Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Προπόνηση δύναμης υψηλής έναντι χαμηλής έντασης!

Μια πρόσφατη μελέτη είχε στόχο να συγκρίνει την επίδραση της υψηλής και χαμηλής έντασης προπόνησης δύναμης σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

Στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε τα βασικά σημεία από τη μελέτη αυτή.

Η έρευνα.

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος (ΟΑ) είναι η κύρια αιτία αναπηρίας. Η προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη έχει δείξει, πως η προπόνηση με αντιστάσεις είναι αποτελεσματική στη μείωση του πόνου, ωστόσο παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το ποιο επίπεδο έντασης για προπόνηση με αντίσταση είναι το βέλτιστο.

Η μελέτη στην οποία θα αναφερθούμε, προσπάθησε να καθορίσει, εάν η προπόνηση δύναμης υψηλής έντασης μείωσε τον πόνο στο γόνατο με πιο αποτελεσματικό τρόπο από την προπόνηση δύναμης χαμηλής έντασης. Όλα αυτά υπό εργαστηριακή παρακολούθηση.

Μέθοδος.

Η μελέτη περιελάβανε 377 ενήλικες με ήπια έως μέτρια οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι μεγαλύτεροι των 50 ετών και δεν είχαν κάνει προπόνηση δύναμης τους τελευταίους έξι μήνες. Το δείγμα χωρίστηκε τυχαία σε 3 ομάδες θεραπείας: προπόνηση υψηλής έντασης, προπόνηση χαμηλής έντασης και μια τρίτη, η οποία βρισκόταν υπό τακτική παρακολούθηση σε εργαστήριο γενικής υγείας (ομάδα ελέγχου προσοχής).

Και οι τρεις ομάδες υψηλής και χαμηλής έντασης έκαναν 3 συνεδρίες την εβδομάδα για διάστημα 18 μηνών. Όλες οι ομάδες θα πραγματοποιούσαν 6 ασκήσεις για το κάτω μέρος του σώματος. Η ομάδα υψηλής έντασης προχώρησε σε 3 σετ των 8 επαναλήψεων με 90% ένταση, ενώ η ομάδα χαμηλής έντασης πραγματοποίησε 3 σετ των 15 επαναλήψεων με 30-40% ένταση. Η ομάδα «έλεγχος προσοχής» παρακολούθησε ένα ομαδικό.

Πηγή: https://www.physio-network.com/blog/strength-training-knee-osteoarthritis/

Θεραπεία Πόνου ● Κίνηση ● Αποκατάσταση ● Ποιότητα Ζωής
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΕΣΤΙΑΣΜΕΝΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ

Αντοχή – Ισορροπία – Δύναμη

Είναι ιδανική κινησιοθεραπεία για την αποκατάσταση του μυϊκού τόνου σε νευρολογικές παθήσεις, τη βελτίωση της δύναμης, της αντοχής και της ισορροπίας στην τρίτη ηλικία, τη διευκόλυνση της λειτουργικής κίνησης χωρίς πόνο σε τραυματισμούς και μυοσκελετικές παθήσεις, αλλά και τη μεγιστοποίηση της απόδοσης σε αθλητές.

Τα πλεονεκτήματα της θεραπευτικής άσκησης ενισχύονται από την επίδραση της εστιακής δόνησης στο νευρομυϊκό σύστημα βελτιώνοντας τη νευρομυϊκή συναρμογή, τη δύναμη και την αντοχή.