Facebook

Υγεία Πυελικού Εδάφους

Οστεοπενία – Οστεοπόρωση, Πυελικός πόνος, Ενδομητρίωση, Κοκκυγοδυνία, Επώδυνη ουροδόχος κύστη, Χρόνιος πυελικός πόνος, Προστατίτιδα, Πρόπτωση πυελικών οργάνων, πρόπτωση μήτρας, τραχήλου, Ουρηθροκήλη, Εντεροκήλη, Χαλάρωση πυελικού εδάφους, Δυσλειτουργία ουροδόχου κύστης / εντέρου, Ακράτεια, Συχνοουρία, Αίσθηση ατελούς ούρησης / κένωσης, Δυσκοιλιότητα, Αιμορροΐδες

Εγκυμοσύνη – τοκετός: Μυοσκελετικές δυσλειτουργίες, Οσφυαλγία, Ισχιαλγία, Διάσταση ηβικής σύμφυσης, Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, Ακράτεια ούρων, Λεμφοίδημα κάτω άκρων, Πυελικός πόνος, Συμφύσεις

Αποκατάσταση (πόνος, συμφύσεις,ουλές) μετά από χειρουργικές επεμβάσεις: Επεμβάσεις μαστού, Λεμφοίδημα, Δυσκαμψία ώμου, Καισαρική τομή, Αφαίρεση κύστεων, Υστερεκτομή. Μία ουλή μπορεί να προκαλέσει διαταραχές όταν η σύμφυση δεν έχει επουλωθεί τελείως και παραμένει ο ερεθισμός στην περιοχή (ακόμα και για χρόνια)

Γυναίκες και άνδρες μπορεί να παρουσιάσουν κάποια δυσλειτουργία στην πυελική περιοχή κάποια στιγμή στη ζωή τους, και να αναζητήσουν πιο φυσικές και λιγότερο επεμβατικές επιλογές για την αντιμετώπιση των  αυτών των δυσλειτουργιών, όπου οι συμβατικές θεραπείες συχνά δεν αποδίδουν αρκετά ή υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Οι διαταραχές στην περιοχή του πυελικού εδάφους αντιμετωπίζονται με τον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας με τον βιοϊατρικό βελονισμό. Η θεραπεία έχει σαν στόχο την ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους, τον καλύτερο έλεγχο της ουροδόχου κύστης και τη συνολική βελτίωση της αιματικής και λεμφικής κυκλοφορίας της περιοχής.

Η τοπική θεραπεία στοχεύει στη μείωση του πόνου, την αποκατάσταση της κυκλοφορίας των υγρών και την αντιμετώπιση του μυϊκού σπασμού ώστε να βελτιωθεί η ικανότητα των μυών της πυέλου να συστέλλονται και να χαλαρώνουν επιτρέποντας καλύτερο έλεγχο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός δρα ρυθμιστικά στα επίπεδα ορμονών και την κυκλοφορία του αίματος καθώς βοηθά στην ορμονική ισορροπία και μειώνει τα επίπεδα του στρες και του πόνου, μπορεί να βοηθήσει σε διάφορες γυναικολογικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένης της υπογονιμότητας και των πονοκεφάλων της ημικρανίας. Επηρεάζοντας τις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία και ελέγχουν τη ναυτία και τον εμετό, ο βελονισμός μπορεί επίσης να μειώσει τη σοβαρότητα των εξάψεων και της πρωινής αδιαθεσίας.

●Τα αποτελέσματα μελέτης  του 2019 ( Paolucci et al. 2019) για την επίδραση της εστιασμένης μηχανικής  ακουστικής  δόνησης στην ακράτεια ούρων στις γυναίκες ήταν ενθαρρυντικά και πρότειναν τη χρήση της μηχανικής δόνησης ως ένα νέο εργαλείο για τη θεραπεία της ακράτειας ούρων σε γυναίκες για να βοηθήσει και να ολοκληρώσει το θεραπευτικό πρωτόκολλο αποκατάστασης.

●Βελονισμός & Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το The BMJ, ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ότι παράγει σημαντικά αποτελέσματα για όσους πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη υποβλήθηκαν σε έως και 10 εβδομαδιαίες συνεδρίες. MacPherson H, Tilbrook H, Agbedjro D, et al Acupuncture for irritable bowel syndrome: 2-year follow-up of a randomised controlled trial Acupuncture in Medicine 2017;35:17-23.

Από έρευνες του 2020 προκύπτουν στοιχεία ότι ο βελονισμός μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα, την οπτική αναλογική κλίμακα (VAS) και το σκορ πόνου σε ασθενείς με πρωτοπαθή οστεοπόρωση. Επίσης αναφέρεται ότι ο βελονισμός όχι μόνο μπορεί να ανακουφίσει και να βελτιώσει τα κλινικά συμπτώματα, όπως τον πόνο, σε ασθενείς με οστεοπόρωση, αλλά μπορεί επίσης να αποτρέψει την οστεοπόρωση ρυθμίζοντας τα επίπεδα των ενδοκρινών ορμονών στο σώμα, αυξάνοντας την οστική πυκνότητα και βελτιώνοντας τον μη ομαλό μεταβολισμό των οστών.

Acupuncture and moxibustion for primary osteoporosis
An overview of systematic review
Xu, Guixing MDa; Xiao, Qiwei MDa; Zhou, Jun MDa; Wang, Xu MDa; Zheng, Qianhua PhDa; Cheng, Ying PhDa; Sun, Mingsheng PhDa; Li, Juan PhDa; Liang, Fanrong Profb

Guoping N, Shuxin C, Fei K. Clinical analysis of Chinese acupuncture and massage in treating for primary osteoporosis. J Chin Med. 2015;30(10):1527–9.

●Ο βελονισμός θεωρείται ότι εμποδίζει τον πόνο της δυσμηνόρροιας μέσω της παραγωγής ενδορφινών και σεροτονίνης (Proctoret al.2002).Ο βελονισμός στον πυελικό πόνο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο και να βελτιώσει τοπικά την κυκλοφορία του αίματος. Όσον αφορά έξι αναθεωρημένες μελέτες, υπάρχουν ενδείξεις υψηλού επιπέδου που υποστηρίζουν τη χρήση του βελονισμού για τη θεραπεία μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής κατά την εγκυμοσύνη. Sniezek 2013,Acupuncture for treating anxiety and depression in women

●Μια συστηματική αξιολόγηση του 2014 σε περισσότερες από 300 εργασίες για τον βελονισμό βρήκε στοιχεία για τα οφέλη του βελονισμού στην αναπαραγωγική λειτουργία των γυναικών. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά για την εφαρμογή του βελονισμού στον ακανόνιστο κύκλο της εμμήνου ρύσεως, τον εμμηνορροϊκό πόνο, τα προβλήματα στην  ωορρηξίας και τη στειρότητα. Cochrane S, Smith CA, Possamai-Inesedy A, Bensoussan A. Int J Womens Health. March 2014; 6: 313–325

●Η μελέτη του 2017 πάνω στην «Επίδραση συνδυασμένης θεραπείας με εστιασμένη ακουστική-μηχανική δόνηση και φαρμακευτική αγωγή στην οστική πυκνότητα και τη μυϊκή δύναμη σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση», έδειξε ότι η εστιασμένη ακουστική-μηχανική δόνηση έχει σημαντική, ευεργετική επίδραση στην οστεοπόρωση, καθώς όχι μόνο βελτιώνει την οστική πυκνότητα (BMD), αλλά επίσης βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη και την ιδιοδεκτικότητα. (2017 Sep-Dec;14(3):305-311. doi:10.11138/ccmbm/2017.14.3.305. Epub 2017 Dec 27)