Η Εστιασμένη Ακουστική Δόνηση ανοίγει νέους ορίζοντες στη Φυσικοθεραπεία!

Η τεχνολογία εστιασμένης μηχανικής ακουστικής δόνησης Vibration Sound System Viss ξεκίνησε από τη νευροφυσιολογία και την έρευνα όσον αφορά τη χρήση των δονήσεων, και στοχεύει στην ενεργοποίηση των νευροκινητικών μονάδων ελέγχου.

Τρόπος Δράσης

Δρα στη λειτουργία του νευρομυικου επαναπρογραμματισμού ενεργοποιώντας τη διαδικασία ανταλλαγης πληροφοριών με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα μέσω μηχανοηχητικών κυμάτων συγκεκριμένης συχνότητας και έντασης που παράγουν εστιασμένη δόνηση στην επιθυμητή μυοτενόντια ομάδα. Με αυτόν τόν τρόπο αποστέλλονται μεταβλητά ερεθίσματα στους εν τω βάθει ιστούς μέχρι να επηρρεάσει φυσικά τους κινητικούς υποδοχείς. Τα σωμάτια Pacini είναι οι μηχανικοί υποδοχείς που ενεργοποιούνται περισσότερο με τη δόνηση και δρουν ως νευροδιαβιβαστές προκαλώντας το φαινόμενο γνωστό ως “νευρωνική πλαστικότητα”. Το τετραγωνικό ηχητικό σήμα είναι ικανό να διεισδύσει αποτελεσματικά στην συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών που μπορεί το ΚΝΣ να δεχθεί και να διατηρήσει στο χρόνο, χάρη στην πλαστικότητα του.

Η ενεργοποίηση των υποδοχέων διευκολύνει την μυική εξισορρόπηση με άμεση δράση στον πόνο, εξομάλυνση του τόνου, αποκατάσταση της δύναμης και του συντονισμού, με φυσικό μη επεμβατικό τρόπο. Η διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα σε διαφορετικά μυικά τμήματα επιτρέποντας την ανάκτηση της λειτουργικής ικανότητας των μυών που χάθηκε από διάφορα αίτια όπως απραξία, οξεία ή χρόνια φλεγμονή, φυσική φθορά, μετεγχειρητικές αιτίες.

Η εστιασμένη μηχανική δόνηση είναι απόλυτα ασφαλής για τους ιστούς και τα αγγεία γιατί εφαρμόζεται τοπικά και οι παράμετροι μεταβάλλονται ανάλογα την ηλικία και το σωματότυπο.

νευρομυΪκη διεγερση
μηχανοακουστικής δόνησης στη φυσικοθεραπεία

Η εστιασμένη ακουστική δόνηση (Mechano-Sound Vibration) με εστιασμένο τετραγωνικό κύμα καθιστά δυνατή την τόνωση και την εξισορρόπηση του νευρομυϊκού συστήματος, ενισχύοντας τον μυϊκό συντονισμό, εξαλείφοντας τον πόνο και διευκολύνοντας τη λειτουργική αποκατάσταση. Τα πλεονεκτήματα της θεραπευτικής άσκησης ενισχύονται από την επίδραση της εστιακής δόνησης στο νευρομυϊκό σύστημα βελτιώνοντας τη νευρομυϊκή συναρμογή, τη δύναμη και την αντοχή.

Η εφαρμογή της μηχανοακουστικής δόνησης στη φυσικοθεραπεία ανέπτυξε νέα πρωτόκολλα αποκατάστασης στη θεραπεία των νευρολογικών διαταραχών, στις δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους, στη λειτουργική αποκατάσταση των ηλικιωμένων και των Α.Μ.Ε.Α., στη μετεγχειρητική ανάρρωση και στη μεγιστοποίηση της απόδοσης στον αθλητισμό.

Θεραπευτικό Αποτέλεσμα

Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της ιδιοδεκτικότητας. Ποιο συγκεκριμένα:

#1. Αποκαθιστά γρήγορα το φυσιολογικό μυικό τόνο και τη δύναμη

#2. Μειώνει τον πόνο, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις μυικής σύσπασης

#3. Βελτιώνει άμεσα και σημαντικά την ισορροπία, τη στάση και το συντονισμό.

#4. Βελτιστοποιεί την ικανότητα σύσπασης και καθυστερεί την εμφάνιση κόπωσης τόσο της μυικής όσο και της “Κεντρικής”, χάρη στην άυξηση της δύναμης και της αεροβικής ικανότητας, που επιτρέπει τη μεγαλύτερη αντοχή στα φορτία.

#5. Απομακρύνει γρήγορα τους καταβολύτες κατά την λεμφική παροχέτευση. Βελτιώνει τον έλεγχο της ροής του αίματος και της λεμφικής παροχέτευσης.

#6. Βοηθά στην πρόληψη τραυματισμών, εξ αιτίας του βελτιωμένου συντονισμού μεταξύ αγωνιστών και ανταγωνιστών μυών.

#7. Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση τόσο στην καθημερινότητα όσο και στον εραστιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό.

Η θεραπεία εφαρμόζεται χωρίς αντενδείξεις, για την αποκατάσταση του μυϊκού τόνου σε νευρολογικές παθήσεις, τη βελτίωση της δύναμης και της ισορροπίας στην τρίτη ηλικία, τη διευκόλυνση της λειτουργικής κίνησης και την αντιμετώπιση του πόνου σε τραυματισμούς και μυοσκελετικές παθήσεις, αλλά και τη μεγιστοποίηση της απόδοσης σε αθλητές. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου έχει τεκμηριωθεί σε δεκάδες άρθρα και μελέτες δημοσιευμένα σε έγκυρα περιοδικά (impact factor).

Γνωρίζετε ότι:

Ο συνδυασμός της φυσικοθεραπείας και του βιοϊατρικού βελονισμού μπορεί να βοηθήσει σε ένα ευρύ φάσμα μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη εξηγεί πως συνδυάζεται η φυσικοθεραπεία και ο βιοϊατρικός βελονισμός