Blog

Υγεία γυναίκας και Φυσικοθεραπεία: Ποιες είναι οι συχνότερες διαταραχές και τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτές;

Διαταραχές πυελικού εδάφους 

Τα προβλήματα του πυελικού εδάφους μπορεί να εμφανιστούν όταν η μυϊκή ομάδα που στηρίζει τα όργανα της πυέλου, το κανάλι τοκετού και τη δίοδο για την ουρήθρα και το ορθό, είναι πολύ αδύναμη (υποτονική) ή σε σπασμό (υπερτονική). 

Συμπτώματα: 

Όταν έχουμε υποτονία των μυών μπορεί να παρουσιαστεί ακράτεια ούρων και κοπράνων, πρόπτωση πυελικών οργάνων και πόνος στην ευρύτερη περιοχή της πυέλου. Στην περίπτωση της υπερτονίας του μυϊκού συστήματος μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως, συχνοουρία, ατελή ή επώδυνη ούρηση, δυσκοιλιότητα ή πόνος κατά την κίνηση των εντέρων. Μία γυναίκα μπορεί να πονά χαμηλά στη μέση, στην ευρύτερη περιοχή της πυέλου ή στα γεννητικά όργανα, ή να εμφανίζει πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής συνεύρεσης.

Οι διαταραχές του πυελικού εδάφους μπορεί να συνδέονται με: 

άλλα μυοσκελετικά προβλήματα που μπορεί να συμβάλουν στην υποτονία των μυών της πυέλου όπως προβλήματα της οσφύος, της ιερολαγόνιας άρθρωσης, γυναικολογικές επεμβάσεις κ.ά.

Η υπερτονία των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να έχει προκληθεί από κάποιο τραύμα (κατά τη διάρκεια του τοκετού ή κάποιας γυναικολογικής επέμβασης), από συμφύσεις μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή ή από κάποιο ορθοπαιδικό πρόβλημα στη μέση ή στο ισχίο που δεν έχει πλήρως επιλυθεί.

Πυελικός πόνος και  ακράτεια ούρων στην εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό

Εγκυμοσύνη

Η ακράτεια ούρων, ο πυελικός πόνος, καθώς και διάφορα επώδυνα μυοσκελετικά σύνδρομα συναντώνται συχνά στις εγκύους. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην επιβάρυνση που δέχεται το μυοσκελετικό σύστημα από την αύξηση του βάρους και τις ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη. 

Μετά τον τοκετό

Ο ίδιος ο τοκετός μπορεί να προκαλέσει κάποιο τραύμα στο πυελικό έδαφος, ενώ οι τομές που ενδέχεται να γίνουν ευθύνονται για τη δημιουργία συμφύσεων, οι οποίες επιβαρύνουν την περιοχή. Συνήθη συμπτώματα είναι η συχνοουρία, η ακράτεια, πόνος στη μέση και στη βουβωνική περιοχή. 

Στη φάση που το σώμα προσαρμόζεται μετά την περίοδο της εγκυμοσύνης και τον τοκετό, έρχεται να προστεθεί η φροντίδα του παιδιού, η οποία συνεπάγεται μεγάλη καταπόνηση του μυοσκελετικού συστήματος, με εκδηλώσεις όπως πόνος στην πλάτη, στο ώμο, στον αυχένα και στη μέση. 

Προβλήματα που οφείλονται σε γυναικολογικές επεμβάσεις

Οι  χειρουργικές επεμβάσεις στη γυναίκα, όπως οι επεμβάσεις στο μαστό, η καισαρική τομή, η αφαίρεση κάποιας κύστης, κ.ά. μπορούν να επηρεάσουν αρχικά μέσω των ουλών και έπειτα μέσω των συμφύσεων που θα δημιουργηθούν. 

Συμπτώματα: 

Πόνος και αίσθηση τραβήγματος γύρω από τη χειρουργική ουλή, πόνος σε όλο το μυϊκό σύστημα του ώμου και της  πλάτης, καθώς και λεμφοίδημα στο άνω άκρο μετά από επέμβαση στο μαστό. Οι γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην πύελο, στα ισχία ή στη μέση, κούραση και πρήξιμο στα πόδια.

Μπορεί να συνδέονται με: 

υποτονία ή υπερτονία του πυελικού εδάφους που οφείλεται σε τραυματισμό των ιστών κατά την χειρουργική επέμβαση, πρόπτωση πυελικών οργάνων που οφείλεται σε αφαίρεση οργάνου, συμφύσεις γύρω από τη χειρουργική ουλή, παρεμπόδιση της λεμφικής παροχέτευσης εξαιτίας της αφαίρεσης ιστών.

Πρόπτωση πυελικών οργάνων

Η πρόπτωση (πρόπτωση μήτρας, τραχήλου, εντεροκήλη, χαλάρωση πυελικού εδάφους) περιγράφει μία κατάσταση, όπου όργανα κυρίως του κοιλιακού τοιχώματος και του πυελικού εδάφους δε συγκρατούνται στην ανατομική τους θέση και έχουν «πέσει» πιο χαμηλά. Το εσωτερικό αυτό τράβηγμα προς τα κάτω του συνδετικού ιστού από την «πτώση» του οργάνου μπορεί να δημιουργήσει μία σειρά από συμπτώματα από τον αυχένα και τους ώμους μέχρι τα πόδια.  

Συμπτώματα: 

Πόνος χαμηλά στη μέση και στην περιοχή του τετράγωνου οσφυϊκού μυός, δυσφορία στη βουβωνική περιοχή, κούραση στα πόδια, πόνος στο μηρό και στο γόνατο, ισχιαλγία, σφιγμένοι ώμοι, συχνοουρία. 

Μπορεί να συνδέεται με: 

συχνές εγκυμοσύνες, παραπάνω κιλά στην περιοχή της κοιλιάς, σκελετικές ανισορροπίες όπως η λόρδωση που προκαλεί πρόσθια στροφή στη λεκάνη, ή χειρουργικές επεμβάσεις χαμηλά στην κοιλιά.  

Οστεοπενία – Οστεοπόρωση 

Η οστεοπενία πρόκειται για ελαφριάς μορφής μείωση της πυκνότητας  των οστών. Στην περίπτωση που ο ρυθμός αναδόμησης του οστού είναι αρκετά χαμηλότερος από εκείνον της αποδόμησης, το οστό χάνει την πυκνότητά του σε μεταλλικά στοιχεία, με συνέπεια να γίνεται πιο εύθραυστο και να υπάρχει ο κίνδυνος κατάγματος σε κάποιο οστό. Η εξέλιξή της οστεοπενίας σε πιο βαριά μορφή χαρακτηρίζεται ως οστεοπόρωση.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν αυτή τη διαδικασία, όπως η ηλικία, η διατροφή, η άσκηση και οι ορμόνες. Ιδιαίτερα, όμως, στις γυναίκες, μετά την παύση της έμμηνης ρύσης, ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης είναι σε μεγαλύτερο βαθμό, καθώς σε αυτό συμβάλει και η μείωση των οιστρογόνων.

Η φυσικοθεραπεία παρεμβαίνει θεραπευτικά σε όλες τις διαταραχές που μπορεί να επηρεάσουν το μυοσκελετικό σύστημα της γυναίκας σε όλες τις περιόδους της ζωής της. 

Η αντιμετώπιση των μυϊκών, συνδεσμικών και σκελετικών συμπτωμάτων του πυελικού εδάφους και γενικότερα της πυέλου και της οσφυϊκής μοίρας βοηθά στην ομαλή λειτουργία του ουρογεννητικού συστήματος της γυναίκας. Η θεραπευτική άσκηση, τα φυσικά μέσα και ο βελονισμός μπορούν να συμβάλουν στην ομαλή προσαρμογή του γυναικείου σώματος, να αντιμετωπίσουν επώδυνα μυοσκελετικά σύνδρομα, δομικές ανισορροπίες και να εξασφαλίζουν ένα δυνατό και λειτουργικό σώμα. 

Top