόνιες διαταραχές (CSP, 2013). Μια μελέτη στη Δανία, για γυναίκες με οστεοπόρωση, των οποίων ο χρόνιος πόνος συνδέεται με κατάγματα συμπίεσης της σπονδυλικής στήλης, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς χρησιμοποιούν πολύ λιγότερα φάρμακα για τον πόνο και ανέφεραν βελτιωμένη ποιότητα ζωής, μετά από μόλις 10 εβδομάδες προγράμματος φυσικοθεραπείας.
Αντιμετώπιση του πόνου με βελονισμό
Οι φυσικοθεραπευτές που εκπαιδεύονται στον δυτικό Βιοϊατρικό βελονισμό έχουν την δυνατότητα να τον εφαρμόζουν ως συμπληρωματική θεραπεία για να διαχειριστούν τον πόνο και τη φλεγμονή παράλληλα με τις συμβατικές τεχνικές της φυσικοθεραπείας (SIGN 136). Ενώ ο βελονισμός αποτελεί μέρος της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (TCM), υποστηρίζεται πλέον από ένα αυξανόμενο πλήθος επιστημονικών ερευνών και κλινικών στοιχείων. Μια τέτοια έρευνα καταδεικνύει ότι ο βελονισμός μπορεί να οδηγήσει σε ανακούφιση από τον πόνο και αυξημένο εύρος κίνησης (Irnich et al. 2002). Η μείωση του πόνου και η αύξηση της κινητικότητας επιτρέπει στους ασθενείς να ασκούνται, καθώς ο πόνος είναι λιγότερο πιθανό να τους περιορίσει, αυξάνοντας τα θετικά αποτελέσματα της θεραπείας και την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Η Ένωση Βελονιστών Φυσικοθεραπευτών του Ηνωμένου Βασιλείου – AACP δημοσίευσε το «The Evidence», αξιολογώντας τις διαθέσιμες έρευνες για την αποτελεσματικότητα του βελονισμού, με τη χρήση σύγχρονων ιατρικών απεικονιστικών μέσων. Η δημοσίευση αυτή αναφέρεται σε υψηλής ποιότητας επιστημονικές έρευνες και τα στοιχεία που συγκεντρώνονται υποστηρίζουν της χρήση βελονισμού στην αντιμετώπιση του οξύ και του χρόνιου πόνου.