Αντιμετώπιση Πάρκινσον και Πολλαπλής Σκλήρυνσης με κινησιοθεραπεία!

Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα κινησιοθεραπείας σε νευρολογικούς ασθενείς με Πάρκινσον και Σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ελαστικότητα των μυών, να διατηρήσει την ευκινησία των αρθρώσεων, να επανεκπαιδεύσει το νευρομυϊκό συντονισμό και την ισορροπία και να διευκολύνει την ανεξάρτητη κίνηση και βάδιση του ασθενούς.

Νόσος του Πάρκινσον

Στη νόσο του Πάρκινσον ο αριθμός των νευρικών κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη (νευροδιαβιβαστής που βοηθάει στη μετάδοση της πληροφορίας σχετικά με την έναρξη και τον έλεγχο της κίνησης και της ισορροπίας) αρχίζει να μειώνεται. Αυτό έχει αντίκτυπο στο συντονισμό των κινήσεων του ατόμου, που συχνά εμφανίζεται ως τρόμος (τρέμουλο). Παρατηρείται, επίσης, δυσκαμψία μυών και αρθρώσεων, δυσκολία στην κίνηση και προβλήματα στάσης και βάδισης.

Μεταξύ των μη φαρμακευτικών μεθόδων αντιμετώπισης της νόσου περιλαμβάνεται η άσκηση. Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση αποτελεί αξιόπιστη παρέμβαση για τη μείωση των δυσμενών επιδράσεων της νόσου του Πάρκινσον και θεωρείται σχεδόν εξίσου σημαντική με τη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών, καθώς του διατηρεί δυνατούς και εύκαμπτους.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Πρόκειται για μία ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπου παρατηρείται διαταραχή στη μεταφορά του ηλεκτρικού ερεθίσματος από και προς τον εγκέφαλο. Τα κινητικά συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι αδυναμία κίνησης, κόπωση, αστάθεια, έλλειψη κινητικής ροής, σπαστικότητα ή μυϊκή δυσκαμψία, αδυναμία προσδιορισμού της θέσης στον περιβάλλοντα χώρο.

Η άποψη που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια ήταν ότι απαγορεύεται οποιοδήποτε είδος άσκησης σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο ισχυρισμός αυτός αντικαταστάθηκε με την αναγνώριση ότι η αδράνεια είναι υπεύθυνη για πολλές επιπλοκές και ότι υπήρχε επιδείνωση της ασθένειας λόγω της ακινησίας.

νεα πρωτοκολλα στην αντιμετώπιση των νευρολογικών παθήσεων
κινησιοθεραπεία για ηλικιωμένους

Η τεχνολογία εστιασμένης ακουστικής δόνησης σε συνδυασμό με την κινησιοθεραπεία επέτρεψε την ανάπτυξη νέων πρωτοκόλλων αποκατάστασης στις νευρολογικές παθήσεις και στην αποκατάσταση των ηλικιωμένων και των Α.Μ.Ε.Α., παρέχοντας σημαντική υποστήριξη στην επίλυση προβλημάτων όπως η υπερτονία και η μυϊκή δυσκαμψία που προέρχονται από νευρολογικές διαταραχές.

Τα οφέλη ενός προγράμματος ειδικής κινησιοθεραπείας είναι ότι αυξάνεται η μυϊκή δύναμη και η αντοχή, βελτιώνεται η λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και καλλιεργείται η νευρομυϊκή συναρμογή. Αν μία επιδείνωση της νόσου αναγκάσει τον ασθενή να διακόψει το πρόγραμμα κινησιοθεραπείας, όταν θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα θα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη φυσική κατάσταση, από το να μην είχε ακολουθήσει κάποια άσκηση και θα είναι πιο εύκολο να συνεχίσει μετέπειτα. Σημειώνεται ότι ο βελονισμός έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία νευρολογικών διαταραχών σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή, βοηθώντας στην βελτίωση της γενικής κλινικής εικόνας των ασθενών.

Γνωρίζετε ότι:

Ο συνδυασμός της φυσικοθεραπείας και του βιοϊατρικού βελονισμού μπορεί να βοηθήσει σε ένα ευρύ φάσμα μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη εξηγεί πως συνδυάζεται η φυσικοθεραπεία και ο βιοϊατρικός βελονισμός