Book Now
Αναπνευστική φυσικοθεραπέια

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στην αντιμετώπιση και θεραπεία διαταραχών του πνευμονικού αερισμού, …

Βελτίωση Αναπνευστικής Λειτουργίας

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στην αντιμετώπιση και θεραπεία διαταραχών του πνευμονικού αερισμού, όπως η χρόνια βρογχίτιδα, το άσθμα, ΧΑΠ και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού.

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος παροτρύνονται για ήπια άσκηση και εκμάθηση της διαφραγματικής αναπνοής που έχει σαν στόχο τη μείωση του αναπνευστικού έργου. Ο βελονισμός και οι διαθέσιμες τεχνολογίες  σε συνδυασμό με την άσκηση επιδρούν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και στην ενίσχυση των λειτουργιών του σώματος. Συνδυάζονται εξαιρετικά με την ιατροφαρμακευτική αγωγή και μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα.

Μελέτες και άρθρα

Σε κλινική μελέτη  που έγινε σε 52 ασθενείς που υπέφεραν από βρογχικό άσθμα για πάνω από 6 μήνες και υποβλήθηκαν σε θεραπεία Tecar®. Στο 60% των περιπτώσεων αναφέρθηκε εμφανής βελτίωση του βρογχόσπασμου με μείωση της δύσπνοιας και λιγότερη ανάγκη φαρμακολογικής υποστήριξης. Η θεραπεία επίσης, μείωσε σημαντικά τις υποτροπές. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του τμήματος φυσικοθεραπείας του ιατρικού κέντρου ‘Fabra i Puig’ στη Βαρκελώνη J.R Bordas Serrat και Sig.ra Dory Martinez.

Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το The Journal of Alternative and Complementary Medicine έδειξε την αποτελεσματικότητα του βελονισμού στη θεραπεία του άσθματος. Ο βελονισμός χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με  αντιασθματική φαρμακευτική αγωγή  για να διαπιστωθεί εάν υπήρχε αύξηση στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Υπήρξε αυξημένη ποιότητα ζωής σε ασθενείς που έλαβαν ταυτόχρονα και τις δύο μορφές θεραπείας.

Brinkhaus, Roll, Jena, Icke, Adam, Binting, Lotz, Willich ,and Witt .The Journal of Alternative and Complementary Medicine. April 2017, 23(4): 268-277

Mελέτη (Jobst) από το Journal of Alternative and Complimentary Medicine  διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με τακτικές συνεδρίες βελονισμού έδειξαν μείωση στη χρήση φαρμάκων για τον έλεγχο των βρογχικών συμπτωμάτων, ιδιαίτερα της χρήσης στεροειδών, τα οποία μπορούν να επιβαρύνουν το ήπαρ όταν λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε μια μελέτη του 2016 από την Ομάδα Έρευνας της Ανοσολογίας του Βλεννογόνου, η θεραπεία με βελονισμό αποδείχθηκε ότι ωφέλησε αυτούς που πάσχουν από αλλεργίες με πολλούς τρόπους. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο βελονισμός ήταν αποτελεσματικός στη μείωση της ρινικής φαγούρας, του κνησμού των ματιών και του φτερνίσματος των ατόμων με αλλεργίες.

Effect of acupuncture on house dust mite specific IgE, substance P, and symptoms in persistent allergic rhinitisMcDonald, John Leslie et al.Annals of Allergy, Asthma & Immunology , Volume 116 , Issue 6 , 497 – 505

Ανασκόπηση εξέτασε 1794 άρθρα και 12 μελέτες για την αποτελεσματικότητα διαφορετικών μεθόδων φυσικοθεραπείας σε ασθματικούς ασθενείς. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν αποκάλυψαν ότι η φυσιοθεραπεία παρέχει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών επιλογών για το βρογχικό άσθμα και όλα αυτά παρέχουν θετικά αποτελέσματα έναντι μόνο στην αποκλειστική εφαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής.

(Gutiérrez, Rodríguez 2019)

Ο βελονισμός  θεωρείται αποτελεσματικός στην πρόληψη της επιδείνωσης των χρόνιων παθήσεων του πνεύμονα. Acupuncture and Moxibustion for Treating Chronic Brochitis. Θεωρείται, επίσης, αποτελεσματικός για τη θεραπεία της χρόνιας βρογχίτιδας. Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής  Shijiazhuang διαπίστωσαν ότι ο βελονισμός αυξάνει την παραγωγή ανοσοσφαιρίνης και σταθεροποιεί τη γενική υγεία για ηλικιωμένους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια βρογχίτιδα. Οι ανοσοσφαιρίνες λειτουργούν ως αντισώματα, τα οποία είναι πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα που εξουδετερώνουν τα αντιγόνα (π.χ. ιούς, βακτήρια, τοξίνες, ξένες ουσίες). Οι ερευνητές διαπίστωσαν υποκειμενικά και αντικειμενικά ότι ένας συγκεκριμένος συνδυασμός σημείων βελονισμού ανακουφίζει τη χρόνια βρογχίτιδα. Το πρωτόκολλο βελονισμού που χρησιμοποιείται στη μελέτη ανακουφίζει από τα συμπτώματα και η βελτίωση της κλινικής εικόνας μπορεί να προσδιοριστεί ποσοτικά από τις εξετάσεις αίματος.

Μοιράσου το άρθρο
ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη  παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.  Είμαστε ανοικτά Δευτέρα έως Παρασκευή 8 το πρωί με 8 το βράδυ.

×