Οστικό οίδημα: Αντιμετώπιση με φυσικοθεραπεία

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Τι είναι το οστικό οίδημα;

Το οστικό οίδημα η αλλιώς οίδημα μυελού των οστών είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συσσώρευση υπερβολικού υγρού στις σπογγώδεις και εύκαμπτες δομές που υπάρχουν μέσα στα οστά. Το οστικό οίδημα συναντάται συχνά στο γόνατο, το ισχίο και το πέλμα.

Που οφείλεται το οστικό οίδημα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ένας τραυματισμός των οστών μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρών, ως αποτέλεσμα του προστατευτικού μηχανισμού του σώματός μας. Σπανιότερα μπορεί να οφείλεται σε συστημικές παθήσεις όπως π.χ. η οστεοπόρωση. Σαν κύριες αιτίες που ευθύνονται για το οίδημα του μυελού των οστών συχνά καταγράφονται: Κακώσεις και κατάγματα οστών, τραυματισμός συνδέσμων και συστημικές καταστάσεις όπως αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, οστεοπόρωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα του οστικού οιδήματος;

Το οίδημα του μυελού των οστών μπορεί να εμφανίσει ή να μην εμφανίσει συμπτώματα. Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στο προσβεβλημένο οστό. Άλλα συμπτώματα που οφείλονται στο συσσωρευμένο υγρό μπορεί να προκαλούν δυσλειτουργία του οστού ή της άρθρωσης.

Θεραπεία και χρόνος αποκατάστασης στο οστικό οίδημα

Η θεραπεία του οιδήματος του μυελού των οστών είναι συμπτωματική και εξαρτάται από τις υποκείμενες αιτίες που εμπλέκονται στη φλεγμονή και τη συσσώρευση υγρών. Συνήθως οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν ξεκούραση, φάρμακα και ενέσεις ενώ η χειρουργική επέμβαση συνιστάται μόνο όταν οι μη χειρουργικές παρεμβάσεις αποτυγχάνουν να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα. Ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από την πορεία της αποσυμφόρησης των συσσωρευμένων υγρών.

Οστικό οίδημα και φυσικοθεραπεία

Στη φυσικοθεραπεία το οστικό οίδημα αντιμετωπίζεται με πολύ καλά αποτελέσματα με τη χρήση ενδοδιαθερμίας TECAR για την αποσυμφόρηση του οιδήματος και την υποχώρηση του πόνου και ασκήσεις με χρήση μηχανημάτων για την αποκατάσταση της κίνησης. Η εξέλιξη της θεραπείας διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η υποχώρηση των συμπτωμάτων συμβαίνει με ταχύτερους ρυθμούς από ότι μόνο με τη συμβατική θεραπεία. Για τις περιπτώσεις που το οστικό οίδημα οφείλεται σε κάποια συστημική παθογένεια ενδείκνυται ο συνδυασμός με θεραπεία βελονισμού για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και την αντιμετώπιση του πόνου. Η αποτελεσματικότητα της φυσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση του οστικού οιδήματος οφείλεται στην πρώτη φάση στην ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση. Έπειτα στην φάση της αποκατάστασης της κίνησης επιδρά με ελεγχόμενο τρόπο στην σταδιακή φόρτιση της προσβεβλημένης περιοχής έως την πλήρη αποκατάσταση της  κίνησης.

 

Μοιράσου το άρθρο
ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×