Αποκατάσταση Νευρολογικών Παθήσεων

Σκλήρυνση κατά πλάκας, Πάρκινσον, Περιφερική νευροπάθεια, Αγγειακό Εγκεφαλικό επεισόδιο, Ημιπληγία, Κάκωση περιφερικών νεύρων, Εγκεφαλική παράλυση, Πάρεση προσωπικού, Νευραλγίες

Τα προβλήματα σε αυτές τις παθήσεις εντοπίζονται στην κίνηση, την αίσθηση και τη λειτουργικότητα.

Η θεραπεία βασίζεται στη διέγερση των περιφερικών νεύρων με σκοπό τη βελτίωση της επικοινωνίας του νευρικού συστήματος με το υπόλοιπο σώμα, δηλαδή τους μύες και τα εσωτερικά όργανα. Αυτό επιτυγχάνεται με το συνδυασμό της εστιασμένης μηχανοακουστικής δόνησης, της ηλεκτρικής διέγερσης, της κινησιοθεραπείας και του βελονισμού.

Σαν αποτέλεσμα έχουμε:

  • Αύξηση του εύρους κίνησης, ενδυνάμωση, βελτίωση της αντοχής στην κίνηση, έλεγχο της σπαστικότητας και της μυϊκής δυσκαμψίας.
  • Αντιμετώπιση του πόνου και της καυσαλγίας. Αποκατάσταση της αισθητικότητας.
  • Εκπαίδευση ισορροπίας και βάδισης, βελτίωση της νευρομυϊκής συναρμογής, της κιναίσθησης και του κινητικού ελέγχου.

Η τεχνολογία μηχανοακουστικής δόνησης σε συνδυασμό με την κινησιοθεραπεία επέτρεψε την ανάπτυξη νέων πρωτοκόλλων αποκατάστασης στις νευρολογικές παθήσεις και στην αποκατάσταση των ηλικιωμένων και των Α.Μ.Ε.Α., παρέχοντας σημαντική υποστήριξη στην επίλυση προβλημάτων όπως η υπερτονία και η μυϊκή δυσκαμψία που προέρχονται από νευρολογικές διαταραχές.

Ο βελονισμός έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία νευρολογικών διαταραχών σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή, βοηθώντας στην βελτίωση της γενικής κλινικής εικόνας των ασθενών.

Μελέτες και άρθρα για την Αποκατάσταση Νευρολογικών Παθήσεων

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο τμήμα νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου του G. d’Annunzio” University, Chieti, στην Ιταλία για την επίδραση της εστιασμένης μηχανοακουστικής δόνησης  στη βελτίωση της ορθοστατικής αστάθειας και την αποφυγή πτώσεων σε παρκινσονικούς ασθενείς, τα αποτελέσματα  έδειξαν εμφανή βελτίωση όλων των παραμέτρων που εξετάστηκαν.

NeuroRehabilitation 32 (2013) 855–860, Combined rehabilitation program for postural instability in progressive supranuclear palsy, R.Saggini, Department of Neuroscience and Imaging, “G. d’Annunzio” University, Chieti, Italy

2 μελέτες  που αφορούσαν ημιπληγικά άτομα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο έδειξαν ότι η εφαρμογή της εστιασμένης μηχανοακουστικής δόνησης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον τόνο και τον πόνο και να βελτιώσει τη δύναμη στο άνω άκρο των ημιπληγικών ατόμων. Επίσης έδειξαν σημαντική βελτίωση στο βάδισμα και την ισορροπία και διατήρηση των αποτελεσμάτων στην παρακολούθηση 3 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας. Τα άτομα εμφάνισαν αύξηση στην ταχύτητα βάδισης, μεγαλύτερη σταθερότητα και επακόλουθη μείωση του καθιστικού τρόπου ζωής με μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών ή υποτροπής. Συμπερασματικά, αυτό το πρόγραμμα αποκατάστασης είναι αποτελεσματικό για τη στάση του σώματος και την ποιότητα του περπατήματος.

Efficacy of Mechano-Acoustic Vibration on Strength, Pain, and Function in Poststroke Rehabilitation: A Pilot Study,Department of Biomedical, Biotechnological and Translational Sciences, University of Parma, Italy

Task-Oriented Physical Exercise Using Postural Re-Alignment with Body Weight Support in Chronic Stroke, R. Saggini, Department of Neuroscience and Imaging, “G. D’Annunzio” University, Chieti, Italy

Για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας  που εφαρμόστηκε πρόγραμμα αποκατάστασης με εστιασμένη μηχανοακουστική δόνηση, τα αποτελέσματά  έδειξαν μια ευεργετική επίδραση του δονητικού κύματος στη δυσλειτουργία βάδισης σε ασθενείς με ΣΚΠ που πάσχουν από σπαστικότητα και/ή ορθοστατική αστάθεια, η οποία διήρκεσε εν μέρει μέχρι τον επόμενο προγραμματισμένο κύκλο συνεδριών.

The effects of mechanical focal vibration on walking impairment in multiple sclerosis patients: A randomized, double-blinded vs placebo study, Emanuele Spina, Antonio Carotenuto, Maria Gabriella Aceto, Ilaria Cerillo, Francesco Silvestre,Francesco Arace, Paolo Paone, Giuseppe Orefice and Rosa Iodice∗Department of Neurosciences, Odontostomatological and Reproductive Sciences, University of Naples “FedericoII”, Naples, Italy

Εξετάστηκαν τριάντα μία έρευνες και κλινικές μελέτες που κάλυπταν νευρολογικές διαταραχές, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο βελονισμός μπορεί να είναι χρήσιμος ως συμπληρωματική θεραπεία ή ως αποδεκτή εναλλακτική λύση ή να συμπεριληφθεί σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης στην αποκατάσταση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και σε ενήλικες με μετεγχειρητική ναυτία (Naeser 1997) 

Τα αποτελέσματα ανασκόπησης από 38 μελέτες παρείχαν ενδείξεις υψηλού επιπέδου ότι η θεραπευτική άσκηση ήταν ευεργετική για ευρύ φάσμα ασθενών, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με παθήσεις όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, χρόνιο πόνο στην πλάτη, στεφανιαία νόσο, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσο.

(Taylor,Dodd, Shields,Bruder Australian Journal of Physiotherapy,Volume 53, Issue 1, 2007, Pages 7-16)

Τα αποτελέσματα από κλινικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του βελονισμού σε ασθενείς με τραυματισμούς περιφερικών νεύρων έδειξαν ότι ο βελονισμός  βοήθησε στη βελτίωση του τοπικού μικροπεριβάλλοντος μέσα στους τραυματισμένους νευρικούς ιστούς, διασφαλίζοντας έτσι την επικοινωνία μεταξύ του περιφερειακού και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Έρευνα που παρουσιάστηκε στη Σεούλ το 2007, στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ημιπληγία έδειξε  ότι η εφαρμογή της θεραπείας HumanTecar σε ημιπληγικούς ασθενείς με πόνο στον ώμο είχε σημαντικά αποτελέσματα στην ανακούφιση του πόνου. Οι κλινικές δοκιμές της θεραπείας HumanTecar πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης.


Γνωρίζετε ότι:

Ο συνδυασμός της φυσικοθεραπείας και του βιοϊατρικού βελονισμού μπορεί να βοηθήσει σε ένα ευρύ φάσμα μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου