Αθλητικές Κακώσεις στον Ώμο: 5 Απλοί Τρόποι για Αποκατάσταση

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Οι κακώσεις στον ώμο είναι από τους πιο συχνούς τραυματισμούς που αντιμετωπίζουν οι αθλητές. Είτε πρόκειται για οξείς τραυματισμούς από πτώση ή χρόνιες παθήσεις λόγω επαναλαμβανόμενης καταπόνησης, οι κακώσεις ώμου μπορούν να θέσουν εκτός δράσης ακόμα και τους πιο δυνατούς αθλητές. Ωστόσο, με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα και ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, οι περισσότεροι αθλητές μπορούν να επιστρέψουν στο άθλημά τους πιο δυνατοί από ποτέ.

Κοινές Αθλητικές Κακώσεις Ώμου

Μερικές από τις πιο συχνές αθλητικές κακώσεις ώμου περιλαμβάνουν:

Ρήξη στροφικού πετάλου: Συμβαίνει όταν ένας ή περισσότεροι από τους τέσσερις μυς και τένοντες που σταθεροποιούν τον ώμο σπάσουν μερικώς ή ολικώς. Συχνή σε αθλήματα με ρίψεις όπως το μπέιζμπολ.

Αστάθεια ώμου: Όταν η άρθρωση του ώμου είναι πολύ χαλαρή και γλιστράει εκτός θέσης. Μπορεί να οδηγήσει σε μερικό ή ολικό εξάρθρημα. Κοινή σε αθλήματα επαφής.

Σύνδρομο πρόσκρουσης: Προκαλείται από τη στένωση του χώρου μεταξύ της κορυφής του βραχιονίου και του ακρωμίου, συμπιέζοντας τους τένοντες. Συχνό σε αθλήματα με ανύψωση χεριών πάνω από το κεφάλι.

Τενοντίτιδα δικεφάλου: Φλεγμονή του τένοντα του δικεφάλου που προκαλεί πόνο στο μπροστινό μέρος του ώμου και του άνω βραχίονα. Συνήθης σε αθλήματα με επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το κεφάλι.

Ένας στους τρεις αθλητές θα υποστεί κάποιου είδους κάκωση ώμου κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου και των προληπτικών μέτρων είναι ζωτικής σημασίας

Πρόληψη Κακώσεων Ώμου

Ενώ ο κίνδυνος τραυματισμού είναι πάντα παρών στον αθλητισμό, υπάρχουν βήματα που μπορούν να γίνουν για τη μείωσή του:

Σωστή τεχνική: Η σωστή φόρμα και μηχανική του σώματος κατά τη διάρκεια των αθλητικών κινήσεων μπορεί να μειώσει την καταπόνηση στον ώμο. Ζητήστε καθοδήγηση από προπονητές.

Προθέρμανση και αποθεραπεία: Η σταδιακή προθέρμανση προετοιμάζει τους ώμους για δράση. Το stretching και το cool down μετά την άσκηση βοηθά στη μείωση του μυϊκού σπασμού.

Ενδυνάμωση και ευλυγισία: Ένα πρόγραμμα που εστιάζει στην ενδυνάμωση των μυών γύρω από τον ώμο και βελτιώνει την ευλυγισία μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της άρθρωσης και στην πρόληψη τραυματισμών.

Επαρκής ανάπαυση: Η υπερβολική και συνεχής καταπόνηση του ώμου αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού. Προγραμματίστε κατάλληλο χρόνο ξεκούρασης και αποφύγετε την υπερπροπόνηση.

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών που περιλαμβάνει ενδυνάμωση, διατάσεις, προπόνηση ιδιοδεκτικότητας και έλεγχο της κίνησης, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο κακώσεων ώμου σε αθλητές έως και 50%.

Διάγνωση Κακώσεων Ώμου

Εάν νιώθετε πόνο, αδυναμία ή δυσκαμψία στον ώμο, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Ένας γιατρός ή φυσικοθεραπευτής θα αξιολογήσει τη βαρύτητα της κάκωσης μέσω:

Ιστορικού και φυσικής εξέτασης Δοκιμασιών εύρους κίνησης και δύναμης Απεικονιστικών εξετάσεων όπως ακτινογραφίες, MRI ή υπέρηχοι Μια ακριβής διάγνωση είναι απαραίτητη για τον σχεδιασμό ενός αποτελεσματικού πλάνου θεραπείας και αποκατάστασης.

Διάγνωση Κακώσεων Ώμου

Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου φυσικοθεραπευτή είναι απαραίτητο για τη βέλτιστη ανάρρωση μετά από κάκωση ώμου. Η πρόωρη επιστροφή στη δράση χωρίς σωστή αποκατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικών τραυματισμών.

5 Βήματα Αποκατάστασης Κακώσεων Ώμου

Η διαδικασία αποκατάστασης ενός τραυματισμένου ώμου συνήθως ακολουθεί μια σταδιακή προσέγγιση:

  1. Προστασία και ανάπαυση: Αμέσως μετά τον τραυματισμό, ο στόχος είναι η μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πάγο, φάρμακα, ανάπαυση και ακινητοποίηση του ώμου με νάρθηκα εάν είναι απαραίτητο.
  2. Κινητικότητα: Καθώς μειώνεται ο πόνος, ξεκινούν απαλές παθητικές ασκήσεις εύρους κίνησης για την αποφυγή δυσκαμψίας και ατροφίας των μυών. Τα όρια κίνησης αυξάνονται σταδιακά.
  3. Ενδυνάμωση: Ασκήσεις προοδευτικής αντίστασης χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν τους μυς γύρω από τον ώμο και να σταθεροποιήσουν την άρθρωση. Η έμφαση δίνεται στους σταθεροποιητές μυς της ωμοπλάτης.
  4. Ιδιοδεκτικότητα: Ασκήσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας – της ικανότητας αίσθησης της θέσης και της κίνησης του ώμου – βοηθούν στην επανεκπαίδευση του νευρομυϊκού ελέγχου.
  5. Επιστροφή στη δραστηριότητα: Το τελικό στάδιο περιλαμβάνει λειτουργικές ασκήσεις και δραστηριότητες που μιμούνται τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου αθλήματος. Ο αθλητής προοδεύει σταδιακά στην πλήρη συμμετοχή.

Ψυχολογική Επίδραση και Αντιμετώπιση

Ένας τραυματισμός δεν επηρεάζει μόνο το σώμα ενός αθλητή, αλλά και την ψυχική του υγεία. Συναισθήματα απογοήτευσης, θυμού, άγχους και ακόμη και κατάθλιψης είναι συνηθισμένα. Είναι σημαντικό οι αθλητές να αντιμετωπίσουν αυτά τα συναισθήματα ως μέρος της διαδικασίας ανάρρωσης.

Μερικές χρήσιμες στρατηγικές αντιμετώπισης περιλαμβάνουν:

  • Θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους αποκατάστασης και γιορτάζοντας τα μικρά επιτεύγματα
  • Διατηρώντας θετική στάση και εστιάζοντας σε ό,τι μπορείτε να ελέγξετε
  • Αναζητώντας υποστήριξη από προπονητές, συμπαίκτες, φίλους και οικογένεια
  • Εργαζόμενοι με έναν αθλητικό ψυχολόγο για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε
  • Διατηρώντας την εμπλοκή με την ομάδα και το άθλημα, ακόμη και με τροποποιημένους ρόλους

Οι κακώσεις ώμου είναι μια κοινή πρόκληση για πολλούς αθλητές, αλλά δεν χρειάζεται να σημαίνουν το τέλος της αθλητικής σταδιοδρομίας. Με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, έγκαιρη διάγνωση και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης που αντιμετωπίζει τόσο τις σωματικές όσο και τις ψυχολογικές πτυχές της ανάρρωσης, οι περισσότεροι αθλητές μπορούν να επιστρέψουν στο άθλημα που αγαπούν. Θυμηθείτε, κάθε τραυματισμός είναι μια ευκαιρία να γίνετε ένας πιο δυνατός, πιο ανθεκτικός αθλητής.

Συχνές Ερωτήσεις

Πόσο καιρό θα πάρει να αναρρώσω από μια κάκωση ώμου;

Ο χρόνος ανάρρωσης ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της κάκωσης και τη συνέπεια της αποκατάστασης. Μικρότεροι μυϊκοί τραυματισμοί μπορεί να χρειαστούν μόνο λίγες εβδομάδες, ενώ πιο σοβαροί τραυματισμοί όπως ρήξεις στροφικού πετάλου μπορεί να απαιτήσουν μήνες.

Χρειάζομαι χειρουργική επέμβαση για την κάκωση ώμου μου;

Αυτό εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της κάκωσης. Πολλοί τραυματισμοί ώμου μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με φυσικοθεραπεία. Ωστόσο, ορισμένες σοβαρές καταστάσεις, όπως πλήρεις ρήξεις τενόντων, εξαρθρήματα ή κατάγματα, μπορεί να απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση. Ο γιατρός σας θα καθορίσει την καλύτερη πορεία δράσης.

Πώς μπορώ να αποτρέψω μελλοντικούς τραυματισμούς ώμου;

Η πρόληψη των κακώσεων ώμου περιλαμβάνει την εκμάθηση σωστής τεχνικής, την ενσωμάτωση ασκήσεων ενδυνάμωσης και ευλυγισίας στη ρουτίνα προπόνησής σας, την κατάλληλη προθέρμανση και αποθεραπεία, επαρκή ξεκούραση και ανάπαυση και την αποφυγή της υπερπροπόνησης. Λάβετε υπόψη σας τυχόν εμβιομηχανικές ανισορροπίες ή περιορισμούς εύρους κίνησης. Εργαστείτε με τους προπονητές και τους θεραπευτές σας για να αναπτύξετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα πρόληψης.

Πηγές

Μοιράσου το άρθρο

ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×