10+1 ερωτήσεις για το βελονισμό

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Τί είναι ο παραδοσιακός βελονισμός και τι ο βιοϊατρικός Βελονισμός;

Η θεραπεία του βελονισμού αναπτύχθηκε στην Κίνα πριν από 2000 χρόνια ως κλάδος της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Η Δυτική Ιατρική ξεκίνησε να μελετάει τη δράση και τις εφαρμογές του βελονισμού από το 1970. Η χρήση σύγχρονων ιατρικών απεικονιστικών μέσων για τη διεξαγωγή ερευνών, έδωσε αδιάσειστα στοιχεία για τη θεραπευτική δράση του βελονισμού. Ενώ η κινέζικη ιατρική στηρίζεται σε θεωρητικές αρχές, ο Βιοϊατρικός Βελονισμός είναι η επιστημονική προσέγγιση, η οποία βασίζεται σε δημοσιευμένες έρευνες και μελέτες.

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός;

Με την ένθεση της βελόνας σε κατάλληλα σημεία του σώματος, το περιφερικό νευρικό σύστημα δέχεται εξωτερικά ερεθίσματα. Ανάλογα με το σημείο που βελονίζουμε μπορούμε να πετύχουμε την αύξηση της αιμάτωσης και οξυγόνωσης κάποιων ιστών, τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, την παραγωγή ορμονών και ενδογενών αναλγητικών ουσιών.

Ο βελονισμός είναι μία επιστημονικά αποδεκτή θεραπευτική πρακτική;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο βελονισμός αποτελεί διεθνώς αποδεκτή προσέγγιση για πλήθος ασθενειών και παθήσεων, και συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη έκδοσή του «Διεθνής Στατιστική Ταξινόμηση των Ασθενειών και Σχετικών Προβλημάτων Υγείας».

Είναι ασφαλής ο βελονισμός και ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Ο βελονισμός είναι ασφαλής όταν εφαρμόζεται από πιστοποιημένους επαγγελματίες υγείας, γνώστες της ανατομίας και της φυσιολογίας, με ακαδημαϊκή εκπαίδευση και νοσοκομειακή εμπειρία. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής.

Ο Βελονισμός έχει παρενέργειες;

Οι παρενέργειες είναι σπάνιες, ήπιες και πρόσκαιρες. Πιο συχνά αναφέρεται το αίσθημα υπνηλίας κατά τη διάρκεια και λίγο μετά τη συνεδρία. Στην περιοχή που εισέρχεται η βελόνα μπορεί να παρουσιαστεί ήπιος ερεθισμός του δέρματος.

Η θεραπεία του βελονισμού είναι επώδυνη;

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται έχουν το πάχος μίας ανθρώπινης τρίχας και συνήθως δε γίνονται καν αντιληπτές. Ωστόσο, σε ορισμένα σημεία, τα οποία είναι ευαίσθητα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν άλλα μέσα αντί της βελόνας (π.χ. Laser).

Υπάρχει βελονισμός χωρίς χρήση βελόνας;

Ο Laser Βελονισμός είναι μία σύγχρονη, καινοτόμος μέθοδος θεραπείας με όλα τα οφέλη του παραδοσιακού βελονισμού, αλλά χωρίς τη χρήση βελόνας. Η επιλογή των σημείων θεραπείας είναι η ίδια είτε με βελόνα είτε με Laser. Αυτό που αλλάζει είναι το ερέθισμα που λαμβάνει το νευρικό σύστημα, το οποίο θα είναι πιο ήπιο με τη χρήση Laser, αλλά το ίδιο αποτελεσματικό.

Είναι ιδανική μέθοδος θεραπείας για τους πιο ευαίσθητους πληθυσμούς, όπως ηλικιωμένοι και παιδιά. Ενδείκνυται, επίσης, σε περιπτώσεις έντονης αίσθησης του πόνου ή απλά σε περιπτώσεις φόβου στη θέα και την αίσθηση της βελόνας.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται ο βελονισμός και τι θεραπεύει;

Ο βελονισμός ενδείκνυται σε όλες τις επώδυνες καταστάσεις οποιασδήποτε αιτιολογίας. Σύμφωνα με τις ερευνητικές ενδείξεις, εφαρμόζεται με θετικά αποτελέσματα σε  οσφυαλγία, αυχεναλγία, οστεοαρθρίτιδα, σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου, επικονδυλίτιδα, ισχιαλγία, πυελικός πόνος, σύνδρομο TMJ, πρόληψη ημικρανίας, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ναυτία, αϋπνία, άγχος, κατάθλιψη, συμπτώματα εμμηνόπαυσης, ξηροφθαλμία, άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, διακοπή καπνίσματος, κ.ά.

Ο βελονισμός θεραπεύει ή απλά εξαφανίζει τον πόνο;

Ο βελονισμός είναι μία ολιστική θεραπεία που επηρεάζει ταυτόχρονα το νευρικό, ορμονικό και ανοσολογικό σύστημα. Παράλληλα, είναι και ένα άριστο μέσο αναλγησίας. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να συντελέσει στην πλήρη ίαση ή να διευκολύνει τον ασθενή να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τα συμπτώματά του.

Μπορεί κάποιος που λαμβάνει φάρμακα να κάνει βελονισμό;

Η θεραπεία του βελονισμού μπορεί να είναι συμπληρωματική της ιατροφαρμακευτικής αγωγής. Ενισχύει τη δράση των φαρμάκων, ενώ μειώνει τις τυχόν παρενέργειές τους.

Σε πόσο καιρό θα θεραπευθώ;

Ο βελονισμός δρα αθροιστικά. Μπορεί να χρειαστούν λίγες συνεδρίες (έως 10) για να αντιμετωπιστεί κάτι πρόσφατο και περισσότερες για χρόνια προβλήματα. Πολλές φορές ένας κύκλος συνεδριών αρκεί. Στις χρόνιες περιπτώσεις, για τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος μπορεί να χρειάζονται  αραιές (μηνιαίες) συνεδρίες συντήρησης.

Γιατί κάποιος να επιλέξει το βελονισμό;

Ο βελονισμός δρα ρυθμιστικά στο νευρικό σύστημα, κινητοποιεί την ανοσολογική αντίδραση του σώματος και ενεργοποιεί τα συστήματα αναλγησίας του οργανισμού. Ενισχύει την εύρυθμη λειτουργία όλων των συστημάτων ώστε να αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά το εκάστοτε πρόβλημα οποιασδήποτε αιτιολογίας. Σαν αναλγητική θεραπεία, ο βελονισμός είναι κατάλληλος για άτομα στα οποία αντενδείκνυται η φαρμακευτική αγωγή ή απλά δεν τους προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τέλος, αποτελεί ένα άριστο μέσο πρόληψης, μειώνοντας τα επίπεδα του στρες και τις εκδηλώσεις του.

Μοιράσου το άρθρο

ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×