Facebook

Θεραπεία πόνου (Οξύ και Χρόνιου)

Χρόνιος πόνος, Νευραλγία τριδύμου, Ρευματικές παθήσεις: Ρευματοειδής αρθρίτιδα, Οστεοαρθρίτιδα, σύνδρομο Sjogren, Τενοντίτιδα, Κεφαλαλγία, Ημικρανία, Ινομυαλγία, Νευροπαθητικός πόνος

Για την αντιμετώπιση του πόνου που είναι χρόνιος ή κεντρικού τύπου και δεν ανταποκρίνεται στην αναλγητική αγωγή, η τοπική θεραπεία στην επώδυνη περιοχή συχνά δεν αρκεί. Είναι αναγκαίο να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν τα αίτια που μπορεί να εμποδίζουν την επούλωση.  Πολλές φορές, τέτοιες καταστάσεις είναι παλαιοί τραυματισμοί, ασυμμετρίες που εμφανίζονται στο σκελετό, η κακή αιμάτωση και παροχέτευση σε μία περιοχή, η συμπίεση του νευρικού ιστού και η δημιουργία συμφύσεων.  Όλα αυτά εξετάζονται και η αντιμετώπιση τους περιλαμβάνεται στο θεραπευτικό πλάνο με στόχο τη μείωση του πόνου και του οιδήματος, τη βελτίωση της κίνησης και την ταχύτερη επούλωση, ακόμα και στην οξεία φάση.

Ο συνδυασμός φυσικοθεραπείας και του βιοϊατρικού βελονισμού λειτουργεί ως μια αποτελεσματική και ασφαλής  φυσική προσέγγιση θεραπείας οξέος και χρόνιου πόνου, για την ανάκτηση και διατήρηση της υγείας και της ευεξίας.

Κλινικές οδηγίες που εκδόθηκαν από το  American Pain Society και το American College of Physicians το 2007 προτείνουν τον βελονισμό σαν μία από τις διάφορες προσεγγίσεις που πρέπει να εξετάζουν οι γιατροί όταν οι ασθενείς με χρόνιο πόνο στην πλάτη δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες  όπως  ασκήσεις, θερμικά επιθέματα και λήψη αναλγητικών φαρμάκων.

●Κατά τη διάρκεια του εθνικού συνεδρίου της Ιταλικής Εταιρείας Φυσικής  Ιατρικής και Αποκατάστασης (SIMFER), η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Raoul Saggini, από το Πανεπιστήμιο του Chieti παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Μηχανοακουστκής δόνησης για τη θεραπείαχρόνιας κεφαλαλγίας, μέσω της διέγερσης του νευρομυϊκού συστήματος. Η μελέτη έδειξε ότι ο συνδυασμός  της φαρμακευτικής αγωγής με την εστιασμένη ηχοακουστική δόνηση σημείωσε σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών αφού μείωσε την εμφάνιση επεισοδίων πονοκέφαλου ανά μήνα κατά  50%, έναντι 13%  μείωσης με τη θεραπεία μόνο με τη φαρμακευτική αγωγή.

●Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε από το The Cochrane Review κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι θεραπείες βελονισμού όχι μόνο μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο που σχετίζεται με πονοκεφάλους, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο ή την πρόληψη των ημικρανιών πριν συμβούν. Από τις 22 δοκιμές που διεξήχθησαν, προέκυψε ότι ο βελονισμός σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη για τη θεραπεία και την πρόληψη της ημικρανίας. Acupuncture for the prevention of episodic migraine,” The Cochrane Review, published June 28, 2016.

●Σε κλινική μελέτη που διεξήχθη στο κέντρο Αποκατάστασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βαγιαδολίδ αξιολογήθηκε η εφαρμογή της ενδοδιαθερμίας Tecar σε 23  χρόνιους ασθενείς με διάγνωση οσφυαλγίας, ισχιαλγίας και αυχεναλγίας μετά από θεραπεία με μη‐στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και συμβατική ηλεκτροθεραπεία χωρίς θετικά αποτελέσματα. Με βάση την κλινική αξιολόγηση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν, σημειώθηκε μια σημαντική βελτίωση στο 65% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία Tecar.

●Μελέτη για τον προσδιορισμό συγκεκριμένων χαρακτηριστικών θεραπευτικής άσκησης που μειώνουν τον πόνο και βελτιώνουν τη λειτουργία σε ενήλικες με χρόνιο πόνο στην πλάτη. Η θεραπευτική άσκηση που αποτελείται από εξατομικευμένα σχεδιασμένα προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων των διατάσεων και της ενδυνάμωσης ,και υπό επίβλεψη μπορεί να βελτιώσει τον πόνο και την κινητικότητα σε ασθενείς με χρόνιο πόνο στη μέση. (Hayden , van Tulder, Tomlinson2005)