12 συμβουλές για τον πόνο χαμηλά στη μέση

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Μια από τις πιο συχνές παθήσεις που παρατηρούνται τόσο στο κέντρο φυσικοθεραπείας μας, όσο και γενικά, είναι ο «Πόνος στη μέση». Οι παρακάτω συμβουλές πρόκειται συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη του πόνου στη μέση και θα συνιστούσαμε τον συνδυασμό τους για μέγιστη απόδοση. Παρακαλούμε, λάβετε υπόψη σας, ότι εάν νιώθετε ήδη πόνο χαμηλά στη μέση, τότε οι συμβουλές αυτές είναι πιθανό να μη μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τη θεραπεία. Για τον λόγο αυτό, θα προτείναμε να συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας για να εξατομικεύσει τις συμβουλές αυτές και τη θεραπεία ειδικά στη δική σας περίπτωση.

Τι ωφελεί στην αντιμετώπιση του πόνου;

  1. Διατάσεις:  Επιδιώξτε να διατηρήσετε την ευλυγισία στους ραχιαίους, στους γλουτιαίους και στους μηριαίους μύες και ιδιαίτερα στους καμπτήρες ισχίου. Μια ήπιας μορφής γιόγκα μπορεί συχνά να είναι ευεργετική όταν καθοδηγείται από έναν έμπειρο εκπαιδευτή.
  2. Ενδυνάμωση: Στοχεύστε στην αύξηση της δύναμης στη μέση, τους κοιλιακούς μύες, τους γλουτιαίους και τα κάτω πόδια. Η κολύμβηση και το pilates είναι κοινές δραστηριότητες που βοηθούν στον συγκεκριμένο στόχο της ενδυνάμωσης της πλάτης. Ωστόσο, συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι κάνετε τις ασκήσεις σας με καλή τεχνική.
  3. Κίνηση:  Αποφύγετε γενικά να κάνετε μια δραστηριότητα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (30 λεπτά) χωρίς διάλειμμα. Π.χ. δουλείες του σπιτιού- πιο σοφό να ορίζετε ένα σύντομο διάστημα που θα τις εκτελείτε ή να τις «σπάτε» σε μερικές μέρες. Η πλάτη σας θα το εκτιμήσει πολύ περισσότερο! Εφαρμόστε αυτό το σκεπτικό σε όλες τις δραστηριότητές σας.
  4. Στάση σώματος:  Η παρατεταμένη καθιστή θέση γενικά δεν συνιστάται για άτομα με οσφυαλγία λόγω της άμεσης αύξησης του βάρους στις δομές της μέσης, οπότε ιδανικά φροντίστε να σηκώνεστε και να τεντώνεστε/κινείστε συχνά. Μια εργονομική θέση εργασίας/γραφείο/καρέκλα πρέπει επίσης να διαμορφωθεί, ώστε να μην αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα.
  5. Ύπνος:  Επιδιώξτε έναν υγιή ύπνο (7-9 ώρες για έναν ενήλικα) για να επιτρέψετε στο σώμα σας να ξεκουραστεί και να θεραπευτεί. Κοιμηθείτε σε ένα σταθερό, όχι μαλακό στρώμα για να στηρίζετε καλύτερα την πλάτη σας. Θα μπορούσατε ιδανικά να χρησιμοποιήστε και βοηθήματα ύπνου όπως μαξιλάρια για υποστήριξη. Εάν κοιμάστε στο πλάι, βάλτε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας. Αν κοιμάστε ανάσκελα, βάλτε το/τα μαξιλάρι/α κάτω από τα γόνατά σας. Στόχος να κρατήσετε τη σπονδυλική σας στήλη σε ουδέτερη θέση, π.χ. αποφύγετε να σταυρώνετε τα πόδια σας πάνω από το σώμα σας.
  6. Μη σηκώνετε βάρη κάνοντας χρήση της μέσης: Φροντίστε να σφίγγετε καλά την κοιλιά σας κατά την προπόνηση δύναμης και χρησιμοποιήστε τα πόδια και τους γοφούς σας αντί της μέσης σας, ώστε να ολοκληρώσετε την άσκηση.
  7. Υγιές βάρος/διατροφή/ενυδάτωση «Είμαστε ό,τι τρώμε!»:Σκεφτείτε τη διατροφή ως το μέσο του σώματός μας για να βοηθήσει το σώμα μας να θεραπεύσει εκ των έσω!
  8. Αποφύγετε το στρες:  Το συνεχές χρόνιο στρες και η απελευθέρωση ορμονών του στρες θα συμβάλουν σε χρόνιο πόνο. Αν υποφέρετε από χρόνιο πόνο δοκιμάστε τον βελονισμό σε κάποιον πιστοποιημένο πάντα θεραπευτή.
  9. Σκεφτείτε πριν μετακινηθείτε:  Συχνά αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθείτε μπορεί να κάνει τη διαφορά. Πολλές φορές κάνουμε ενστικτωδώς αυτό που έχουμε διαμορφώσει ως συνήθεια ή την πιο γρήγορη διαδρομή, π.χ. γρήγορη στροφή/απότομο στρίψιμο όταν κάποιος φωνάζει το όνομά μας. Το πιο ιδανικό να αφιερώνετε χρόνο για να στρίβετε αργά με τα πόδια.
  10. Χρήση θερμαντικού τζελ/πάγου, αλοιφές μαγνησίου ή αντιφλεγμονώδη τζελ κατά περίπτωση. Μιλήστε με τον επαγγελματία υγείας σας για την καλύτερη επιλογή για εσάς.
  11. Θερμότητα:  Η θερμότητα γενικά θα βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με σφιγμένους μύες/κράμπες/κόμπους και θα συμβάλλει στην αύξηση της ροής του αίματος που απαιτείται για τη διαδικασία επούλωσης.
  12. Ιατρική βοήθεια από τον επαγγελματία υγείας σας: Κάντε σωστή αξιολόγηση και θεραπεία με ειδικευμένους επαγγελματίες .

Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε δίπλα σας, ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε κατάσταση. Για περισσότερα μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας μαζί μας στο: 2106149269

Μοιράσου το άρθρο
ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×