10 Συνήθειες για Καλύτερο ύπνο!

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Η σημασία του ύπνου στην υγεία

Ο ύπνος είναι απαραίτητο κομμάτι της ευημερίας μας και παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία, την αποκατάσταση των μυών και τη μνήμη μας. Οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται επτά ή περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται 8 έως 11 ώρες. Ανεξαρτήτως, όμως, ηλικίας, όλοι πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 7 ή και περισσότερες ώρες κάθε βράδυ.

Η διαχείριση του ύπνου σας είναι το κλειδί για την καλή υγεία σας. Ο μη επαρκής ύπνος μπορεί να καταστεί πρόβλημα, καθώς μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη χρόνιου πόνου. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης. Τι πρέπει να κάνετε, λοιπόν, εάν δεν λαμβάνετε αρκετό ύπνο;

Η ρουτίνα του ύπνου σας μπορεί να διαταραχθεί για διάφορους λόγους, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να διαχειριστείτε αυτήν την κατάσταση. Μερικοί παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν τη ρουτίνα του ύπνου σας κατά περιόδους περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τη σωματική αδράνεια, το καθημερινό κάπνισμα και την υπερβολική χρήση αλκοόλ. Εάν δυσκολεύεστε να νιώσετε άνετα τη νύχτα, ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να τοποθετήσετε το σώμα σας σε μια εξαιρετικά βολική στάση ύπνου και όχι μόνο.

Μια σταθερή και υγιής ρουτίνα ύπνου και γενικότερα η υιοθέτηση καλών συνηθειών είναι μια πολύ καλή αρχή. Ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου απαιτεί την προσωπική σας προσπάθεια, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και πριν ξαπλώσετε για τον βραδινό σας ύπνο.

Δοκιμάστε να υιοθετήσετε τις παρακάτω συμβουλές και βελτιώστε αισθητά το πρόγραμμα ύπνου σας!

Τί μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας για έναν καλύτερο ύπνο;

1.Κάνετε φυσιοθεραπεία και βελονισμό. Παραμένοντας ενεργοί και πιστοί στα ραντεβού με τον φυσιοθεραπευτή σας, βοηθάτε τον εαυτό σας άμεσα για έναν καλύτερο ύπνο. Η άσκηση μαζί με την χαλαρωτική επίδραση των φυσικών μέσων (π.χ. Tecar) και του βελονισμού θα σας βοηθήσει να ξαναβρείτε μία ρουτίνα βαθύ και ξεκούραστου ύπνου.

2.Αυξήστε την έκθεσή σας στον ήλιο. Η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο διαταραχών του ύπνου. Σκεφτείτε να αυξήσετε την έκθεσή σας στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

3. Αποφύγετε τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ως ενήλικας, θα συνιστούσαμε, εάν κοιμόσαστε κατά την διάρκεια της ημέρας, να μην ξεπερνάτε το εικοσάλεπτο.

4. Αποφύγετε το κάπνισμα. Ακόμη κι αν είστε, όμως, καπνιστής αποφύγετε το κάπνισμα 2 με 3 ώρες πριν τον ύπνο σας.

5. Περιορίστε το αλκοόλ. Κι αν πίνετε αλκοόλ, κάντε το με φειδώ.

6. Αποφύγετε την καφεΐνη μετά το μεσημέρι. Η καφεΐνη είναι μια διεγερτική ουσία που μπορεί να σας κάνει πιο νευρικούς και να περιορίσει την ηρεμία σας. Είναι επίσης διουρητικό και έτσι μπορεί να αυξήσει την ανάγκη σας να ουρήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τί μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Πριν πέσετε για ύπνο:

#1. Φροντίστε να θέσετε μια σταθερή ώρα η οποία θα σας εξασφαλίσει αρκετές ώρες ποιοτικού ύπνου.

#2. Τηρήστε το πλάνο ύπνου όσο το δυνατόν πιο ακέραιο.

#3. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου σας.

#4. Δημιουργήστε μια ρουτίνα χαλάρωσης πριν τον ύπνο.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει μείωση του φωτισμού, αποφυγή χρήσης τεχνολογίας και μείωση θορύβων. Επίσης, ο διαλογισμός ή το άκουσμα απαλών ήχων χαλάρωσης μπορεί να σας προετοιμάσουν για έναν καλό ύπνο. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα φάρμακα μπορεί να διαταράξουν την ποιότητα του ύπνου σας. Συζητήστε με το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των φαρμάκων σας.

Εάν παρόλες τις παραπάνω συμβουλές, ο ύπνος παραμένει δύσκολη υπόθεση για εσάς, τότε κρατήστε ένα ημερολόγιο ύπνου για να παρακολουθήσετε τον ύπνο σας και έπειτα να συζητήσετε εκτενέστερα με τον φυσιοθεραπευτή σας.

Πηγή: https://www.choosept.com/resources/detail/10-habits-better-sleep

author avatar
The Editor
Μοιράσου το άρθρο

ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×