Αντιμετώπιση Άγχους, Παχυσαρκίας, Διαταραχών ύπνου

Άγχος, Stress, Χαμηλό ανοσοποιητικό, Διαταραχές λεμφικού συστήματος, Διαταραχές ύπνου, Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, Παχυσαρκία, Διακοπή καπνίσματος, Κατακράτηση υγρών, Λεμφοίδημα

Το άγχος, ο ανεπαρκής ύπνος και η κακή διατροφή έχουν δραστική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η μέθοδος Humantecar® και η κινησιοθεραπεία σε συνδυασμό με τη μηχανοακουστική δόνηση μπορεί να επιτυχεί πολύ θετικά αποτελέσματα στην ενίσχυση των μυών, των οστών και των αρθρώσεων και στην προαγωγή της καρδιαναπνευστικής υγείας. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων του στρες διορθώνοντας τη μυϊκή ανισορροπία και μειώνοντας το αίσθημα της κόπωσης και του πόνου. Μελέτες έδειξαν ότι ο βελονισμός αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών στο σώμα και μειώνει το αίσθημα του πόνου. Είναι μη επεμβατική θεραπεία και μπορεί να βοηθήσει σε ένα ευρύ φάσμα μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς επίσης και σε χρόνιους πόνους που σχετίζονται με το άγχος. Έχει επίσης εφαρμοστεί σε ευρύτερες κατηγορίες ιατρικών παθήσεων  για την βελτίωση της γενικής σωματικής ευεξίας και της γενικής υγείας όπως αϋπνία και διαταραχές λεμφικού συστήματος, έλεγχος όρεξης, διακοπή καπνίσματος κ.α.

Στόχος της θεραπείας είναι η μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, η μείωση και ο έλεγχος του  άγχους, η βελτίωση του ύπνου, η ενίσχυση του λεμφικού και του κυκλοφορικού συστήματος, η εξισορρόπηση των μεταβολικών διεργασιών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Μελέτες και άρθρα

Στη θεραπεία της αϋπνίας, ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σε σύγκριση με εκείνους που δεν λαμβάνουν θεραπεία βελονισμού. Μακροχρόνιες βελτιώσεις στον ύπνο παρατηρήθηκαν επίσης από τη θεραπεία βελονισμού σύμφωνα με κλινική έρευνα από το Henan University of TCM, Zhengzhou.

(Source: Copyright © 2014 World Journal of Acupuncture-Moxibustion House. Published by Elsevier)

Στη μονάδα αγγειακής χειρουργικής της Φεράρα, αξιολογήθηκε η εφαρμογή της Tecar® στο λεμφικό οίδημα σε 20 ασθενείς με ηλικία από 18 έως 40 ετών, πάσχοντες από εκ γενετής λεμφικό οίδημα στο κάτω άκρο. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα, από τη στιγμή που σε όλους τους ασθενείς παρατηρήθηκε στο τέλος κάθε εφαρμογής αλλά και μετά την ολοκλήρωση του κύκλου θεραπειών εμφανης συνολική βελτίωση στην περιοχή της περιφέρειας, του υπερηχογραφηματικού πάχους και του υπερτονιακού οιδήματος.

(V. Gasbarro, C.Medini, A.Cataldi, R.Soverini, P.Teutonico,Μονάδα αγγειακής χειρουργικής του Νοσοκομείου S.Anna της Φεράρα)

Μελέτη από τέσσερα διαφορετικά κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στη Δυτική Σουηδία σύγκρινε την επίδραση διαφόρων θεραπειών σε 120 ενήλικες με άγχος και ψυχολογική δυσφορία. Από τα συμπεράσματα προκύπτει ότι ο βελονισμός φαίνεται να είναι ευεργετικός στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης σε ασθενείς με γενικά συμπτώματα άγχους και ψυχολογικής δυσφορίας, ενώ η συμβατική θεραπεία δεν είχε ανάλογα αποτελέσματα. 

(Arvidsdotter,Marklund & Taft 2013)

Ανασκόπηση που περιελάμβανε 32 μελέτες και 2.219 ασθενείς συμπεραίνει ότι η επίδραση του βελονισμού στην παχυσαρκία μπορεί να μεγιστοποιηθεί όταν συνδυάζεται με την τροποποίηση του τρόπου ζωής, δηλαδή με άσκηση και ισορροπημένη διατροφή.

(S.-Y. Kim,I.-S. Shin 2018)


Γνωρίζετε ότι:

Ο συνδυασμός της φυσικοθεραπείας και του βιοϊατρικού βελονισμού μπορεί να βοηθήσει σε ένα ευρύ φάσμα μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου